Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Nedělejte stejné chyby jako ti před vámi

Abyste dosáhli úspěchu v obchodování, musíte překonat řadu obtíží. Na této cestě budete řešit spoustu problémů a s největší pravděpodobností budete opakovat chyby, které již udělalo mnoho traderů před vámi. Cestu za úspěchem si můžete velmi zjednodušit a zkrátit.


Je však důležité se poučit z chyb, a to jak z vlastních, tak z těch, které udělaly generace před vámi. Nejjednodušším způsobem a zároveň tím nejméně nákladným je poučit se z chyb druhých. Proto vám v následující kapitole představím nejčastější chyby, kterých se můžete jako trader dopustit, a které značně prodlouží cestu za úspěchem, pokud je budete opakovat. Vím, je těžké se poučit, když si tím člověk sám neprojde. Přesto radím, dobře si projděte následující řádky a vezměte si z nich co nejvíce. Až se stanete úspěšným obchodníkem, zjistíte, kolik pravdy se v nich skrývá.

Obchodování bez obchodního plánu

Obchodní plán je prakticky tou nejdůležitější částí obchodování. Dopředu musíte mít jasně stanovena pravidla sestávající se např. z konkrétní obchodní strategie, money managementu nebo i okamžiku, kdy ukončíte obchodování, když se vám nebude dařit. Pokud je nemáte a přesto vstupujete ledabyle do trhu, jste dopředu odsouzeni k neúspěchu a ztrátě peněz. V krátkodobém horizontu můžete vydělávat, ale dříve nebo později na to doplatíte.

Obchodování neúměrně vysokých pozic k velikosti obchodního účtu

Velikost obchodního účtu a velikost otevírané pozice je velmi důležitá. V dnešní době, kdy vám každý broker nabízí obchodování přes finanční páku, je snadné sklouznout k tomu obchodovat příliš velké pozice k velikosti tradingového účtu. Dodržením jednoduchých zásad money managementu se vyhnete problémům a vymazání účtu. Jestliže máte např. na svém obchodním účtu 500 USD a nakoupíte jeden standardní lot, tak pohyb pouhých 50 pipů na páru EUR/USD bude znamenat vymazání účtu. Vždy záleží na stanovené strategii a obchodním plánu, ale poměr velikosti účtu a obchodované pozice je jednou z nejdůležitějších částí tradingu. O money managementu si povíme více v jedné z dalších částí knihy.

Chcete příliš a nejlépe hned

Začínající obchodníci mají příliš velká očekávání a často nabydou dojmu, že trading je snadná záležitost. Opak je pravdou. Stejně tak jako v každé jiné lidské činnosti má vše svůj čas. Těžko začnete v nějakém sportu vyhrávat hned po pár měsících tréninku. Trénink, v našem případě studium a analýza trhu, trvá určitou dobu. Záleží na mnoha okolnostech. Např. jakého budete mít mentora, zdroj informací nebo třeba motivaci a čas ke studiu. V této branži platí, více než kde jinde, přísloví „trpělivost přináší růže“. Buďte trpěliví a pilní, jedině tak máte šanci na úspěch.

Při obchodování nepoužíváte stop lossy

Používání ochranných stop lossů je základem úspěšného tradingu. Pokud jde trh proti vám, musíte mít jasně stanovená pravidla, kdy si přiznáte, že jste udělali chybu a se ztrátou trh opustíte. Ochranný stop loss chrání vaše investice.

Nedostatek disciplíny

Nedostatek disciplíny je chyba, která rozhoduje o vašem bytí a nebytí. Můžete mít sebelepší obchodní plán, avšak pokud ho nedodržíte, nemáte na trzích šanci. Často se stává, že trader obchoduje, kdy nemá nebo drží pozici moc dlouho, přestože má již přijmout ztrátu a čekat na další obchod. Pracujte na své psychice a dodržujte za každé situace svůj obchodní plán.

Následování davu

Vyhněte se následování davu. Když je něco v mediích označované jako tutovka nebo často propírané, dejte si na to pozor a spíše hledejte příležitosti jít proti. Jeden příklad za všechny. V srpnu 2012 začala media (tím myslím hlavně televizi a noviny) psát o zlatě, blížilo se tehdy k úrovni 1900 USD za unci. Mnoho lidí si myslelo, že je to dobrá investice a všichni se pak spálili. Prakticky ihned po testu hranice 1900 USD za unci kleslo zlato o 200 USD. Následoval další test 1900 USD za unci a okamžitý propad až skoro k úrovni 1500 USD za unci. Masová media neinformují o těchto věcech v době, kdy je to pro obchodníky výhodné. Ona hledají pouze senzace a jejich cílem je jen zaujmout posluchače. Někteří úspěšní tradeři toto sledují a následně otevírají pozice proti těmto zprávám. Nepodléhejte masovým mediím. Mějte svou hlavu, sledujte okolnosti a nebojte se jít proti davu. Dav se většinou mýlí.

