Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Měnové indexy

Měnový index reflektuje hodnotu jedné měny proti koši několika jiných měn. To nám umožňuje vyselektovat každou jednotlivou měnu a udělat pro ni samostatný graf jejího vývoje. Budete tak vědět, jakým způsobem se podílela každá ze dvou měn na vývoji daného měnového páru.


Podívejte se např. na následující tři grafy. Jedním z nich je klasický pár EURUSD, ostatní dva jsou index eura a dolaru.

Graf EURUSD


FZ EUR Index

FZ USD Index

Na grafech výše můžete vidět názornou ukázku, proč cena na měnovém páru EURUSD v týdnu od 4. 9. 2017 rostla. Nebylo to dáno tím, že by euro byla silná měna, kterou investoři a tradeři nakupují. Paradoxně v tomto týdnu bylo euro nerozhodné a celkově oslabilo (uzavřelo týden hůře, než otevřelo). Důvodem růstu tohoto měnového páru byl velmi slabý dolar, který za daný týden oslabil více, než oslabilo euro. Výsledkem tak byl růst měnového páru EURUSD.

Proč je dobré indexy sledovat?

Indexy jednotlivých měn jsou velmi dobrá pomůcka pro obchodování měn. Pomáhají při rozhodování, jaký měnový pár vybrat a kdy nejlépe vstoupit do obchodu. Na jednotlivých grafech můžete využít různé způsoby technické analýzy. Počínaje supporty a resistencemi, trendovými čarami až po price action nebo indikátory.

Kde najdete měnové indexy

Vyselektování jednotlivých měn pomocí měnových indexů jsou základem obchodování na Forexu. Sami je používáme pro obchodování a analýzu trhu. Pokud byste je také chtěli využívat, podívejte se na naši službu fxHelper, která je postavena právě na analýze jednotlivých měn. Ve službě naleznete jak interaktivní grafy měnových indexů, tak různé tabulky a přehledy síly měn. Součástí je také výběr vhodných měnových párů pro obchodování a jejich detailní analýzy.  

V interaktivním grafu každé měny si můžete nechat vykreslit oblíbený indikátor (červená šipka), zobrazit styl grafu (zelená šipka) nebo nakreslit supporty, resistence a trendové čáry (modrá šipka).