Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Úterý ve znamení rekordů na devizových trzích

FX NEWS

Dolar včera vůči euru posiloval a dostal se pod úroveň 1,1900 EURUSD. Vůči několika hlavním měnám zpevnil na nejsilnější hodnoty od loňského prosince a k euru se pohybuje blízko pětiměsíčních maxim. Dolar posiloval poté, co výnosy ze státních desetiletých dluhopisů rostly nad tři procenta. Ziskům dolaru pomohla dobrá čísla z amerického maloobchodu za duben i jejich březnová revize směrem nahoru.

Aktuálně se vůči euru obchoduje na 1,1831 EURUSD. Během dne by se měl kurz dle naší predikce pohybovat v rozmezí 1,1837 až 1,1942 EURUSD.*

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, včera rostl na 93,27 bodu. V noci se dostal až na úroveň 93,457 bodu a byl tak nejvýše od 22. prosince.

Na rekordně nízkou hodnotu se včera vůči dolaru dostala turecká lira, která letos ztratila již 13 procent. Ztráty liru postihly poté, co turecký prezident Tayyip Erdogan prohlásil, že chce mít větší kontrolu nad ekonomikou. Rekordně nízko bylo k zeleným bankovkám rovněž argentinské peso, a to navzdory značnému úsilí ze strany tamní centrální banky.

Na letošní nejnižší úroveň se včera dostala britská libra. Za poklesem jsou slabé ekonomické údaje z posledních týdnů a také rozhodnutí Bank of England ponechat úrokové sazby beze změny. Libra včera klesla až na 1,3452 GBPUSD.

Dnešek je v USA poměrně bohatý na data i komentáře ze strany centrálních představitelů. Během odpoledne to budou zahájené stavby domů, stavební povolení a průmyslová produkce. Dočkáme se komentáře od šéfa atlantského Fedu Raphaela Bostice a pozdě večer pak od šéfa santlouiského Fedu Jamese Bullarda.

A nová data již přišla z Německa. Index spotřebitelských cen v dubnu rostl o 1,6 procenta dle očekávání. Dopoledne bude zveřejněna také inflace v eurozóně. Index spotřebitelských cen by měl v dubnu růst meziročně o 1,2 procenta a meziměsíčně o 0,3 procenta. Jádrová inflace by měla růst o 1,7 procenta.

„Dnešní data budou vyznívat spíše ve prospěch amerického dolaru. Americká dubnová průmyslová produkce meziměsíčně vyskočí o 0,8 procenta, vyšší by mělo být využití kapacit i počet nově zahájených staveb. Naopak inflace v eurozóně bude revidována mírně směrem dolů,“ uvedla Jana Steckerová z Komerční banky.

Koruně včera nepomohla čísla z domácí ekonomiky. Ta během prvního čtvrtletí letošního roku zpomalila. Dle předběžného odhadu Českého statistického úřadu byl růst tažen výhradně rostoucí domácí poptávkou. Pokračoval ale i významný růst výdajů domácností a investičních výdajů firem.

Včera jsme se dočkali také komentáře z ČNB. Guvernér Jiří Rusnok v polských Katovicích řekl, že pokračující oslabování koruny může urychlit růst sazeb. Dodal také, že výkon české ekonomiky v prvním čtvrtletí, který je pod prognózou, nemá na měnověpolitický názor vliv.

Dnes ráno se koruna obchoduje na 25,56 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,52 až 25,64 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,41 až 21,58 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Úterý ve znamení rekordů na devizových trzích