Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Ufff... A máme to za sebou

Názory

Tak referendum je za námi, co to bude znamenat pro Británii, pro Evropu, pro Českou republiku, pro Forex a prakticky pro celý svět, můžeme jen spekulovat. Určitě se budeme ještě divit, co všechno se uděje a čím nás kdo překvapí. Myslím, že neexistuje nic jako špatné rozhodnutí. Všechno má svá úskalí, ale také pozitiva. Naše moudré babičky a moudří dědové k tomu měli přísloví: "Všechno zlé je k něčemu dobré." A tak se teď, po zavření jedněch dveří, otevřou dozajista dveře nové. S novými možnostmi, pozitivy a výzvami.

Osobně musím říct, že mě výsledek hodně překvapil. Otevřené pozice, které jsem držel na libře jsem uzavřel ještě před ukončením hlasování v referendu (více v dalším článku serie Intermarket analýza). Mohl jsem tak s klidem, dobrým pocitem a notnou dávkou překvapení sledovat celé dění v Anglii. 

Co mě ale překvapilo nejvíc, byly zprávy, které přicházely:

23. 6. 22:00 - hodina před ukončením referenda: Trhy očekávají, že Británie zůstane v EU

23. 6. 23:18 - pár minut po ukončení referenda: První odhady, 52 % pro EU, 48 % proti

24. 6. 1:40 - První výsledky hovoří pro setrvání v EU

24. 6. 1:50 - GBP ztratila během 2 minut 5 %

24. 6. 4:25 - Zastánci Brexitu mají 51 %

Evidentně je vidět, že průzkumům se nedá vůbec věřit, když je možná taková otočka během pár minut. Minimálně ne těm průzkumům, které jsou určeny do médií pro veřejnost.

V jiné situaci jsou samozřejmě velké hedgové fondy, banky a jiní velcí hráči, kteří si zaplatí své vlastní průzkumy, většinou i u stejných agentur, a na jejichž základě řídí své pozice a portfolia. Tam bych si i tipnul, že budou data o očekávaném výsledku úplně jiná.

Celá akce kolem referenda o vystoupení Velké Británie z EU mě jen utvrdila v tom, že na základě veřejných informací z medií se nedá obchodovat a ani jen uvažovat o dalším vývoji na trzích. Buďme obezřetní a mějme vlastní rozum a analýzy. Nejsme analytici, kteří mohou "plácnout", co chtějí a nic je to nestojí. Jsme tradeři a investoři, jde o naše peníze!

Přeji hezký víkend :-)
MS

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Ufff... A máme to za sebou