Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Akcie s nejlepším historickým výkonem

Očima brokerů

Když vyhodnocujeme akcie a jejich výkon, musíme se dívat na to, zda má společnost tzv. blue-chip akcie a vzít v úvahu poměr ceny/výnosu (price/earnings - PE). Blue-chip akcie představují společnosti, které jsou finančně stabilní, dobře zavedené a poskytují dobré výnosy, jsou tedy atraktivní investicí.

Jak investovat na burze? Poměr ceny/zisků ukazuje, kolik let musí být akcie ziskové, aby byla splacena cena. Například společnost s poměrem ceny/výnosu 14 znamená, že to trvá 14 let, než je cena splacena. Výnosy značí částku, kterou společnost vydělá za jeden rok.

Tento poměr většinou uvidíte v rozmezí 12-18 a čím vyšší číslo je, tím více nadhodnocené akcie jsou v rámci aktuálních výdělků. V době recese může PE poměr klesnout na 10.

Jedna věc, na kterou by si měli obchodníci dávat pozor, je obecně pozitivní korelace mezi všemi akciovými indexy, ale také negativní korelace mezi centrálními bankami, např. evropskou centrální bankou nebo federální rezervní bankou, dále pak DAX30 nebo SP500. Pokud FED signalizuje jestřábí náladu nebo zvýšení sazeb, pro investory by to znamenalo, že mohou investovat své peníze do dluhopisů/fixních příjmů pro vyšší výnosy než předtím, což způsobí to, že investoři zanechají riziková aktiva jako jsou akciové trhy.

Akcie s nejlepšími výsledky v historii

  • Coca-Cola (NASDAQ: KO)

Coca-Cola se stala jednou ze společností s nejlépe výkonnými akciemi všech dob, protože společnost získala několik konkurenceschopných výhod. Značka se stala sama o sobě jednou z nejznámějších na světě, z velké části díky chytré reklamě a unikátnímu originálnímu receptu. Coca-Cola využila stejnou strategii pro vybudování další úspěšných značek jako je Sprite a Fanta nebo Vitamin Water.

Největší investor kokakoly, Warren Buffett z Berkshire Hathaway, jednou řekl, "Pokud byste mi dali 100 miliard dolarů a řekli, "Zruinuj předního výrobce nealkoholického nápoje Coca-Cola", peníze bych Vám vrátil a řekl, že je to nemožné." I přesto akcie zažily potíže, protože bublinkové nápoje v Americe klesají na popularitě ze zdravotních důvodů.

 

  • Altria (NASDAQ: MO)

Mateřská společnost Marlboro, vedlejší produkt Philip Morris International (NYSE:PM), měla podobný úspěch jako Coca-Cola. Marlboro je nejoblíbenější cigaretová značka široko daleko po celém světě: v loňském roce prodala 472 trilionů cigaret. Když to srovnáme s jejím největším konkurentem Lucky Strike (vlastněná společností British American Tobacco), která prodala 107 trilionů, rozdíl je více než velký. V Americe jsou prodeje Marlboro větší než kdybyste zkombinovali prodeje těch největších konkurentů.

Akcie společnosti Marlboro jsou nejlepšími akciemi na trhu za posledních 50 let (pokud zahrneme reinvestované dividendy). Jeden dolar investovaný do Altria v roce 1968, by měl hodnotu v roce 2015 $6638; pokud byste dividendy nadále reinvestovali, částka by činila 663,700% z celkového výnosu nebo 20.6% ročně. Návyková povaha tabáku učinila společnost Altria tak ziskovou, že i když se poptávka po tabáku zmenšuje, společnost i nadále roste tak, že zvedá své ceny.

 

  • com (NASDAQ: AMZN)

Tech gigant kapitalizoval na tom, že je pionýrem elektronického obchodu, cloud computing, Kindle e-booků, e-readerů a hlasem ovládané technologie jako je Alexa nebo Echo. Stejně jako Altria a Coca-Cola, Amazon vybudoval světovou značku s dobrou pověstí, protože nabízí nízké ceny a skvělou zákaznickou podporu. Úspěch Amazonu je důkazem toho, jak může společnost v rychle rostoucím prostředí dosáhnout skvělých výnosů pro své akcionáře.

Několik dalších společností v technologickém sektoru, včetně Netflixu, Applu, Alphabet, nebo Facebooku, dosáhlo skvělých výsledků, co se týče výnosů, nicméně Amazon je na vrcholu této elitní skupiny. Investoři jsou schopni vidět konkurenceschopné výhody, rychle rostoucí výnosy a schopnost vstoupit na nové trhy.

Top 5 akcií za posledních 20 let

Za posledních dvacet let mnoho různých sektorů a průmyslů šlo za hranice a dosáhli nových úrovní, většinou fúzí nebo strategií akvizice. Dva nejvíce prominentní segmenty jsou biotechnologie a technologie, přičemž se oba značně rozrostly za posledních dvacet let. Zde je seznam pěti akcií, které byly nejlepší dlouhodobé investice a měly vysoké výnosy.

  • Celgene (NASDAQ: CELG)

Celgene Corporation je jedna z největších biotechnologických firem na světě.

  • Apple (NASDAQ: AAPL)

Gigant v oblasti počítačů.

  • Alphabet (NASDAQ:GOOG)

Majitel Googlu, Alphabet, je jedna z největších společností, která dnes existuje, s tržní kapitalizací $1,05 trilionů dolarů.

  • Gilead Sciences (NASDAQ: GILD)

Tato společnost je dnes největší firma v oblasti biotechnologie na světě. Její nejznámější produkty jsou Atripla, Sovaldi, Truvada a Harvoni.

  • Microsoft (NASDAQ: MSFT)

Tato společnost skutečně zapříčinila revoluci v digitálním a PC byznysu. Její akcie vzrsotly od roku 2015 o 116%.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Akcie s nejlepším historickým výkonem