Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Nad devizovými trhy se dál vznáší stín obchodní války

FX NEWS

Na devizových trzích je dál cítit napětí z obchodní války, která nabývá stále reálnějších kontur. A vypadá to především na souboj Trump vs. Čína, Evropa ale není pozadu. Kurzem dolaru a eura tak mohou hýbat prohlášení představitelů Trumpovy administrativy. Euro včera posilovalo vůči americkému dolaru a dostalo se nad psychologickou úroveň 1,1700 EURUSD, v jejíž blízkosti se drží také dnes ráno.

Kurz eura by nadále mohla ovlivňovat regionální politická nestabilita, německá kancléřka Angela Merkelová totiž dál čelí tlaku na řešení migračního sporu, který rozděluje Evropu a ohrožuje německou vládu.

Americký ministr financí Steven Mnuchin včera prohlásil, že blížící se investiční omezení nebudou konkrétní pro Čínu, budou ale platit „pro všechny země, které se pokouší ukrást americkou technologii“. Jeho prohlášení však bylo v rozporu s tím, co řekl obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro. Ten poznamenal, že navržená investiční omezení by směřovala k Číně a ne k jiným zemím.

Tohru Sasaki z JPMorgan Chase Bank v Tokyu se domnívá, že akciové a devizové trhy pravděpodobně zůstanou nervózní. A to až do 6. července, kdy by Trumpova administrativa měla ohlásit další kroky vůči Číně. Wall Street každopádně včera zažila prudký pád. Pohoršily si akcie výrobce motocyklů Harley-Davidson. Firmě by nová evropská cla mohla přinést dodatečné náklady v objemu až 100 milionů dolarů.

Dnešek je chudý na makroekonomická data. Z Evropy se nedozvíme nic a ve Spojených státech bude zveřejněn index spotřebitelské důvěry za červen. Do hry se dostanou také dva představitelé americké centrální banky, a to prezident dallaské pobočky Fedu Robert Kaplan a šéf atlantského Fedu Raphael Bostic.

Dnes ráno se dolar vůči euru obchoduje na 1,1699 EURUSD a dolarový index se nachází na hodnotě 94,263 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1639 do 1,1771 EURUSD.*

 

Koruna na počátku nového týdne oslabovala vůči euru a přibližovala se na dostřel úrovně 26 korun za euro, nad níž byla naposledy loni v září. Nový týden přinesl poslední červnová data od statistiků. Celková důvěra v ekonomiku se v červnu meziměsíčně zvýšila.

Podle hlavního ekonoma ING Bank pro ČR Jakuba Seidlera byl růst důvěry patrný zejména mezi podnikateli, zatímco u spotřebitelů se důvěra ve srovnání s květnem mírně snížila. Mírná korekce v důvěře domácností však není natolik překvapující, zejména ve světle toho, že v květnu dosáhla u domácností nového historického maxima.

„Z pohledu ČNB včerejší údaje nepřináší žádné nejistoty, že by červnové zvýšení sazeb mohlo být unáhlené. Spíše naopak, data potvrzují pokračující silný spotřebitelský sentiment, který by měl vytvářet proinflační tlaky. Z toho důvodu tak spíše podporují naše očekávání, že ČNB již nebude zvyšování sazeb dále odkládat a přistoupí k němu již tuto středu,“ míní Seidler.

Koruna se aktuálně obchoduje na 25,90 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,87 až 26,00 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,03 do 22,30 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Nad devizovými trhy se dál vznáší stín obchodní války