Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Otazníky nad německou koalicí potopily euro

FX NEWS

Euro má za sebou zhruba půlprocentní propad vůči dolaru. Na společné evropské měně se podepsaly výsledky německých parlamentních voleb a spekulace především kolem samotného formování koalic. Koruna si pak udržela silnější pozici kolem 26,04 za euro. Podpořil ji například výhled procesu utahování měnové politiky ČNB, který zveřejnila banka ING.

Oslabení evropské měny způsobil výprodej, za kterým stojí nejistota ohledně formování hlavní německé koalice. Strana SPD, dosavadní koaliční partner Merkelové a její CDU/CSU, totiž oznámila přechod do opozice. Tím pádem se sice nabízí možnost spolupráce CDU/CSU, FDP a Zelených, ovšem cesta k jejímu formování bude podle mnohým poměrně dosti trnitá.

Co se týče vývoje koruny, v tomto případě úřadovala například banka ING. Podle jejího měnového stratéga Petra Krpaty by ČNB měla ještě letos zvýšit sazby o 25 bazických bodů na 0,5 %. Další dvě kola navyšování by pak měla proběhnout v první polovině roku 2018. Pokud by se tak bankovní rada držela velikosti 25 b.b., 2T repo sazba by se měla do poloviny příštího roku dostat až na rovné procento.

„V české ekonomice se vrší proinflační rizika. Ta jsou dána kombinací příznivých domácích ekonomických podmínek, zejména dynamikou růstu mezd, a nedostatečnou reakcí překoupené koruny na počátek cyklu utahování politiky ČNB, “ přepisuje agentura Bloomberg argumenty Petra Krpaty.

Zaměříme-li se na data, těch domácích jsme se včera dočkali v podobě spotřebitelské důvěry za září, která skončila na 6,8 bodech. Pro srovnání, minulý měsíc byla na 5,5 bodech. Dále pak podnikatelská důvěra za září na 16,5 bodech, minulý měsíc 16,3, čili v podstatě bez výraznějších změn. A souhrnný ukazatel důvěry, který vykázal 14,6 vs. 14,1 bodu. Ze zahraničí stojí za zmínku například německý Ifo index podnikatelského prostředí, který na 115,2 bodech dopadl mírně pod očekávanými 115,9 body.

Dnes nebudou zveřejněna žádná domácí data. Ze zahraniční nás čekají především fundamenty z USA, ať už to bude spotřebitelská důvěra, prodeje nových domů nebo projev Janet Yellenové.

Na měnovém páru EURUSD pozorujeme po včerejším propadu mírný "nádech" eura. Jeho pásmo pro dnešek odhadujeme od 1,183 až 1,187. Dolar ve dvojici s korunou pak vidíme od 21,94 až 22,00 USDCZK. Na EURCZK uvidíme, zda bude domácí měna pokračovat v posilování. Rozmezí pro dnešní den je 26,02 až 26,08.

Autor: Tomáš Suchomel
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
V jednoduchosti je síla - Opening Breakout Range
Zastavení uptrendu a následná korekce na GBP?
Jimmyho týdenní Forex výhled 25.9.-29.9.201

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Otazníky nad německou koalicí potopily euro