Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

7 nejčastějších a největších mýtů o bitcoinu

Názory

Jen málokdo v 90. letech čekal, jak moc zahýbe internet celosvětovým děním a na jakou úroveň posune prakticky všechny oblasti lidského života. Mnoho světových finančních odborníků se domnívá, že v podobné situaci, jako byl internet před 20 lety, je nyní Bitcoin, nejznámější a nejrozšířenější virtuální měna. Byli bychom špatným serverem zabývajícím se obchodováním s měnami, kdybychom tomuto fenoménu nevěnovali pozornost. Zvláště, když se již najde několik forexových brokerů, kteří nabízejí obchodování s Bitcoinem. K tomu, abychom vás pravidelně informovali o nejznámější virtuální měně světa, jsme si přizvali jednoho z nejuznávanějších odborníků na kryptoměny v České republice, Karla Fillnera. Pravidelně se tak budete dozvídat nejenom novinky, ale také jeho osobní názory na celou oblast Bitcoinu. A věřte, že je to oblast více než zajímavá...  Karel si pro nás na začátek připravil článek o největších mýtech kolem Bitcoinu. Pojďme si společně rozšířit své tradingové a investiční obzory. :-)

Bitcoin je decentralizovaná digitální měna, navržená tak, aby ji nemohly ovlivňovat vlády ani centrální banky. Po šesti letech své existence už dávno není jen zábavou pár nadšenců. Naopak, obrovským tempem se zvyšuje jak jeho přijetí veřejností, tak investory, kteří svými penězi pomáhají k rozvoji bitcoinové infrastruktury. Zároveň se však stále úplně nedaří odstranit všechny pochybnosti a mýty, které kolem něj panují. Pojďme se tedy podívat na 7 nejčastějších mýtů o bitcoinech a jak je to doopravdy…

Mýtus č. 1: Bitcoin je virtuální, nejsou to skutečné peníze

Bitcoin je virtuální v tom smyslu, že neexistují vytištěné „bankovky“. Jak však bitcoiny mění své vlastníky, jsou zapsány v historii transakční sítě – blockchainu. Blockchainový soubor je uložen v každém počítači, který používá základní softwarovou peněženku. Zároveň je to vlastně online účetní kniha, do které vidí každý – a stačí jediný počítač, aby celou síť obnovil, i kdyby nastala celosvětový blackout a výpadek většiny počítačů. Mimochodem – jak skutečné jsou peníze, které máte na účtu v bance? S tím souvisí i druhý mýtus…

Mýtus č. 2: Bitcoin není ničím krytý

Bitcoin je krytý důvěrou jeho uživatelů. Podobně jako klasické peníze – fiat měna. A zlatý standard skončil v sedmdesátých letech. Vzhledem k tomu, jakým tempem postupuje zadlužování států, kvantitativní uvolňování apod., mohou být digitální měny nakonec jednou z nejdůležitějších alternativ k běžným penězům. Jejich počet je totiž konečný, matematický algoritmus je nastaven na 21 milionů BTC, které jsou postupným a zpomalujícím se tempem uvolňovány do oběhu. Nikdo je tedy na rozdíl od fiat měny nemůže „dotisknout“. Hodnota bitcoinu je dána mimo jiné jeho používáním jako platidla za zboží a služby – a tedy jeho rozšířením. V případě masového přijetí se bude zvyšovat i poptávka po bitcoinou a tím i jeho cena.

Mýtus č. 3: Bitcoiny vznikají z ničeho, je to jen Matrix

Tento mýtus souvisí s tím předchozím. Bitcoiny nikdo nezískává zadarmo. Technicky se omezím jen na to, že „těžaři“ udržují celý systém a síť v chodu. Poskytují přitom obrovský výpočetní výkon, díky kterým soutěží o právo na potvrzení transakcí. Ty nejúspěšnější odměňuje nastavení bitcoinové sítě bitcoiny – každých 10 minut tak někdo získá 25 bitcoinů, to je vlastně i způsob jejich emise. Těžba bitcoinů je finančně a energeticky poměrně náročná a dnes je to celé průmyslové odvětví.

