Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Trhy prosí před středečním zasedáním Fedu o milost

Očima brokerů

Hodnota indexu S&P 500 se dostala na nejnižší úroveň od října minulého roku. Bude to Fed ochoten vzít na svém zítřejším zasedání v úvahu? Nebo je Jerome Powell opravdu posedlý dosažením neutrálních sazeb?

Široký americký akciový index S&P 500 uzavřel včera obchodování na nejnižší úrovni v tomto roce. To přitom jen těsně předtím, než bude komise centrální banky Fed rozhodovat o dalším zvýšení sazeb. Dominantním tématem včerejšího obchodování byl slabý rizikový apetit. Dolehlo to zejména na americké akcie. Index S&P 500 nejprve během dne zkoumal letošní minima, na závěr však uzavřel obchodování na nejnižší úrovni od října minulého roku.

I americký dolar selhal ve své roli bezpečného aktiva. Trh již pravděpodobně začíná upouštět od příštího zvyšování sazeb Fedu, které byly ještě donedávna zahrnuty v cenách aktiv. Je zde mimo jiné i hrozba zablokování americké vlády. Tento scénář se jeví aktuální zejména po tom, kdy Donald Trump minulý týden nebyl schopen najít u demokratů podporu pro jeho plán výstavby plotu na americko-mexických hranicích.

 

Zvyšující se nervozita

Trh již stihl vypustit ze svého příštího odhadu zvýšení sazeb 0,40 bazických bodů. Na zítřejším zasedání Fedu tak můžeme spatřit několik signálů "holubičí" rétoriky. Jediným jasným signálem by ale bylo rozhodnutí sazby na tomto zasedání vůbec nezvyšovat. Zcela ideální by byla změna postoje k současnému režimu kvantitativního utěsňování, který J. Powell zdědil ve verzi autopilota. Fed by ve skutečnosti mohl podstatně zpomalit tempo redukování své bilance.

Trhy jsou tak před zítřejším zasedáním centrální banky patřičně nervózní. Kromě Fedu je faktorem nejistoty i hlasování o brexitu, které se v britském parlamentu očekává ve třetím lednovém týdnu, jakož i probíhající obchodní jednání mezi USA a Čínou. Pozornost se soustřeďuje na oslavu čtyřicetiletého výročí startu čínské reformy "otevření se". Problémem je, že ve včerejším projevu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nebyla žádná zmínka o nových rozvojových programech. Věnoval se jen dosavadním úspěchům Číny a obhajoval místo země na světové scéně.

Autor: John Hardy, vedoucí oddělení Forexu Saxo Bank

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Trhy prosí před středečním zasedáním Fedu o milost