Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Konec jedné éry. Kvantitativní uvolňování v eurozóně končí

FX NEWS

Evropská centrální banka (ECB) dle očekávání stále ponechala své sazby na minimu. A navíc oznámila, že tam zůstanou až do příštího léta. Česká inflace se dostala přesně na cíl centrální banky, dle slov guvernéra ale stále přetrvávají proinflační tlaky.

Jedna historická éra eurozóny se blíží ke konci. Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi včera oznámil, že v prosinci banka ukončí veškeré nákupy dluhopisů. ECB v rámci svého kvantitativního uvolňování každý měsíc nakupovala dluhopisy za 15 miliard eur. Celkem tak od března roku 2015 navýšila svou rozvahu o více než 2,6 bilionu eur.

Oznámení o konci kvantitativního uvolňování ale nemělo na euro pozitivní vliv. Zaprvé se o ukončení nákupů otevřeně mluví již půl roku a investoři s ním tak dávno počítají, zadruhé svůj výstup guvernér Draghi doplnil i o negativní zprávy, které nakonec náladu převážily.

Draghi nejprve oznámil, že podpora ekonomiky měnovou politikou je stále potřebná. Poté se zmínil o nejistotě, která plyne z nových obchodních válek. Následovalo snížení odhadu inflace z 1,7 procenta na 1,6 procenta. Nakonec pesimismus podtrhl snížením odhadu růstu HDP v eurozóně také o desetinu procenta na 1,9 % za rok 2018.

Již během Draghiho proslovu spadlo euro o 0,25 procenta na 1,1342 EURUSD. Dolar posílil i díky pozitivním zprávám z vyjednávání mezi Spojenými státy a Čínou. Americká rada pro vývoz sóji navíc oznámila, že si Čína objednala 1,5 až 2 miliony americké plodiny. Během včerejška tak nakonec euro oslabilo až na 1,1331 EURUSD, nakonec ale přišla korekce na konečných 1,136 EURUSD.

Aktuálně se dolar vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1350 EURUSD. Dolarový index se nachází na hodnotě 97,21 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1310 do 1,1410 EURUSD.*

 

Česká republika byla včera na data a události mnohem méně zajímavá než eurozóna. Viceguvernér ČNB Marek Mora v rozhovoru pro Echo potvrdil očekávání pomalejšího růstu. „Hospodářství poroste tempem kolem tří procent, možná i trochu méně. Je to pořád ještě velmi solidní růst, i když se zpomaluje. A uvidíme, co bude dál. Přicházejí první známky ekonomického ochlazení,“ prohlásil.

Agentura Reuters zveřejnila výsledky průzkumu, podle kterého výnos desetiletých českých dluhopisů stoupne v příštích 12 měsících na 2,48 procenta. V současnosti se pohybuje mírně pod dvěma procenty.

Včera jsme se také dozvěděli, že na dalším měnově-politickém zasedání bude přítomno všech sedm členů bankovní rady, bude to premiéra pro dva nováčky - Tomáše Holuba a Aleše Michla. Nepředpokládá se, že by došlo ještě v prosinci k dalšímu zvyšování sazeb, vzhledem k posledním zprávám ale zůstává tato možnost otevřená, i když stále nepravděpodobná.

Koruna tak během včerejška posilovala k euru až pod 25,80 EURCZK, nakonec se ustálila na 25,82 EURCZK. K dolaru si ve výsledku udržela svůj otevírací kurz 22,73 USDCZK, přestože se během dne postupně podívala o pět setin na obě strany.

Aktuálně se v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,81 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,80 až 25,87 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,64 až 22,87 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Dominik Stroukal
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Konec jedné éry. Kvantitativní uvolňování v eurozóně končí