Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Vystrašení investoři prchají z eura

FX NEWS

Začátek nového týdne se nesl ve znamení pokračujícího zpevňování dolaru, kterému nahrávají „vystrašení“ investoři prchající z eura. Koruna se naopak, i přes lepší než očekávaná data, pohybovala směrem do strany, a to ve stálé blízkosti hranice 25,50 za euro. Tomu by však mohla udělat přítrž dnešní data z trhu práce.

První várka domácích dat přinesla příjemné překvapení. Průmyslová výroba během listopadu rostla o 8,5 % meziročně, zatímco trh očekával 5,7 %. Zahraniční obchod pak vykázal přebytek o velikosti 11,7 miliardy korun (nejvyšší listopadové číslo v historii) při predikci na 5,3 miliardách. Dopad těchto výsledků na kurz koruny byl minimální. V případě těch dnešních by tomu ale mohlo být jinak.

Během úterního rána bude zveřejněna míra nezaměstnanosti české ekonomiky za prosinec. Poslední, tedy listopadová, čísla přinesla hned několik rekordů, a to jak u podílu nezaměstnaných, tak i u počtu uchazečů na jedno pracovní místo. V prosinci se však podíl nezaměstnaných pravděpodobně zvýšil, a to o 3 desetiny procentního bodu z listopadového rekordního minima 3,5 % na 3,8 %.

„Jedná se výhradně o důsledek sezonních vlivů, nikoliv o změnu situace na trhu práce,“ vysvětlil ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. „Během letošního roku se bude míra nezaměstnanosti i nadále držet na rekordně nízké úrovni,“ dodal.

Pokud by však čísla překonala očekávání a naznačila ještě silnější utahování podmínek na trhu práce (což se ostatně čeká u sezónně očištěného údaje), do hry by se dostal další tlak na růst mezd, a tedy i na rychlejší utahování měnové politiky ČNB prostřednictvím úrokových sazeb (jak naznačuje např. citlivostní analýza centrální banky). V takovém případě se dá čekat, že by kurz koruny mohl otestovat hranici 25,50 za euro. Aktuálně se obchoduje kolem 25,53 EURCZK.

 

V případě dolaru jsme byli svědky dalšího posílení, a to o zhruba o půl procenta až k 1,196 EURUSD. Na evropské měně se tak v posledních dnech podepsalo vybírání zisků poté, co minulý týden dosáhla téměř tříletých maxim kolem 1,209 EURUSD, působí i méně uspokojivá data ohledně inflace eurozóny. Včerejší ztráty pak nezastavily ani lepší ukazatele spotřebitelské a podnikové důvěry, nepomohl ani guvernér německé centrální banky a možný nástupce šéfa ECB Draghiho Jens Weidmann. Ten pro španělský list El Mundo řekl, že vzhledem k výhledu evropské inflace přibližující se k inflačnímu cíli, by měla ECB stanovit jasné datum ukončení programu QE.

Během pondělí jsme se dočkali i několika vyjádření členů Fedu. Jedním z nich byl šéf atlantské pobočky centrální banky Raphael Bostic, který je prý přesvědčen, že by měnový výbor mohl letos zvýšit sazby pouze dvakrát, případně i méně. Jeho hlavním argumentem byly slabé tlaky na růst cen a s tím spojená hrozba ztráty veřejné důvěry v dosažení inflačního cíle na 2 %.

Z hlediska zahraničních dat bude dnes zveřejněn výsledek německé obchodní bilance a průmyslové produkce, za celou eurozónu pak přijde míra nezaměstnanosti za listopad. V USA bude reportován ukazatel JOLTs nových pracovních pozic a index NFIB nálady malých podniků.

 

Co se týče dalšího vývoje eura a dolaru, včera jsme upozorňovali, že hedgeové fondy sází především na zpevnění evropské měny. Jejich čisté týdenní sázky – futures eura na chicagské burze – se dokonce dostaly až na historické maximum, což ostatně mohlo (a stále může) vylekat některé investory, kteří pak začali uzavírat své eurové pozice. A právě na to ve svém včerejším tweetu upozornil ekonomický komentátor Holger Zschaepitz z německého Die Welt, když připomněl, že v minulosti, kdy jsme byli svědky obdobných pozic sázejících na euro (např. rok 2011 a 2013), společná měna ve výsledku oslabila.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Intermarket analýza: Americký dolar nastartoval rázný downtrend
Když ani vánoční dárek (nejrozsáhlejší za 30 let) nepomáhá
Jimmyho týdenní Forex výhled 8.-12. 1. 2018

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Vystrašení investoři prchají z eura