Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Supporty a resistence

Supporty a resistence (česky hladiny podpory odporu) jsou jedním z nejrozšířenějších pojmů v obchodování.

Zdá se, že každý obchodník je identifikuje po svém. Jedná se o úrovně, kde se ceny zastavují v pohybu dolů či vzhůru.

Jak můžete vidět na horním obrázku, cena se pohybuje nahoru do určitého bodu. Pak se otočí a stáhne se zpět. Tento bod je nyní resistencí. Cena se dále v čase pohybuje a dole vytvoří support a nahoře opět resistenci. Protože se trh pohybuje v průběhu "Je důležité si uvědomit, že úrovně supportů a resistencí nejsou přesná čísla."času, vytváří stále nové a nové supporty a resistence.

Linie supportu je úroveň, pod kterou cena aktiva v klesajícím trhu po určitou dobu neklesne. Označuje cenovou hladinu, na které je dostatečně velká poptávka k opětovnému zastavení ceny a někdy ji i přiměla ke korekčnímu rostoucímu pohybu.

Resistence je úroveň, nad kterou cena aktiva v uptrendu po nějakou dobu nevzroste. Označuje cenovou hladinu, na které je dostatečně velká nabídka, aby tam cenu zastavila a někdy i přiměla ke korekčnímu klesajícímu pohybu.

Zakreslení supportů a resistencí

Je důležité si uvědomit, že úrovně supportů a resistencí nejsou přesná čísla. Často můžeme vidět, že tyto úrovně byly proraženy, proražení trvá však jen chvíli. Trh pouze testoval tuto úroveň. Toto testování pak reprezentují stíny pod/nad suportem/resistencí .

Jak tedy poznat, že došlo k prolomení supportu nebo resistence?

Bohužel neexistuje přesná odpověď na tuto otázku. Někteří obchodníci tvrdí, že support nebo resistence jsou prolomeny, pokud cena zavře pod/nad touto úrovní. Nicméně to neplatí vždy, jak můžeme vidět na následujícím obrázku. Pokud jste uvěřili, že se jednalo o průraz důležité úrovně a koupili jste tento pár, tak jste asi utrpěli bolestivou ztrátu.

Pokud budete supporty a resistence vnímat spíše jako oblasti než konkrétní čísla, může Vám to velmi usnadnit práci. Jedním ze způsobů, jak tyto zóny objevit je použít čárový graf. Důvodem je, že na něm uvidíte pouze zavírací ceny. Zatímco na svíčkových grafech jsou znázorněny i nejvyšší a nejnižší ceny dosažené během daného časového rámce (neboli highs a lows), které mohou být matoucí.

Další důležité skutečnosti o supportech a resistencích

  • Pokud trh prorazí resistenci, tato resistence se stane supportem.
  • Totéž platí i obráceně.Čím častěji cena otestuje support nebo resistenci aniž by je prorazila, tím silnější je daná úroveň.