Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Bitcoiny patří do Trezoru!

Názory

Přinášíme vám druhou část rozhovoru s propagátorem bitcoinu Karlem Fillnerem. Tentokrát jsme se zaměřili na rizika této kryptoměny a na možnosti, jak jim předejít, zmapovali jsme bitcoinovou komunitu v České republice a povídali jsme si také o budoucnosti digitálních měn.

Nakolik je bitcoin rozšířen v České republice?
Česká republika hraje významnou roli v mezinárodní bitcoinové komunitě, především v oblasti technologického přínosu. Vzniká zde řada globálních projektů, například hardwarové zařízení Trezor, které je ve světě úspěšné jako bezpečná bitcoinová peněženka. Zejména v Praze je silná bitcoinová komunita, která spolu komunikuje na Facebooku a dalších sociálních sítích a schází se v prostoru kavárny Paralelní Polis, kde probíhají pravidelné přednášky pro veřejnost. Existuje tu výrobce bitcoinových bankomatů, jejich provozovatelé (v ČR je deset takových bankomatů – pozn. aut.) a jsou tu online bitcoinové směnárny a burzy, kde se dá tato digitální měna koupit i prodat. V České republice je více než sto míst, které bitcoiny akceptují jako platební metodu. Jsou to většinou bitcoinoví nadšenci, pro které jde o doplnění jejich aktuálních platebních metod.

 

Jak se k provozování bitcoinového podnikání u nás staví Česká národní banka a jiné dohledové orgány?
Státní instituce, které provádějí dohled nad finančním trhem, nemohou regulovat samotnou síť, ale pouze její doprovodné služby. Dokážu si představit, že bitcoinové směnárny nebo burzy budou muset splnit jejich požadavky na boj proti praní špinavých peněz a nastavit pravidla identifikace účastníků obchodu. Takových snah bude přibývat… Ovšem, jak je známo, celosvětově se nejvíc špinavých obchodů dělá v dolarech v hotovosti.

Zaznamenal jste už snahy o regulaci ze strany ČNB nebo Finančního analytického útvaru?
S lidmi z FAÚ jsme se potkali na několika přednáškových akcích a z jejich strany zaznívá, že jim relativně nezáleží na tom, zda je bitcoin anonymní nebo nikoliv, pokud se přes něj nerealizují podezřelé obchody. Staví se k bitcoinu podobně jako k jiným finančním tokům. Jestliže mají signál o podezřelé transakci peněz nebo kryptoměny, chtějí takovou aktivitu vysledovat. Dnes už existuje směrnice, která stanovila, že jakákoliv transakce bitcoinu nad 1 000 EUR je považována za potenciálně podezřelou a transakce nad 10 000 EUR musí být nahlášena. O této aktivitě tedy bude Finančně analytický útvar vědět.

Ve světě se mluví o tom, že by v budoucnosti přestaly existovat bankovky a nahradily by je bezhotovostní platby. Nejdále je prý v tomto ohledu Švédsko nebo Estonsko. Líbí se vám ta představa?
Nelíbí. Vidím v tom rizika, hlavně pro obyčejné lidi. Jakmile dáte absolutní svobodu bankám nebo státním institucím nad vlastními penězi, jde o omezení občanských svobod. Nemáte možnost nakládat si se svými prostředky tak, jak uznáte za vhodné. Podívejte se na příklad Řecka, kdy při loňské krizi mohli občané vybírat jen prostředky, které jim „někdo“ povolil… Každý má možnost vidět, jakým způsobem probíhá otevřená nebo skrytá inflace a banky vyrábějí peníze jak na běžícím pásu. Jestliže jsou vaší jedinou variantou bezhotovostní platby, máte velmi omezené možnosti, jak utéct ze systému. Úloha státu není v tom, aby kontrolovala úplně všechno. Ať jsou to naše finance, telefonní nebo mailová komunikace. Kontrolní prostředky stát má už dnes a domnívám se, že je zapotřebí spíš omezovat, než rozšiřovat.

