Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Přehnaný humbuk o Trumpově vlivu na FX trhy

Očima brokerů

Pro většinu investorů je klíčovým tématem roku 2017 Trumpův prezidentský úřad. Většina očekává, že Trumpovo zvolení změní globální pravidla hry, že jeho radikální politika bude mít hluboký dopad na ceny aktiv, konkrétně na FX trhy. Vnímáme to ale opačně a máme jen omezená očekávání, čeho lze dosáhnout. Tento názor podporuje i Trumpova první tisková konference během osmi měsíců, která skoro nic neobjasnila a rychle se změnila na cirkus.

Před tím veřejným divadlem se říkalo, že Trumpova prorůstová platforma bude pro USD pozitivní. Silnější obchodní protekcionismus a daňová reforma bude tahounem rychlého posilování USD. Ale kromě tweetů do titulků neexistuje žádný důkaz, že Trumpova smělá platforma má nějakou šanci na realizaci. I s působivým kabinetem se tento nedostatek politické zkušenosti velmi rychle projeví. Podle našeho názoru je Trumpův vzestup klasickým případem situace "vezmi fámu a vytvoř fakta”.



Je zajímavé, že zatímco titulky i nadále vychvalují silný příběh USD, DXY dosáhl vrcholu 3. ledna a od té doby klesá. V rámci G10 byly vůči dolaru za poslední měsíc slabší jen GBP a NZD. Krátkodobé výnosy USD začaly v prosinci klesat (pokles z 1,30% na 1,164% ) a poskytly rozvojovým měnám s výjimkou MXN, TRY, INR a CLP možnost posílit. S blížícím se 20. lednem očekáváme, že Trumpův reflační příběh popožene deflaci, stále si myslím, že růst v USA je sice mohutný, ale bez přispění Trumpova zázraku. Uvolňování vzestupu dolaru z října a listopadu poskytne investorům usilujícím o zisk čas na vysoké výnosy, nízkou volatilitu a slabou souvislost s americkou politickou nejistotou. Ohledně RUB, ZAR a INR jsme optimističtí, pokud vás příliš nezajímají obchody cary, pak vypadá zajímavě PLN a HUF.

Autor
Peter Rosenstreich

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 16.1.-20.1.2017Co nás může naučit hrneček s kávouIntermarket analýza: Trump znovu na dolaru zamíchal kartami!

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přehnaný humbuk o Trumpově vlivu na FX trhy