Držení ztrátové pozice příliš dlouho

Nejúspěšnější obchodníci nezůstávají ve ztrátových pozicích příliš dlouho. Naopak ti neúspěšní drží ztrátovou pozici příliš dlouho a snaží se sami sebe přesvědčit, že se trh otočí a půjde tím správným směrem. Často potom „vyměknou“ těsně před oním otočením, které si tak zbožně přáli. Obranou proti tomu je striktní dodržení svého obchodního plánu včetně stanovených stop lossů.

Obchodování více měnových párů najednou

Obchodování více měnových párů současně je častá chyba, kterou začínající tradeři dělají. Přestože dodržíte zásadu maximálního rizika na jeden obchod, díky obchodování na více párech se vám může lehce stát, že otevřete příliš mnoho pozic. Pokud spolu navíc tyto trhy ještě úzce korelují, můžete, aniž byste to věděli, riskovat příliš velkou část svého obchodního účtu. Dalším negativem je tzv. „honění moc zajíců po poli“. Koncentrace na jeden měnový pár, který důkladně znáte a máte cit pro jeho pohyb, je lepší, než se „plácat“ mezi více páry.

Neschopnost přijmout plnou odpovědnost za své jednání

Obchodování na finančních trzích je krásné v tom, že za vše nesete plnou odpovědnost jenom a jenom vy. Jediným, kdo je odpovědný za vaše výsledky jste vy sám. Dokud si tento fakt nepřipustíte a budete hledat viníka jinde, nikdy se nestanete dobrým traderem.

Vnímáte trh z příliš úzké perspektivy

Mnoho traderů dělá tu chybu, že sledují trh pouze z perspektivy časového rámce, který obchodují. Ztrácí tím přehled nad celkovým vývojem trhu. Nehledě na to, že čím vyšší časový rámec, tím významnější cenové úrovně. Sledováním trhu v celém kontextu získáte širší pohled na věc. Díky němu se stanete komplexnějším a lepším obchodníkem. Obchodujete-li např. strategii založenou na 5 minutovém grafu, sledujte k tomu ještě minimálně hodinový a denní graf.

Hledání svatého grálu

Škola a její systém vzdělávání v nás vytváří již od malička pocit, že to, co není bez chyby, je špatné. Vzpomeňte na základní školu a diktát z češtiny. 2 stránky textu a za 5 chyb, jak jinak než „koule“. Přestože jste ze 700 slov napsali 695 správně, dostali jste nejhorší známku, která jde. Vaše procentuální úspěšnost byla 99,28%, a přesto jste se s takovým výsledkem báli přijít domů. Mnoho, bohužel převážně neúspěšných, obchodníků hledá takové obchodní strategie, které jsou na 100% úspěšné. Většinu času stráví hledáním, místo toho, aby vydělávali peníze. Vždyť i 66% úspěšnost při poměru rizika 1:1 vydělává peníze. Dopředu proto říkám, neexistuje žádná 100% strategie. Ztráty jsou součástí tradingu. Přijměte je s klidem a poučte se z nich. Nehledejte svatý grál, ten NEEXISTUJE!!!

+ „1“ Obchodování proti trendu

V literatuře se často dočtete, že jednou z častých chyb tradera je obchodování proti trendu. S tímto názorem ne úplně souhlasím. Trhy se pohybují většinu času spíše do strany, než do trendu. Pohyb ceny determinují úrovně, na kterých jsou účastníci trhu ochotni nakupovat nebo prodávat. Tyto cenové hladiny jsou daleko snáze identifikovatelné. Pokud obchodujete proti trendu, nemůžete nechat pozici běžet a brát zisk z dlouhého pohybu, ovšem o to častěji budete mít příležitost ke vstupu do obchodu. Nechal bych rozhodnutí na každém obchodníkovi, jakou variantu zvolí. Obchodování proti trendu nevnímám jako chybu.

K 11 + „1“ největším chybám, přidávám ještě jednu zajímavost, která bude zajímat především ženy

Říká se, a myslím, že i právem, že ženy jsou lepší obchodnice na finančních trzích než muži.  Důvod je prostý. Proti mužům hovoří jejich ego, které jim nedovolí přijmout to, že se zmýlili. Projevuje se to v případě, kdy jde trh proti a pozice se dostává do ztráty. Ženy snáze přijmou svůj omyl v úsudku a uzavřou pozici s malou ztrátou. Muž si pak často stojí za svojí pravdou a trh ho za to potrestá. Se slovy „Já vím, že trh musí jít nahoru, prostě tam půjde.“ sleduje narůstající ztrátu. Někdy to trvá zatraceně dlouho, než si obchodník uvědomí, že trh nedělá to, co chce jedinec, ale že si jde svým vlastním směrem. Záleží na každém, jak moc drahá zkušenost to bude. Z tohoto důvodu nabádám vás, příslušnice něžného pohlaví, nebojte se obchodování. Je tu sice všude hodně čísel, ale za úspěchem stojí hlavně psychika. A ta je v tomto případě na vaší straně.