Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Harmonic Trading: Butterfly

Harmonic trading je obchodní přístup, založený na patternech (vzorcích), které vychází ze zlatého řezu a tedy i z Fibonacciho čísel. Tyto patterny vám v grafu ukazují, v jaké době a na jaké hodnoty pravděpodobně dojde cena. Butterly formace v sobě obsahuje ABCD pattern, kterému předchází významné High nebo významné Low (zde označované jako bod X).

Samozřejmě, nejde o 100% předpovědi, ale jedná se o vystihnutí okamžiků, kdy je vyšší pravděpodobnost pohybu nebo otočení ceny. Jak již bylo řečeno, přístupy vychází z poměrů zlatého řezu, které lze běžně pozorovat v přírodě. Mezi patterny pro harmonic trading patří: ABCD, Buttefly, Gartley a 3-Drive. Ty mohou mít býčí nebo medvědí tvar. V následujícím článku si představíme pattern Butterfly.

Butterfly

Butterly formace v sobě obsahuje ABCD pattern, kterému předchází významné High nebo významné Low (zde označované jako bod X), podle toho, zda obchodujeme býčí nebo medvědí variantu. Butterly je tak tvořen dvěma trojúhelníky, které se spojují v bodě B a klíčovým prvkem je právě symetrie. Pattern se nachází pouze na významných vrcholech nebo dnech a pomáhá nám určit přibližné úrovně, kde si můžeme s nízkým rizikem zajistit možnost pro vyšší zisk. Selhání medvědího patternu naznačuje potenciálně silné pokračování trhu směrem vzhůru a selhání býčího patternu naznačuje potenciální možnost na pokračování trhu směrem dolů.

Jak nalezneme medvědí Butterfly

Butterfly pattern je velmi podobný Gartley patternu. Oba na grafu připomínají písmeno „W“. Nicméně, Butterfly pattern je kompletní při vytvoření Fibonacciho prodloužení (bod D je nad bodem X), zatímco Gartley je dokončen při vytvoření Fibonacciho návratu (bod D je pod bodem X). Souměrnost mezi dvěma dotýkajícími se trojúhelníky je v bodě B. To je klíčovým prvkem této formace.

 

Pravidla medvědího Butterfly patternu

  • pohyb (swing) mezi body A a D je přibližně 127,2% nebo 161,8% nohy XA
  • bod D musí být nad bodem X
  • v prodloužení pohybu AD musí být patrný platný pattern ABCD
  • dalším potvrzením může být, pokud jsou v poměru časy obou trojúhelníků (XAB a BCD)
  • pokud se cena dostane nad 161,8% nohy XA, stává se pattern neplatným a to může naznačit potenciálně silné býčí pokračování trhu
  • po bodu D shortujeme

  

Jak nalezneme býčí Butterly

Butterfly pattern je velmi podobný Gartley patternu. Oba na grafu připomínají písmeno „W“. Nicméně, Butterfly pattern je kompletní při vytvoření Fibonacciho prodloužení (bod D je pod bodem X), zatímco Gartley je dokončen při vytvoření Fibonacciho návratu (bod D je nad bodem X). Souměrnost mezi dvěma dotýkajícími se trojúhelníky je v bodě B. To je klíčovým prvkem této formace.

Pravidla býčího Butterfly patternu

  • pohyb (swing) mezi body A a D je přibližně 127,2% nebo 161,8%  nohy XA
  • bod D musí být pod bodem X
  • v prodloužení pohybu AD musí být patrný platný pattern ABCD
  • dalším potvrzením může být, pokud jsou v poměru časy obou trojúhelníků (XAB a BCD)
  • pokud se cena dostane pod 161,8% nohy XA, stává se pattern neplatným a to může naznačit potenciálně silné medvědí pokračování trhu
  • po bodu D kupujeme na long