Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Americký průmysl sebral euru vítr z plachet

FX NEWS

První zářijový den byl plný ekonomických dat. Hned po ránu byla potvrzena kontrakce české ekonomiky ve druhém čtvrtletí. PMI indikátory napříč Evropou sice zůstávají na solidních hodnotách, inflace v eurozóně ale přináší impuls k obezřetnosti.

  • Česká ekonomika se ve druhém čtvrtletí mezikvartálně propadla o 8,7 %
  • Koruna po volatilních dnech hledala směr
  • Nízká inflace v eurozóně nevěstí nic dobrého
Česká ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla o 8,7 % oproti prvnímu kvartálu, v meziročním vyjádření došlo k 11% kontrakci. Oba tyto výsledky, ač se jednalo o zpřesnění předběžných výsledků z konce července, dopadly hůře, než trh čekal. V ranních hodinách pak PMI indikátory ukázaly, že nálada v českém výrobním sektoru se nadále zlepšuje. Po strmých propadech se sice výsledné hodnoty zlepšují již čtvrtý měsíc v řadě a včerejších 49,1 bodů i lehce předčilo očekávání, nicméně je třeba zmínit, že se stále nacházíme v teritoriu značícím očekávané zhoršení situace, respektive její stagnaci.

Koruna na tyto statistiky nikterak nereagovala a pohybovala se do strany stejně jako euro vůči dolaru. S kurzem nijak zvlášť nezahýbaly ani PMI indikátory předních evropských ekonomik, které se pohybovaly okolo padesátibodové hranice. Souhrnná statistika výrobních PMI za eurozónu skončila dle očekávání na hodnotě 51,7. To je jen o desetinu bodu nižší výsledek než v minulém měsíci, co je ale důležitější, druhý měsíc v řadě se udržel nad 50 body.

Nálada  ve výrobním průmyslu je sice dobrá, nicméně v příštích měsících po rychlém odrazu ode dna budeme pravděpodobně spíše svědky dalšího vystřízlivění. Firmy se bojí investovat a mezinárodní obchod nadále vázne, což se po prázdninách nezlepší. Aktuální trend s příchodem podzimu, chřipkové sezóny a obnovy zavádění opatření spojených s bojem proti potenciálně se zhoršující situaci s koronavirem ekonomice určitě nepomůže.

Včerejší data o předběžné srpnové inflaci v eurozóně také nevěstí nic dobrého. Cenová hladina oproti minulému roku poklesla o 0,2 %. Tato hodnota se sice očekávala, ale bez záporného znaménka. Meziroční pokles cenové hladiny tak eurozóna vstřebává poprvé od roku 2016. Jádrová inflace s růstem cen o 0,4 % dokonce vykázala historicky nejnižší hodnotu.

Inflace se pravděpodobně bude držet na nízkých hodnotách i do budoucna vzhledem k přetrvávající slabé poptávce a přítomnosti rizik spojených s koronavirem. Nejen firmy zůstanou obezřetné ohledně expanzivních tendencí, také domácnosti budou pravděpodobně střídmé, co se týče spotřeby. Spolu s hezkým počasím nás na podzim tedy s největší pravděpodobností opustí i optimismus ohledně rychlé obnovy ekonomik v tolik diskutovaném tvaru „V“.

Nyní ale zpět k aktuálnímu dění. Včera v odpoledních hodinách, když už byly zveřejněny všechny evropské Markit PMI indikátory, došlo i na americký výrobní sektor reflektovaný indikátorem ISM. Ten na rozdíl od Markit PMI sleduje pouze americkou ekonomiku a z hlediska budoucí ekonomické aktivity historicky vykazuje dobrou predikční schopnost. Index ISM amerického průmyslu včera dopadl nad očekávání a byl velmi dobrým impulzem pro posílení dolaru.

Euro se včera během dne poprvé od roku 2018 podívalo nad hranici 1,2000 EURUSD, nicméně o žádný zběsilý výpad se nejednalo, když se eurodolar až do odpoledních hodin pohyboval v úzkém 40bodovém pásmu a tuto hranici jen bleskově otestoval. Společně s odmítnutím většího pohybu nad tuto důležitou technickou hranici tak euro odevzdalo své zisky a společně s impulzem v podobě dobrého výsledku zmíněného ISM výrobního PMI indikátoru si dolar pomohl k uzavření včerejšího obchodního dne v zeleném. Dnes ráno se dokonce euro obchoduje za méně než 1,1900 dolaru.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: David Jansa
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Americký průmysl sebral euru vítr z plachet