Mýtus č. 4: Bitcoin je anonymní a vhodný jen na nákup drog a praní peněz

Častý argument odpůrců kryptoměn, kteří bitcoin spojují s kriminální činností. Kryptoměny jsou anonymní pouze do doby, než je budete potřebovat směnit za hotové peníze – bez ověření totožnosti je těžké se většího množství btc v běžném směnném kurzu zbavit. Navíc vystopovat cestu bictoinu z bodu A do bodu B není se specializovaným programem extrémně těžké. Ano, existuje mnoho „darknetů“ a blackmarketů, kde se dají za bitociny koupit drogy a další spíše méně než více legální zboží. Bitcoin však není jediná pseudoanonymní metoda, jak se k podobným věcem dostat. Pokud se navíc bavíme o obchodování ve velkém, tam má stále největší váhu dolar v hotovosti, případně jiné, daleko sofistikovanější a především likvidnější platební možnosti.

Mýtus č. 5: Za bitcoiny si nic nekoupíte

To platilo možná tak dva až tři roky nazpátek. Aktuální tržní kapitalizace vytěžených bitcoinů je kolem 5 miliard dolarů. A obchodů, kde jimi můžete zaplatit, přibývají denně desítky. Např. Overstock – největší americký diskontní web jen za první měsíc akceptace BTC utržil 1 milion USD. Odhaduje se, že v okamžiku, kdy bitcoin přijme jako platidlo např. E-Bay, Amazon, nebo Google, jeho cena vzroste několikanásobně. V Čechách je nyní asi 120 míst (obchody, restaurace, hotely, e-shopy), kde bitcoiny zaplatíte, celosvětově je to více než 100 tisíc akceptačních míst. Podívejte se na denně aktualizovanou mapu coinmap.org.

Mýtus č. 6: Je jich málo, 21 milionů bitcoinů nebude stačit pro všechny

Co se stane v okamžiku, kdy budou bitcoiny běžně přijímané všude? 21 milionů jednotek jakékoliv měny přece nemůže pokrýt všechny potřeby celosvětového obchodu? Žádné obavy – bitcoiny jsou dělitelné na 8 desetinných míst, každá „mince“ obsahuje 1 milion satoshi (nejmenší jednotka bitcoinu). Jednoduchým výpočtem dojdete k tomu, že použitelných měnových jednotek je u bitcoinu více, než např. amerických dolarů. Navíc zde existují další měny, tzv. altcoiny, vhodné k použití např. u mikroplateb – typickým příkladem je Litecoin.

Mýtus č. 7: Bitcoiny a jejich algoritmus může někdo „hacknout“

Až už je, nebo byl vynálezce BTC Satoshi Nakamoto (pseudonym) kdokoliv, vytvořil naprosto geniální systém, ve kterém zkombinoval matematický algoritmus, šifrování a P2P ověřování v počítačové síti. Vše navíc jako open-source program, který je veřejně dostupný a zkontrolovatelný. Na dalším vylepšování a vývoji se spolu s bitcoinovými developery podílí celá komunita. Problém není v programu, ale v lidech. Nejznámější kauza – pád burzy Mt.Gox, jen maskovala nekompetentnost a neschopnost majitelů, zkombinovanou s kriminální činností. Za vykradenými bitcoinovými peněženkami nestojí žádná chyba v programu, většinou jde o slabé zabezpečení krátkými, nebo žádnými hesly, neznalost apod. Bitcoinová peněženka je vlastně vaše vlastní banka, za kterou máte zodpovědnost, podle toho je nutné k nakládání s digitálními penězi přistupovat.
Pokud jde o bezpečnost samotné sítě, zmiňují se často kvantové počítače, které by mohly „přečíslit“ aktuální výkon bitcoinové sítě. Ano, pravděpodobně, pokud by již dnes existovaly, ani současná složitost sítě by nemusela odolat útoku, k němuž musíte disponovat více než 51 procenty výpočetního výkonu všech celosvětově zapojených počítačů. Ad 1) – Kvantové počítače ještě neexistují. Ad 2) Pokud někdy existovat budou, bude složitost sítě opět násobně větší, za pár let naprosto neporovnatelně. Navíc – taková zařízení nevzniknou ze dne na den a vývojáři bitcoinu mají možnost protokol modifikovat a přizpůsobit ho podobnému vývoji…

Bitcoinu a kryptoměn se bát nemusíte. Před pár lety si nikdo nedokázal představit běžné placení platebními kartami, stejně tak jako nikdo nedomýšlel, jak se bude vyvíjet Internet a jeho možnosti. Bitcoin je také označován jako Internet 2.0, nebo Money 2.0. A to plným právem.

Karel Fillner

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
7 nejčastějších a největších mýtů o bitcoinu