Ale určité riziko bitcoinu je přece v jeho anonymitě.
Pokud jde o bitcoiny, vlastníte-li k nim privátní klíč (obdoba digitálního podpisu), jste vlastně sami sobě bankou, se všemi riziky i odpovědností. Je to vlastně taková digitální hotovost. Zároveň však není tak anonymní, jak se často tvrdí.
Při bitcoinové transakci je viditelné pouze alfanumerické označení bitcoinové adresy, ale protože všechny internetové platby se automaticky zapisují v blockchainu, což je veřejná účetní kniha, jsou tyto platby zároveň transparentní. Odesílatel je už dnes zpětně dohledatelný v momentě, kdy svoji bitcoinovou adresu jednoho dne spojí s konkrétním nákupem - a tím se spáruje celá historie jeho transakcí v bitcoinech. Neznamená to, že když taková operace není v současné době zjistitelná (pokud bitcoiny pouze nakupuje a prodává na burzách, ve směnárnách nebo v automatech), že nebude dohledatelná v okamžiku, kdy bude na trhu znám mechanismus, jak všechny transakce automaticky spojit s konkrétním jménem. Ale technicky mi nikdo nedokáže zabránit v tom, abych nakoupil nebo prodal bitcoiny.

Během několika let měly problémy hned dvě bitcoinové burzy. Jak k tomu mohlo dojít?
Pokud jsem vlastníkem bitcoinů, které mám ve své bitcoinové peněžence, mohu s nimi nakládat podle svého uvážení a hlavně je mohu sám zabezpečit. Když bitcoiny svěřím třetí straně, v tomto případě burze, může s mými bitcoiny nakládat ona. Já se tak dobrovolně vzdávám kontroly nad svými finančními prostředky ve prospěch této třetí strany. Pád burzy Mt.Gox před dvěma lety nebo aktuální hrozba platební neschopnosti burzy Cryptsy ukázaly, že jde o reálné obavy.
V případě Mt.Gox, která sídlila v Japonsku, šlo asi o 750 000 000 USD. Tato burza měla problémy dlouhé měsíce předem, což bylo veřejně známo, ale lidé na varovné signály nedbali. Zpožďovaly se výplaty, zpožďovaly se převody na účty, ale protože Mt.Gox měla v té době nejvyšší kurs ze všech burz, mnoho lidí na ní své bitcoiny nechávalo – ať už s vidinou větších výdělků nebo z neznalosti… V tomto případě to není problém bitcoinu, ale selhání lidského faktoru. Majitel burzy byl v ekonomických problémech a dobře věděl, co se na burze děje. Manipuloval s účetnictvím, aby skryl problémy, vymlouval se na to, že došlo ke krádeži bitcoinů z klientských účtů. Dnes je obviněn z finančních machinací a bude souzen.

A v aktuálním případě?
Cryptsy už v červnu 2014 zjistila, že přišla hackerským útokem o poměrně významnou částku v bitcoinech. Ale znovu zdůrazňuji: to není hackerský útok na samotný blockchain (účetní knihu – pozn. aut.), ale na slabé technické zabezpečení burzy. Technologie, které mají zamezit krádeži bitcoinu, jsou dostupné, ale pokud je burza zanedbala a nechala si nainstalovat malware, který jim některé prostředky naopak odsál, je to jejich technický problém.

