Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Mé vnímání automatických obchodních systémů (AOS)

Názory

Jako první věc se zkuste na minutu zamyslet, co všechno by měl Váš automat umět. Máte představu? Vezměte si kousek papíru a napište všechno, co Vás napadlo.

Já jsem si zapsal: zadávat pokyn do trhu a automaticky nastavit Stop Loss. Druhý den jsem si do papírku dopsal umístit Take Profit. Vytvořil jsem si jednoduché skripty, které všechno uměly, ale stále jsem rozhodoval, kdy skript spustit. Byl jsem potřeba k obchodování a neodstranil jsem psychiku, jenom si zrychlil vstup.

Najednou mi došlo, jak k automatům přistupovat. Pro sebe jsem si je rozdělil do 3 skupin. Pomocník pro obchodníky (Skripty), Dlouhodobé automaty (Průraz a hedge) a Mimča (fungují intradenně, ale musíte se o ně neustále starat). Rozpracoval jsem znovu, co chci, aby můj systém uměl a skončil jsem na: otevřít pozici podle přesných pravidel, přikupovat, a nebo odprodávat pozice podle situace, počítat riziko, řídit velikost lotu podle stanoveného rizika, vyhodnocovat RRR podle velikosti Stop Lossu, cílit na nadprůměrné zisky a nakonec přestat obchodovat, pokud něco nejde přesně podle plánu.

Pomocník pro obchodování - Může nastavovat Stop Loss a Take Profit pro obchod otevřený manuálně. Automat ho dokáže sám rozprodat. Vy obchod zadáte a automat ho bude spravovat přesně podle pravidel.

Dlouhodobé automaty - Zadejte si klouzavé průměry SMA(200) a SMA(60) na W1 graf. Gratuluji, vstoupili jste do obchodu 21. 12. 2014 a v tuto chvíli máte otevřený zisk kolem 9000 bodů. Za jeden lot v peněžním vyjádření je zisk něco kolem cca 200 000 Kč. Stále je to ale otevřený zisk a neuzavřeli jste ho. Vychází nám krásný jeden obchod na rok. Další příklad obchodování je hedge automat. Neznám moc lidí obchodujících hedge ručně. Většina z nich potřebuje pohyb v chopu a trend je jejich nepřítel.

Mimča - Obchodují velice rychle a dokážou uzavřít podle pravidel i několik obchodů za den. Splní všechno, co jsem si napsal, a přesto nemusí být nejlepším řešením pro všechny obchodníky. Tento automat nestačí spustit a jednou za rok se podívat, jaký zisk mi udělal. Automatu musíte vysvětlit, co je vhodné období, a kdy naopak obchodovat nemá. Kdy si má říct o nové nastavení, nebo ho budeme spouštět ručně každý den. Skoro jako by měl poruchu paměti, a proto ho budeme každý den instruovat, co bude dělat právě dnes a jak zareaguje na tržní situace. Všechno ani nejde dohromady a přece jenom všichni, kdo si napsali komplexní automat, ví, o čem píšu.

Automat je náš nástroj. Zařídí za nás největší část psychicky náročné práce. Přijde správný moment a automat nakupuje. Další správný moment spustí v automatu prodej. Nerozmyslí se na poslední chvíli, neváhá, zkrátka zadává pokyn ve chvíli, kdy signál zpracoval.

Teď si zkuste vzít do ruky papír ze začátku článku a přečtěte si, co Vám stačilo před deseti minutami. Co chcete, aby uměl Váš automat teď?

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Mé vnímání automatických obchodních systémů (AOS)