Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Technika vs. Market Profile

V této kapitole se podíváme na to, jakým způsobem analyzují vývoj ceny techničtí obchodníci a jak ji naopak vidí ti profiloví. Profiloví obchodníci vychází hlavně z aukčního procesu, mají proto zcela odlišný pohled, který jim umožňuje vhled do struktury trhu.


Za technického obchodníka považuji takového jedince, který analyzuje především cenové grafy a na základě pohybu ceny, indikátorů, či grafických formací činí svá rozhodnutí o vstupu či výstupu z obchodu. K určování budoucího vývoje používá technický obchodník analýzu chování cen v minulosti, přičemž se zaměřuje na grafické obrazce, které se v grafu vytvářejí. Často také sleduje technické indikátory, které jsou kromě objemu stejně odvozené od ceny. Popřípadě kombinuje grafické obrazce a indikátory dohromady.

Technický obchodník hraje na to, že určité situace se v trhu opakují a snaží se využít statistické výhody v těchto situacích ve svůj prospěch. Typická pracovní plocha takového obchodníka může vypadat například takto:

Pokud chce technický obchodník uspět, musí vstupovat do obchodů na nižším časovém rámci, než na kterém dostává obchodní signály. Hned vám vysvětlím, co tím myslím a zároveň se postupně propracujeme ke srovnání retailových technických obchodníků a retailových obchodníků na základě Market Profile.

V technické analýze je mnoho signálů pro vstup či výstup do/z obchodu založených na proražení high či low svíčky, která reprezentuje určitý časový interval. Potažmo známe grafické formace, u nichž obchodujeme také proražení. To je většinou stejně spojeno s high, nebo low určité svíčky, která je součástí oné formace. Velmi populární je například obchodovat ve směru proražení tzv. inside svíčky.

Svým způsobem to dává logiku. High a low jsou jasné referenční body na cenovém grafu. Z logiky fungování trhů je jasné, že jsou to místa, kde byl v daném časovém úseku poslední nakupující (high) a poslední prodávající (low).

Pokud bychom to vzali z pohledu MP, tak vstupujete v aktuálním časovém rámci budete vstupovat na špatném místě, protože váš obchod nebude respektovat ani bod kontroly, ani oblast hodnoty.

Řekněme, že se vám například na 15 minutovém grafu vytvoří jednoduchá inside svíčka a vy budete chtít na základě své analýzy a znalostí technické analýzy vstupovat 1 tick nad jejím high (viz následující graf).

Jako technický obchodník bych ve 14:45 na trhu na základě předchozí ilustrace viděl pokus o test low vznikajícího obchodního rozpětí, ale hned další svíčka je růstová a situace vypadá více na test high vznikajícího obchodního rozpětí. Po růstové svíčce v 15:15 vznikl inside bar, který značí nerozhodnost. Jelikož vznikl v horní třetině předchozí svíčky, tak případné proražení tohoto inside baru směrem výše vypadá jako atraktivní obchod.

Pokud však v rámci například 3 minutového grafu zpozorujete formaci dvojité dno, které hovoří pro otevření obchodu směrem k high 15 minutové svíčky a které je pro vás také platným signálem, tak už je vaše šance na úspěch na 15 minutovém časovém rámci značně vyšší. Získáte tak lepší umístění svého obchodu v rámci 15 minutového časového rámce. (viz graf níže).

Proč? Protože budete na základě 3 minutového grafu pravděpodobně otevírat váš obchod v oblasti hodnoty 15 minutové aukce a tudíž v rámci 15 minutové aukce budete mít dobré umístění vašeho obchodu. Koneckonců pojďme se na tu samou situaci podívat optikou 15 minutových profilů (viz následující graf).

Na grafu vidíme tu samou situaci jako na grafech výše, avšak optikou MP. Každý profil zobrazuje 15 minut, ale pro účely této ilustrace jsou některé profily spojené. Důvod byl ten, abychom viděli VAH prvního ilustrovaného profilu.

