Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Bitcoin: moderní alternativa investic

Názory

„Bitcoin neovlivňuje spotřebitelská inflace a není ani vysloveně deflační. Nikdo nemůže bitcoin dotisknout, devalvovat nebo změnit jeho algoritmus,“ říká Karel Fillner (cointelegraph.cz), který je jedním z nejznámějších propagátorů bitcoinu u nás a nastiňuje výhodu decentralizace systému. „Zdrojový kód bitcoinu obsahuje algoritmus, který určuje vlastnosti bitcoinu a nelze jej změnit. Někdo by musel disponovat větším než jednapadesátiprocentním výkonem všech celosvětově zapojených počítačů, protože všechny počítače mají ve stejný okamžik naprosto stejnou informaci o provedených transakcích a není také nikdo, kdo by dokázal síť zastavit nebo vypnout.“

Kapitálové trhy jsou nyní, na začátku roku 2016, silně volatilní a spekuluje se o začínajícím medvědím trhu. Do jaké míry podobné propady trhů ovlivňují cenu bitcoinu?
Vliv volatility akciových trhů není nijak výrazný, ale cenu bitcoinu významně ovlivňuje devalvace čínského jüanu a propady na čínských kapitálových trzích, protože téměř dvě třetiny obchodů s bitcoiny probíhají v Číně. Stále větší vlna investorů si dokáže spočítat, že když bude mít akciový trh problémy, musí hledat alternativy pro své investice. Bitcoin může sloužit jako jedna z možností. V posledních měsících rozhodně dění na čínských trzích pomohlo bitcoinu cenově růst.

Proč je právě bitcoin jednou z vhodných alternativ?
Bitcoin nezná pojmy jako je spotřebitelská inflace, deflace, nebo devalvace. Nikdo nemůže bitcoin dotisknout nebo změnit jeho algoritmus. Množství této digitální měny je pevně dané. V síti se uvolňuje každých deset minut 25 bitcoinů, což je 3 600 bitcoinů za jeden den. To je jasně daná konstanta, která se mění každé čtyři roky. Právě letos dochází k půlení odměny těžařů a toto zpomalující se tempo emise zaručuje, že v roce 2033 bude vytěženo 21 milionů bitcoinů. Dá se předpokládat, že se stoupajícím zájmem o bitcoiny a se stoupajícími možnostmi použití této měny bude přibývat jeho uživatelů a investorů.

Funguje na bitcoinové burze technická a fundamentální analýza?
Daleko víc fundamentální analýza. Pozitivní zprávy v médiích dokáží bitcoinový kurs posunout směrem nahoru, naproti tomu každá negativní zpráva dokáže kurs srazit. Technická analýza funguje pouze do určité míry, ale nepředvídá, co se pravděpodobně stane, spíš predikuje chování lidí a sleduje trendy. Historická data jsou u bitcoinu známá pouze od roku 2009, kdy bitcoin vznikl, a bitcoinová burza je tisícinásobně menší než burzy měnových párů - a tudíž je náchylnější k manipulacím. Běžný objem bitcoinové burzy je 10 000 bitcoinů za den, což je při současné ceně něco kolem 4 000 000 dolarů.

Takže spíše než spekulace na burze je vhodnější bitcoiny při korekcích trhu koupit a držet?
Ano, ale doporučuji do bitcoinu investovat maximálně pět procent kapitálu určeného na investice. Je třeba mít na paměti, že jde o alternativní typ investování. Za celou historii bitcoinu - vyjma několika korekcí, včetně té největší, kdy bitcoin vystřelil na 1 100 dolarů a skončil na ceně kolem 250 dolarů - se jeho cena posouvá stále nahoru. Ještě na začátku roku 2013 stál jeden bitcoin 13 dolarů, dnes kolem 400 dolarů. Velmi dobře je to vidět na logaritmickém grafu ceny bitcoinu od začátku jeho obchodování na bitcoinových burzách. Trend zvyšování hodnoty bitcoinu je stále viditelný. A jakkoliv se ozývají hlasy, že bitcoin nepotřebuje spekulanty a burzu, je to právě burza, která dává bitcoinu likviditu… V každém případě ovlivňuje bitcoin také důvěra lidí. Pokud budou krachovat bitcoinové burzy, pokud nebudou existovat technologie, které ochrání lidi od ztráty bitcoinu v peněženkách, bude mít tato kryptoměna problémy. Velká část startupů se už nějaký čas snaží vylepšit její uživatelskou přívětivost, hledá možnosti využití bitcoinu jako ostatních platebních metod a pracuje na stále dokonalejší ochraně bitcoinů v majetku uživatelů. Asi jako dnes důvěřujete internetovému bankovnictví nebo platbám platebními kartami, je toto cílem u bitcoinu.

