Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Koruna a další zátěžový test prognózy ČNB

FX NEWS

Kurz koruny se tento týden, až na pár krátkých odskoků, vyvíjí směrem do strany v úzkém pásmu zhruba 4 haléřů. Tento posun dlouhodobě nezvrátil ani výsledek lednové inflace, nikterak významně se na české měně nepodepsal ani sentiment světových trhů. Dnes se do hry dostává poslední domácí fundament tohoto týdne, který je zároveň další zatěžkávací zkouškou prognózy České národní banky.

Během dnešního dopoledne zveřejní Český statistický úřad první odhad tempa růstu hrubého domácího produktu za 4. kvartál 2017. Naději, že by koruna mohla z tohoto čísla profitovat, živí samotný odhad trhu, který pracuje se zrychlením HDP během posledního kvartálu minulého roku z 0,5 % mezičtvrtletně na 0,7 % a z 5 % meziročně na 5,3 %.

Zaměříme-li se na jednotlivé odhady agentury Bloomberg, v rámci skupiny 15 dotazovaných ekonomů a analytiků jsou celkem 2 (zástupci banky JPMorgan a Goldman Sachs) predikující ještě lepší čísla, a to 5,7 % meziročně. Nejnižší odhad, za kterým stojí analytický tým společnosti Nomura Interantional, naopak pracuje s „pouhým“ 4,6% růstem HDP.

I přesto, že půjde o teprve první odhad, hlavními složkami podporujícími lepší čísla by měla opět být spotřeba domácností a zlepšení investiční aktivity. Nelze ale opomenout ani podíl zahraničního obchodu, kde by klíčovou složkou měla být německá poptávka.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na srovnání s prognózou ČNB. Ta má tento týden za sebou již jednu zatěžkávací zkoušku v podobě lednové inflace. Byť bylo finální číslo tempa růstu cen mírně nižší než odhad centrální banky, a to 2,2 % oproti 2,3 % meziročně, její následný komentář jasně uvedl, že je vše – i přes drobné odchylky – v souladu s prognózou. Co se týče HDP, ČNB za 4Q 2017 očekává 5,4 % meziročně.

Koruna se dnes obchoduje na hranici 25,35 za euro. Nad tuto úroveň se posunula na konci minulého týdne v souvislosti s rostoucí nervozitou světových trhů. I přesto, že se nálada během posledních pěti dní postupně uklidnila, na kurzu domácí měny se to výrazněji nepodepsalo. Investoři i tak nadále čekají na potřebnou „rozbušku“, kterou by dle výše zmíněného mohla být právě dnes zveřejněná data. Dle naší predikce by se kurz koruny vůči euru měl v pátek držet v rozmezí 25,29 až 25,42 EURCZK, ve dvojici s dolarem pak od 20,21 až 20,33 USDCZK.*

 

Dolar dnes dále oslabuje až nad hranici 1,250 za euro, kde se naposledy obchodoval v prosinci 2014. Středeční výsledek rychlejší než očekávané lednové inflace USA se tak podepsal primárně na dluhopisovém trhu (2letý bond na 9letém maximu, 10letý pak na 4letém high,) zatímco akcie rostou, stejně jako klid (index strachu Vix klesl na hranici 19 bodů).

Z hlediska dalšího vývoje americké měny, analytický tým banky UBS je přesvědčen, že pozorovaný růst amerických výnosů spojený s posledními inflačními daty dolar nepodpoří. Do toho navíc vstupuje nikterak významně nezměněný odhad ohledně počtu kol navyšování sazeb Fedu či fakt, že je USD z hlediska parity kupní síly stále drahý.

Podle banky ING dolar stále postrádá fundament, který by ze střednědobého hlediska podpořil důvěru v prodloužení amerického ekonomického cyklu. Poslední data o inflaci takovou informaci nepřinesla, ba co víc, na určitém zhoršení výhledu se podepsal neočekávaný propad maloobchodních tržeb. V pozadí toho všeho pak působí hned tři fundamenty hovořící pro slabší dolar – jde o další zadlužování vlády (spojené s daňovou reformou a s rostoucí nabídkou dluhopisů), evidentní politická podpora slabší měny posilující americký export a menší důvěra v dlouhodobě slušně rostoucí americkou ekonomiku, obzvláště ve srovnání s ostatními zeměmi, jako např. s eurozónou.

Dnes nás žádná klíčová zahraniční data nečekají. Dolar se obchoduje kolem 1,254 EURUSD. Během dne by se jeho kurz měl pohybovat v rozmezí 1,243-1,258 EURUSD.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 12.2.-16.2.2018
Pohnou američtí centrální bankéři s dolarem?
Intermarket analýza: Příležitost na USDJPY

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Koruna a další zátěžový test prognózy ČNB