Jestli tomu dobře rozumím, tím, že bitcoin nepodléhá regulaci, mohou si burzy nastavit svoje vlastní pravidla ochrany, do kterých budou investovat.
Ano, je to tak. Paradoxně když krachla burza Mt.Gox, mělo to pozitivní dopad na ochranu bitcoinových peněženek klientů většiny ostatních burz, které si v zájmu ochrany klientů a své důvěryhodnosti nechaly dobrovolně udělat ekonomické a technické audity. Slovinská burza Bitstamp přišla před rokem nedostatečnou ochranou o 19 000 bitcoinů. Okamžitě udělali protiopatření, vyměnili týmy i servery a ekonomicky vše ustáli. Klientům dorovnali účty a zhruba po týdnu pokračovali ve své činnosti. Veřejnosti ukázali výsledky svých auditů a dneska ji já osobně považuji za jednu z nejdůvěryhodnějších bitcoinových burz.
Při obchodování na bitcoinových burzách je důležité nenechávat žádné významnější prostředky delší dobu na burze. Není nic jednoduššího než zadat příkaz převodu bitcoinů do své vlastní peněženky a v případě potřeby je opět přesunout na burzu a zobchodovat.

CHCI VĚDĚT, JAK VYDĚLÁM NA BITCOINU

Ve světě vývojářů nových finančních technologií jsou slyšet hlasy, že bitcoin možná bude jednou z kryptoměn i nadále, ale budoucnost je především v blockchainu.
Určitě. Není však dost dobře možné od sebe tyto dva pojmy oddělit. Bitcoin je zároveň digitální měna a také jakýsi token, který obíhá uvnitř technologie zvané blockchain. Dnes dokážeme tuto technologii mnohem více využít. Nejen pro samotný pohyb měny uvnitř sítě a nejen pro platby. Do účetní knihy (blockchainu) dokážeme vložit mnoho informací, které v ní zůstanou neměnné stejně jako bitcoinové transakce. Tyto informace nelze změnit, upravit ani vymazat. Je samozřejmě zrádné o něčem prohlásit, že je to nemožné, v tomto případě je to ovšem na samé hranici pravděpodobnosti. Mnoho různých startupů se v současné době snaží využít právě tuto vlastnost blockchainu - pro zápis decentralizovaných registrů, registru nemovitostí, automobilů, osobních údajů občanů, obchodních smluv, notářských zápisů.

Čína, kde se bitcoin nejvíce obchoduje, se nechala slyšet, že využije možnosti blockchainu. Čínská lidová banka ale plánuje vlastní digitální měnu, protože jí na bitcoinu vadí decentralizace a nemožnost kompletního dohledu nad transakcemi.
Ano, Čínská lidová banka vidí v digitálních měnách možnost snížení nákladů na výrobu papírové měny, online dohled a také lepší výběr daní. Já ale vidím rozpor už jen ve vztahu technologie digitálních měn, které jsou úspěšné právě proto, že jsou decentralizované, vůči snaze o jejich centralizované vytváření a řízení. To podle mě nemůže fungovat, na to Číňané nepotřebují blockchain, to už mohou rovnou zavést jüan jen virtuálně.

Bitcoin jako konkurenta vnímají i banky v demokratických zemích.
Všechny banky na světě vnímají bitcoiny jako konkurenta. Už z principu: je to měna, kterou nikdo nemůže ovládat a nepotřebuje ke své činnosti žádná povolení. To se státům ani finančním institucím nelíbí, ale líbí se jim technologie, na které je bitcoin postaven. Jejich představa je ale mylná v jedné základní věci: chtěli by vymyslet blockchain bez bitcoinů a využívat jinou, nově vytvořenou digitální měnu. Síla bitcoinového blockchainu je v tom, že jeho bezpečnost zajišťuje síla počítačového výkonu rozprostřená mezi tisíce výkonných zařízení navzájem propojených po celém světě. Takového výkonu banky nemohou dosáhnout, což snižuje důvěryhodnost podobných pokusů. Popřením samotného principu decentralizace se stane jejich blockchain technicky napadnutelný a může dojít ke zmanipulování dat. Oproti tomu bitcoinový blockchain je nezfalšovatelný a nenapadnutelný. V tom je jeho obrovská výhoda.

Děkuji Vám za rozhovor.

Za Forex-Zone.cz
Dagmar Krátká

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Bitcoiny patří do Trezoru!