CHCI VĚDĚT, JAK VYDĚLÁM NA BITCOINU

Přeci jen jde ale o digitální měnu. Je bitcoin napadnutelný hackery?
Protokol bitcoinu existuje sedm let a za celou dobu se nikomu nepodařilo do systému nabourat. Jde o předem nastavený matematický algoritmus, jehož výpočty probíhají ve složité a nesmírně výkonné počítačové síti. Transakce jsou zapsány v tzv. blockchainu neboli veřejné účetní knize, ve které nejdou jednoduše změnit. Někdo by musel disponovat větším než jednapadesátiprocentním výkonem všech celosvětově zapojených počítačů, jejichž výpočetní síla je gigantická. Všechny počítače spolu komunikují v jednom okamžiku každý s každým, mají ve stejný okamžik naprosto stejnou informaci a není nikdo, kdo by dokázal síť zastavit nebo vypnout. Pokud existuje například centrální server, kde jsou informace soustředěné na jednom místě, je možné systém nabourat. Ale v okamžiku, kdy jsou soustředěné na mnoha místech celého světa a může je mít k dispozici každý student ve svém počítači, není technicky reálné vyřadit ze sítě nebo napadnout všechny jednotlivé počítače. Tento projekt má otevřený zdrojový kód a ti, kdo rozumí programování, si mohou celý kód přečíst a zjistit, že neobsahuje žádná zadní vrátka ani chyby. Komunita kolem bitcoinu navíc přispívá k postupnému vylepšování jak zdrojového kódu (na základě většinové shody), tak služeb, které s bitcoinem souvisí. Na druhou stranu je možné napadnout například bitcoinovou peněženku, ve které se bitcoiny uchovávají – proti tomu však existuje více druhů ochrany.

Dá se zajistit obchodování bitcoinu proti propadům trhu?
Zahedgovat? Existují burzy, které směňují bitcoiny za zlato, existují dva nebo tři ETF fondy, které mají bitcoin jako podkladové aktivum. Jsou burzy, kde se dá bitcoin shortovat, což ale důrazně nedoporučuji, i když páky jsou pouze 1:2 nebo 1:3. V případě silnějšího propadu máte vymazaný celý účet. Většina bitcoinových burz nevyužívá žádnou páku, takže když koupíte ve špatný čas a cena jde dolů, máte z toho delší investici, ale nestane se, že o peníze přijdete. Historie ukazuje, že se během několika týdnů nebo měsíců cena dostala zpět a ještě výš než před poklesem trhu.

Vy sám obchodujete na bitcoinové burze?
Občas ano, ale pouze s omezenými prostředky, pro zábavu. Každý by měl spekulovat – ať už na kapitálových trzích nebo bitcoinové burze - jen s penězi, o které si může dovolit přijít. Spíše je vhodnější bitcoiny koupit, držet a spekulovat na růst. A držet třeba několik let. V posledním roce je kurs bitcoinu daleko stabilnější než v předchozích letech. Ovšem bitcoiny si nemusíte kupovat pouze na burze, je více způsobů, třeba v bitcoinových bankomatech, nebo přes službu lokálních obchodníků Localbitcoins.com. Burza je ale nejlevnější cestou. Samotný registrační proces není nic složitého a poplatky se pohybují kolem 0,20% až 0,30% z objemu transakce. Rozhodně však důrazně doporučuji nenechávat nakoupené bitcoiny na burze, ale poslat si je do své dobře zabezpečené peněženky. Samotný přesun bitcoinů z burzy do peněženky stojí řádově desítky haléřů. K vlastnictví bitcoinů se jejich majitel musí chovat tak, že je sám sobě vlastní bankou.

Děkuji za rozhovor.

Za Forex-Zone.cz
Dagmar Krátká

Proč je důležité přesunout bitcoiny po jejich nákupu do peněženky a nenechávat je na burze? Nakolik je bitcoin rozšířen v České republice? Jak je to s legislativou v případě této digitální měny? Proč došlo k propadům na bitcoinových burzách Mt.Gox a Crypsy? A jak lze využít blockchain, o kterém se mluví jako o jedné z informačních technologií budoucnosti? To vše se dozvíte v dalším rozhovoru.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Bitcoin: moderní alternativa investic