Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Obchodní deník

Zaznamenání si uplynulého obchodního dne, včetně obrázků z vývoje trhů i zrealizovaných obchodů, vám také na cestě tradera velmi pomůže. To co je zachyceno na papíře, k tomu se můžete snadno vrátit a analyzovat.


Proto je to pro obchodníka nedocenitelný materiál. S odstupem času a chladnou hlavou si budete moci projít své obchody a klíčové situace na trhu. Při psaní poznámek a finalizování závěrečné sumarizace obchodního dne si utřídíte myšlenky. Možná potom v toku myšlenek zaznamenaných na papír objevíte „zlato“.

Co by měl obchodní deník obsahovat a na co byste neměli zapomenout? Opět platí to, co jsme si řekli v kapitole Obchodní plán. I tady se nestresujte nějakými složitostmi a příklady sofistikovaných deníků uvedených v literatuře nebo na internetu. Když bude denní evidence uskutečněných obchodů a vývoje trhu odpovídat vašemu myšlení, bude to pro vás mít větší význam, než nějaký převzatý sofistikovaný dokument, který budete vyplňovat neradi. 

Očekávané důležité denní události

Zaznamenejte si, co se dnes na trhu bude odehrávat. Hlavně důležitá makroekonomická vyhlašování nebo různá zasedání a setkání ministrů a zástupců centrálních bank. Na konci dne si můžete k jednotlivým vyhlašováním poznamenat, jak trh reagoval.

Supporty a resistence

V rámci přípravy na trading si zaznamenejte důležité supporty a resistence, které budou pro daný den aktuální. Na konci dne si můžete k jednotlivým supportům a resistencím poznamenat, jak tam trh reagoval.

Předpokládaný směr cenového pohybu

Předpokládaný směr pohybu je také jednou z věcí, kterou je dobré si poznamenat. Na konci dne si i zde můžete poznamenat, zda jste pohyb odhadli, či nikoliv.

Detailní popis uskutečněných obchodů

Ať si svůj obchodní deník budete strukturovat jakkoliv, tenhle bod by v něm neměl nikdy chybět. Zaznamenejte si detailně veškeré podrobnosti obchodu, včetně obrázků, tzv. screenshotů. Obrázky vám pomohou dokreslit situaci. Ne nadarmo se říká: „Jeden obrázek za 1000 slov.“ Doplňte si detailní popis i o své postřehy. V budoucnu vám to může pomoci při vylepšování obchodní strategie či money managementu. 

Shrnutí obchodního dne

Napište si své postřehy a závěry, jakých chyb jste se dopustili a na co byste se měli zaměřit následující obchodní den.

Závěrem

Stejně tak, jako si sportovci píší tréninkový deník, tak i trader, pokud chce být opravdový profesionál, by měl mít evidované své působení na trhu. Pomůže vám to nejenom při dodržování disciplíny, ale také při vylepšování obchodních strategií. Mezi poznámkami, které svěříte papíru, můžete v budoucnu najít velmi dobré a cenné myšlenky.