Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Šachy britského parlamentu zotavují libru

Očima brokerů

Libra pokračuje v silném zotavování díky tomu, že poslední šachy britského parlamentu odstranily riziko okamžitého tvrdého brexitu. Parlament zřejmě dosáhne svého a posune lhůtu 31. října, čímž by zmařil pokus Borise Johnsona vyhlásit předčasné volby na polovinu října. Stále však existuje příliš mnoho možností, jakým směrem se bude situace vyvíjet na to, abychom mohli tvrdit, že vše poběží hladce. Nadšení se tak kdykoliv může ukázat jako předčasné. Volby, které by představovaly referendum o brexitu, stále představují riziko možného brexitu bez dohody.

Bank of Canada ve středu ve svém prohlášení nedokázala dodat holubičí podporu, což v kombinaci s tím, že se kurz USD/CAD obchodoval v klíčové oblasti a zvýšená ochota riskovat vyvolala prudké oživení cen ropy, znamenalo přehnanou reakci v párech s CAD. Skutečný posun kanadských krátkodobých sazeb byl minimální a pravděpodobně to nakonec budeme vnímat jako politickou chybu Bank of Canada. Nedávné údaje o zlepšení kanadského HDP byly z valné části vyvolány velkým obchodním přebytkem, zatímco ostatní měřítka ekonomiky, např. konečná poptávka, jsou nejhorší za poslední roky.

Švédská Riksbank působí také méně holubičím dojmem, než se očekávalo. Trvá na tom, že stále směřuje k případnému zvýšení sazeb, i když jeho načasování možná odsune ke konci tohoto nebo začátku příštího roku. Stejně jako u reakce CAD na Bank of Canada i zde došlo k prudkému oživení SEK, ačkoli švédské sazby předvedly zásadnější oživení než jejich kanadské protějšky.

Sledujme tedy aktuální srpnový přehled amerického nevýrobního sektoru ISM, což bude hlavní vstup pro jednání FOMC 18. září. Pokud se akciové trhy pohybují v blízkosti maxim cyklu, jako je tomu nyní, a pokud USD dále uvolňuje, můžeme těžko předpokládat, že by Fed ve svých vyhlídkách dále zvyšoval obavy. Zejména díky tomu, že Spojené státy a Čína svou obchodní válku odložily a chystají se na říjnová jednání.

Vybrané měny:

USD – stále je třeba osekat hodně mrtvé váhy, aby bylo možné mluvit o obratu oživení USD, ale u kurzu EUR/USD se musí oblast rezistence dostat k 1,1050, abychom se mohli bavit o obratu rizik. Jinde, zejména u měn rozvíjejících se trhů, je laťka pro obrat výše.

EUR – euru se poněkud ulevilo díky bezpečným přístavům, jako je pár EUR/JPY a rovněž díky odkladu brexitu s obnovenou chutí riskovat.

GBP – oživení libry se prohlubuje a mohlo by se dostat až do oblasti 1,2400-1,2500 pro kurz GBP/USD a k 0,8900 pro kurz EUR/GBP.

Autor: John Hardy, vedoucí oddělení Forexu Saxo Bank

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Šachy britského parlamentu zotavují libru