Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Sázky na oslabení dolaru nezadržitelně klesají

FX NEWS

Euro se sice na konci minulého týdne vzpamatovalo a po propadu na více než půlroční minima vůči dolaru se vrátilo zpět k hranici 1,1700 EURUSD, sentiment investorů – konkrétně hedgeových fondů – se nemění. Velcí hráči i nadále osekávají sázky na pokles dolaru, stejně tak i sázky na růst společné evropské měny.

Podle dat agentury Bloomberg klesl v minulém týdnu objem sázek na short dolaru pod hladinu 32 tisíc (konkr. na 31 859). Podobně je tomu i u otevřených nekomerčních pozic fondů sázejících na long eura, které se dostaly na minimum letošního roku o velikosti něco málo přes 93 tisíc. Nadále tak platí, že v pozadí všeho současného geopolitického dění nahrává americké měně nejen ekonomická divergence, ale i ta úroková.

Hovoříme-li se ekonomice eurozóny, v poslední době je nejvíce spekulovaným tématem to, zda výkon starého kontinentu zpomalil jen dočasně, či zda jde o změnu trendu široce rozprostřeného růstu napříč sektory a zeměmi, jak dříve zmiňovali představitelé Evropské centrální banky. Nutno podotknout, že v posledních dnech jsme se dočkali několika náznaků, například německá data (inflace, index IFO atd.), které signalizovaly, že by ono zpomalení mohlo ochabovat. Na druhou stranu, objevily se i události, od politického dění v Itálii a ve Španělsku přes uvalení cel na evropský dovoz hliníku a oceli do USA až po hrozbu vypuknutí úplné obchodní války, jejichž dopady by mohly mít vliv (nejen) na ekonomický vývoj Evropy, minimálně z hlediska měkkých indikátorů.

V tomto směru bude klíčové, jak se s dostupnými daty a geopolitickým děním popere samotná ECB. Rada guvernérů zasedá 14. června, přičemž trhy spekulují, zda již dojde alespoň k naznačení možného konce programu kvantitativního uvolňování. My se v tomto směru, jak jsme již dříve popsali, přikláníme k tomu, že detailní informace o konci QE budou zveřejněny nejpozději v září, přičemž Draghi a spol. by vzhledem k dosavadnímu vývoji měli přikročit spíše k postupnému taperingu končícím (nejdříve) v prosinci 2018.

Jakmile bude znám přibližný konec nákupů vybraných evropských dluhových aktiv, započne intenzivnější spekulace o navýšení sazeb. V tomto případě si však budeme muset ještě počkat, aktuální sázky na zvýšení sazeb ECB reflektované krátkodobou sazbou OIS poukazují až na druhou polovinu roku 2019.

 

Americký Fed je oproti evropské kolegyni napřed. V jeho případě trhy sází na celkem troje zvýšení úrokových sazeb v letošním roce, přičemž to druhé by mělo se 100% pravděpodobností přijít již v červnu, a to do pásma 1,75-2 % (86% pravděpodobnost). Byť nečekáme, že by červnový hike byl jakkoli ohrožen, musíme se pozastavit nad aktuální hrozbou vypuknutí obchodní války mezi EU (plus další země) a Spojenými státy. Její vypuknutí by totiž zasáhlo jak evropskou, tak i americkou ekonomiku, přičemž podobně jako u ECB by se tento spor mohl projevil v přesunu Fedu k více holubičí rétorice, a tedy k potenciálně slabšímu dolaru.

Zaměříme-li se na dění posledních dní, náladu trhů – především těch akciových, dolar poněkud zaostával – zlepšila americká data. Konkrétně je řeč o míře nezaměstnanosti, která klesla na 18leté minimum. Tvorba nových pracovních míst vyjma zemědělství pak v květnu vzrostla na 223 tisíc. Ještě zajímavějším číslem byl vývoj mezd, u kterých bylo dosaženo nad očekávání vyššího výsledku, a to 2,7 % meziročně oproti 2,6 %. Všechna tato čísla celkem jasně podporují již zmiňovaný normalizační proces amerických úrokových sazeb s příštím hikem v červnu.

Co se týče dnešního dění, v rámci Evropy bude zveřejněn index Sentix investiční nálady a index cen výrobců. Z USA se pak dočkáme průmyslových objednávek. Aktuálně se euro vůči dolaru obchoduje na 1,168 EURUSD, dolarový index se nachází na hodnotě 94,05 bodů. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí 1,159-1,175 EURUSD.*

 

Koruna se v závěru týdne, především díky uklidnění situace kolem Itálie a následných dopadů na rizikovější měny, posunula zpět k hranici 25,80 za euro. K tomu, aby splnila očekávané zpevnění dle prognózy ČNB za druhý kvartál, ji však čeká ještě dlouhá cesta.

V tomto směru bude hrát klíčovou roli nejen uklidnění evropské politické situace, ale rovněž i vývoj kolem hrozby vypuknutí obchodní války mezi EU a Spojenými státy. Vedle toho budou samozřejmě působit i domácí data. Jedno z těch klíčových čísel přijde již dnes, kdy bude zveřejněn vývoj průměrných reálných mezd za první čtvrtletí. Nad očekávání vyšší výsledek (odhad Bloombergu 6,2 % y/y) by společně se slabší korunou, jako dva silné proinflační fundamenty, mohly přispět k dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb ČNB oproti prognóze. Zatímco Rusnok a spol. vidí další úrokový hike na přelomu roku 2018/2019, my sázíme již na třetí čtvrtletí.

Koruna se aktuálně obchoduje na 25,78 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,79 až 25,85 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,03 až 22,21 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Sázky na oslabení dolaru nezadržitelně klesají