Profil nám toho o dění na trhu umí říct mnohem více. Když se podívám na inside bar z 15:15, tak vidím, že VAH je poblíž high svíčky, takže nákup na proražení high této svíčky nenabízí až tak hrozné umístění obchodu. Na základě profilu mohu však dostat ještě lepší umístění obchodu. Po otevření došla další svíčka na tick přesně na úroveň VAL (to je také místo, kde se vytvořila na 3 minutovém grafu formace dvojité dno).

Pro Market Profil obchodníka by byl platný vstupod na VAL inside baru. Tím by získal k dobru 7 ticků, oproti technickému obchodníkovi, který by otevíral svou pozici jeden tick nad High.

Pojďme se nyní podívat na další situace...

Na grafu výše máme 1 hodinový graf EURUSD. Šipka zvýrazňuje svíčku, která může být z pohledu technického analytika zajímavá. Jednak se dostala do oblasti předchozího supportu (někdo to může též vnímat jako formaci dvojité dno) a navíc je to takzvaný reversal bar. Taková svíčka nám říká, že je velká pravděpodobnost, alespoň krátkodobého obratu ceny. Různé zdroje, které o této formaci hovoří, vám radí, abyste nakupovali na proražení high takové svíčky. Pokud jste konzervativní, tak byste si měli proražení nechat ještě potvrdit další svíčkou a vstupovat až na proražení jejího high.

High zvýrazněné svíčky je na hodnotě 1,3114, takže svou nákupní objednávku byste měli umístěnou na 1,3115. Na další svíčce byste byli v long obchodu a ten by se velmi brzy vydal proti vám. Low svíčky, která způsobila proražení, se vytvořilo na hodnotě 1,3095. To je otevřená ztráta 20 pipů. Při jednom lotu se jedná o ztrátu 200 USD.

Někdo nad tímto číslem možná mávne rukou, ale obchodníci, kteří jsou naučeni riskovat $100 - $200 na jeden obchod by již byli všichni „vyhozeni“ na stop lossu.

A i kdyby měli volnější stop loss, tak proč by se měli vystavovat zbytečnému psychickému tlaku, když mohou použít MP a tlak snížit, stejně tak jako své riziko v obchodě. Díky MP mohu v tomto konkrétním příkladu dostat mnohem lepší umístění obchodu a tím vylepšit svůj poměr potenciálního rizika a potenciální ztráty, viz následující graf.

 

Na grafu máme totožnou 1 hodinovou svíčku, pouze znázorněnou pomocí Market Profilu (označenou reversal bar).
Jak lze vidět z MP, tak technický obchodník, který by nakupoval na proražení high reversal baru (RB), by měl štěstí, protože aniž by si toho byl vědom, nakoupil těsně nad VAH reversal baru. Kdyby však VA reversal baru byla umístěná níže, podstupoval by technický obchodník zbytečně nadměrné riziko. MP obchodník ve svém grafu vidí, že reversal bar vytvořil VA výše. To je dobré potvrzení reversal baru.

Další výhodu, kterou MP obchodník má je načasování obchodu. Na základě MP by hledal vstupy v rámci VA reversal baru. Dobrá místa pro vstup v rámci VA probereme detailněji v dalších kapitolách. V tomto konkrétním případě by mohl pro vstup využít POC reversal baru nebo jeho VAL. Popřípadě rozdělit vstupy do dvou pozic.

Když se podíváte na další vývoj profilu po reversal baru. RB uzavřel poblíž svého high. Po otevření však další profil nešel testovat hned nad high, ale naopak začala aukce směrem níže. Cena došla přesně na úroveň VAL reversal baru. MP obchodník by tak již byl v pozici a mohl by čekat na proražení High, kde čekají techničtí obchodníci a část své pozice jim prodat se ziskem.


Technický obchodník by nakoupil na High a cena šla rázem 12 pipů proti němu. Cena pak mírně, aby pak následně šla do strany až do doby než se začal tvořit další profil, jehož low znovu otestovalo VAL reversal baru, na tick přesně (viz následující graf).

Zatímco MP obchodník by měl část zisku v kapse a čekal by na další vývoj, technický obchodník je prakticky hned od vstupu do pozice pod tlakem a pokud by neuzavřel pozici se ztrátou, musel by čekat skoro ještě další hodinu, než se cena dostala nad jeho vstupní bod.