Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Reverzní svíčkové formace

Reverzní formace signalizují, že by mohlo dojít k obratu ceny. Aby mohla být formace reverzní, měl by existovat předchozí trend, k jehož zvratu nebo korekci má dojít. Býčí zvraty nebo korekce vyžadují předchozí downtrend, medvědí zase uptrend. Směr trendu je možné stanovit pomocí nástrojů technické analýzy, jako jsou např. trendové čáry, klouzavé průměry a další. Délka trendu bude záviset na individuálním vnímání.

Kladivo a oběšenec "Opět pozor. To, že vidíme kladivo v sestupném trendu, ještě neznamená okamžitý nákup."

Kladivo (anglicky Hammer) a oběšenec (Hanging Man) vypadají naprosto shodně. Liší se pouze v závislosti na předchozí cenové aktivitě. Oba typy mají malá těla, dlouhé spodní stíny a krátké či neexistující horní stíny. Stejně jako většina jedno nebo dvou svíčkových formací vyžadují před vstupem do obchodu potvrzení signálu.

Kladivo je býčí reverzní formace, která se zformuje během downtrendu. Když cena klesá, kladivo je signál, že dno je blízko a cena začne opět růst. Dlouhý spodní stín znamená stlačení cen prodávajícími, ale kupující byli schopni tento tlak překonat a zavřít blízko open.

MOJE ZKUŠENOSTI Pokud ještě nemáte zkušenosti s reverzními formacemi, je vhodnější je používat pouze k výstupům z delších trendových obchodů nebo k načasování vstupů v menších korekcích velkého trendu. Pokud byste pomocí reverzních svíček hledali konečné otočení nějakého trendu a chtěli vstupovat do obchodu, budete chodit proti rozjetému trhu, a mnohokrát zažijete nepovedené obchody. Zkrátka řečeno, reverzní svíčky jsou užitečné pro časování obchodů v trendu a k časování výstupů z obchodů. Hledat pomocí reverzních svíček vstupy na samém vrcholu nebo dni cenového pohybu je náročnější na psychiku, protože je zde malá pravděpodobnost úspěchu. Navíc reverzní svíčky, které se tváří jako body, kde došlo k otočení trendu, jsou oblíbeným místem pro vybírání stop loss příkazů ze strany velkých hráčů. Michal
Opět pozor. To, že vidíme kladivo v sestupném trendu, ještě neznamená okamžitý nákup. Je třeba počkat na býčí potvrzení. Dobrým příkladem potvrzení může být bílá svíčka s close nad high svíčky na levé straně od kladiva.

Kritéria kladiva:

  • Dlouhý stín je asi dvakrát nebo třikrát delší než tělo
  • Malý nebo žádný horní stín
  • Tělo je na horním konci obchodovaného rozsahu
  • Barva těla není důležitá

Oběšenec je medvědí reverzní formace, která může také označovat hladinu resistence. Vytváří se po nárůstu a signalizuje obnovení prodejního tlaku. Low dlouhého spodního stínu potvrzuje, že prodávající stlačili v průběhu obchodování cenu dolů.

Přestože kupující dokázali v průběhu seance opět získat půdu pod nohama a vytlačili cenu zpět, existence prodejního tlaku by nás měla varovat. Opět bychom měli počkat na medvědí potvrzení a poté můžeme vstoupit do obchodu.

Kritéri a oběšence:

  • Dlouhý stín je asi dvakrát nebo třikrát delší než tělo
  • Malý nebo žádný horní stín
  • Tělo je na horním konci obchodovaného rozsahu
  • Barva těla není důležitá

Obrácené kladivo a padající hvězda

Obrácené kladivo (anglicky Inverted Hammer) a padající hvězda (Shooting Star) také vypadají stejně. Jako v předchozím případě, jediný rozdílem je umístění v uptrendu nebo downtrendu. Obě svíčky mají drobná těla, dlouhé horní stíny a malé nebo žádné spodní stíny. Naznačují potenciální zvrat trendu, ale vyžadují další potvrzení.



Obrácené kladivo vzniká po poklesu nebo downtrendu. Reprezentuje potenciální zvrat nebo hladinu supportu. Dlouhý horní stín naznačuje, že po poklesu existoval nákupní tlak. Kupující však nebyli schopni tento tlak udržet a cena nakonec zavřela hluboko pod High. Před vstupem do obchodu musíme proto počkat na další potvrzení.


Padající hvězda je medvědí obratová formace, která vypadá jako obrácené kladivo. Jediným rozdílem je její umístění v uptrendu. Kupující se snažili vytlačit cenu výše, ale nakonec zvítězili prodejci a vrátili cenu k Open. Opět musíme před vstupem počkat na potvrzení.