Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Sedm divných informací ze světa tištění peněz, o kterých jste nevěděli

Informujeme

Ačkoliv se v souvislosti s expanzivní měnovou politikou centrálních bank často hovoří o „tištění peněz“, aby se daly vytvořit nové peníze, nikdo ve skutečnosti nic tisknout nemusí. Bezhotovostní peníze vznikají v komerčních bankách tak trochu jako perpetum mobile. Tisknout se tak musí pouze hotovost, která stále ztrácí na významu. Co divného jste však o onom „tištění peněz“ ještě nevěděli? To prozradil server Super Money.

Kolik stojí jeden cent?

Ačkoliv v dnešní době tzv. fiat money si především fanoušci zlatého standardu stěžují, že peníze jsou ve skutečnosti pouhé bezcenné papírky, respektive účetní záznamy, které nejsou ničím podloženy, u některých to nemusí být tak docela pravda. Například americká mince v hodnotě jednoho centu je podložena svými náklady, a to více než dvojnásobně. Jak uvádí server Super Money, výroba jedné takové centové mince ve skutečnosti stojí 2,4 centu.

Kolik se tiskne peněz?

Americký Úřad pro rytí a tisk je tamním peněžním systémem bohatě zaměstnáván. Budiž toho důkazem, že v roce 2014 spotřebovala tato americká „továrna na peníze“ 9,7 tun inkoustu každý den. Takové množství barvy přitom váží zhruba stejně jako tři automobily.

Kdo jich tiskne ještě víc?

Dobrou zprávou pro odpůrce „tištění peněz“ může být, že fiktivních peněz se stále tiskne více. Například výrobci populární hry Monopoly vytisknou denně „bankovky“ v hodnotě 50 miliard dolarů. Americký úřad pro rytí a tisk, který v roce 2014 vydal hotovost v hodnotě zhruba 1,3 miliardy dolarů (při nákladech přes 800 milionů dolarů), je tak ještě skromnou továrnou.

Soumrak hotovosti

Skutečně fyzicky tisknuté peníze ovšem tvoří jen zlomek z každodenního nově vytvářeného objemu peněz, z nichž drtivá většina vzniká formou vzniku bezhotovostních vkladů, respektive dluhů. Z celkového množství peněz na světě představuje oběživo ve formě bankovek a mincí pouze zhruba 8 % objemu, přičemž s rozvojem bezhotovostního světa jeho význam stále klesá. Zbytek tak tvoří účetní peníze kdesi v rozvahách obchodních bank.

Kde končí všechny ty peníze?

Ačkoliv se tedy v USA každodenně vytváří další a další peníze a banky jich už mají tolik, že nevědí, komu je půjčovat, paradoxem je, že většině Američanů soustavně nějaké scházejí. Jak uvádí server Super Money, v roce 2014 si dva miliony Američanů muselo vystačit s měsíčním rozpočtem nižším než 60 dolarů, což je tedy méně než 2 dolary na den. Drtivá většina nově vytvořených peněz tedy zůstává tam, kde vznikla – ve finančním sektoru.

Špinavé peníze

Jelikož peníze tvoří funkci prostředníka směny, není divu, že i nově vytisknutou bankovku zanedlouho osahají desítky, stovky i tisíce lidí. To je přirozeně důvod, proč jsou takřka všechny bankovky (s výjimkou těch nových) celé zmačkané a ošuntělé, ale také nasáklé všemožnými mikroorganismy. Jak cituje ze studie provedené v roce 2002 server Super Money, zhruba 94 % amerických papírových bankovek je kontaminováno bakteriemi.

Kokainové peníze

Bakterie však nejsou tím jediným, s čím můžete při manipulaci s hotovostí přijít do styku. Jiná studie citovaná serverem Super Money zase došla k závěru, že více než 90 % amerických bankovek je kontaminováno kokainem. Bankovky jsou totiž často používány jako pomůcka ke šňupání. I proto, když nedávno Bank of England vyměnila papírovou pětilibrovku za plastovou, jednalo se mezi britskými uživateli kokainu o velký skandál, jelikož plast byl pro jejich nosy příliš ostrý.

Autor: Adéla Lišková
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Bude na USDCAD pokračovat klesající trend?
Dolar má namále. Někdo hází Trumpovi klacky pod nohy
Intermarket analýza: Zastaví USDJPY ztrojená úroveň supportu?

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Sedm divných informací ze světa tištění peněz, o kterých jste nevěděli