Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Volební pat v Itálii zatím euro nepotopil

FX NEWS

Euro včera ráno v reakci na výsledek nedělních voleb v Itálii oslabilo, během dne ale ztráty jednotná evropská měna smazala a dostala se nad úroveň 1,2300 EURUSD. Na kurz naopak pozitivně působila dohoda o vládní koalici v Německu. Kancléřkou by se měla počtvrté v řadě stát Angela Merkelová. Na post ji včera formálně navrhl německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Delší nejistota v největší evropské ekonomice je tak zřejmě u konce.

Aktuálně se euro vůči dolaru obchoduje na 1,2336 EURUSD. Během dnešního dne by se jeho kurz měl pohybovat v rozmezí 1,229-1,2343 EURUSD.*

Pro euro bude i nadále důležitá situace v Itálii. Volby, které ovlivnila především ekonomická situace, skončily patem. Italové si zvolili euroskeptiky a populisty, když volby ovládly dva tábory – středopravá koalice a antisystémové hnutí pěti hvězd (M5S). Jejich lídři se domnívají, že mají právo v zemi vládnout, spolupráci ale vyloučili. Předseda italské Demokratické strany a expremiér Matteo Renzi včera oznámil, že kvůli prohraným parlamentním volbám v čele strany končí.

Dolar se po poměrně rušném minulém týdnu, kdy americký prezident Donald Trump oznámil zavedení cla na dovoz ocele a hliníku, relativně uklidnil. Včera byl ale kurz volatilní. Trump včera uvedl, že placení cen by se mohly vyhnout Kanada a Mexiko, a to za předpokladu, že by začaly trilaterální rozhovory o možné nové obchodní dohodě.

Ve Spojených státech ale vystoupí dva představitelé Fedu, a to členka rady guvernérů Lael Brainardová a šéf newyorského Fedu William Dudley. Viktor Zeisel z Komerční banky poznamenal, že zajímavý by měl být projev Brainardové, který má titul „Řízení měnové politiky v čase, kdy se protivítr mění ve vítr do zad“ (“Navigating monetary policy as headwinds shift to tailwinds.”).

Dnešek je bez zajímavějších zahraničních čísel z ekonomiky. V Maďarsku bude zveřejněn vývoj tamní ekonomiky, která by ve 4. čtvrtletí měla růst o 4,4 procenta. Z USA se pak odpoledne dozvíme, jak se vyvíjely tovární zakázky v lednu. Po prosincovém růstu by měly klesnout o 1,3 procenta. Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby by se v lednu měly snížit o 3,6 procenta.

 

Koruna první den nového týden oslabovala, stejně tak jako měny v regionu, jako je polský zlotý a maďarský forint. V ranních hodinách se na kurzu, stejně jako na samotném euru, podepsala nervozita kolem italských voleb. V pozadí toho pak k mírně slabší domácí měně přispívá i dividendová sezóna. Ještě včera ráno byl kurz pod úrovní 25,36 EURCZK, poté začala korun oslabovat k úrovni 25,40 EURCZK. Proti dolaru si koruna naopak připsala zisky.

Dnešek je bez domácích dat. Zajímavá bude ale druhá polovina týdne. Míra nezaměstnanosti za únor, která bude zveřejněna ve čtvrtek, by na korunu neměla mít výraznější vliv. Nejzajímavější bude bude pátek, kdy se dočkáme únorové inflace a růstu mezd za poslední čtvrtletí loňského roku.

Koruna se aktuálně obchoduje na 25,42 EURCZK a 20,59 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,37 až 25,44 EURCZK, ve dvojici s dolarem pak od 20,56 až 20,70 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 5.3.-9.3.2018
Intermarket analýza: Na libře se tvoří dvojité dno
Pivot point - reverse strategie

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Volební pat v Itálii zatím euro nepotopil