Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Když anonym hýbe finančním trhem

FX NEWS

Oficiální zdroje občas nejsou onou silou, která nejvíce ovlivňuje vývoj trhů. Ideálním příkladem je záhadný japonský expert. Muž, nebo žena, se twitterovým profilem Okasanman je tak populární, že se stal nedílnou součástí rozhodování mnoha japonských traderů. Některým již svými tweety dokonce zachránil miliony.

Všechno začalo v den, kdy mělo být oznámeno rozhodnutí o podobě monetární politiky Bank of Japan koncem ledna 2016. Většina japonských traderů byla očima přilepena k oficiálním infobankám zpravodajských agentur, jelikož nebyl znám přesný čas tohoto prohlášení. Malá skupina traderů však sledovala jiné zdroje, a to jeden anonymní účet na Twitteru.

„Budou to záporné úrokové sazby,“ napsal tehdy Okasanman. K příspěvku navíc připojil článek z novin, který pojednával o možnosti negativních úrokových sazeb. Přesně 15 minut po jeho tweetu oznámila japonská centrální banka, že budou úrokové sazby skutečně posunuty do záporu. Japonský jen na to v reakci oslabil a akcie posílily. Mnoho obchodníků tehdy začalo méně známému twitterovému uživateli provolávat mnohonásobné díky. A přesně tak začala jeho sláva, informovala agentura Bloomberg.

Exkluzivní servis. A zdarma

Přestože japonský věrozvěst poskytuje informace až po jejich skutečném ohlášení, jejich rychlost a přesnost mu zajistila velkou základnu příznivců. Jeho twitterový účet je tak proslulý, že má více sledujících než samotná Bank of Japan.

„Jak může mít informace tak rychle? Opravdu by mě to zajímalo,“ ptá se jeden ze sledujících jménem Hajime Sakai, který řídí fond Mito Securities. Ještě větší záhadou je však motivace, která Okasanmana žene k poskytování zpráv v době několika hodin denně, a to úplně zdarma základně 150 tisíc příznivců (zatím neexistují žádné příspěvky naznačující, že by jeho služba mohla být jakýmkoliv způsobem zpeněžena). Osoba (osoby), která stojí za tímto twitterovým účtem, bohužel na tuto otázku nikdy neodpověděla, ačkoliv byla položena už nespočetněkrát.

Japonský fenomén je tak důkazem, jak i blogeři nebo malé informační servery mohou ovlivňovat dění na finančních trzích.

Absolutní pokrytí

Okasanman čerpá z obrovského množství zdrojů. Do toho patří tištěné noviny, časopisy, poskytovatelé finančních dat, zdroje z akciové burzy a také cizí tweety. Některé příspěvky jsou pouze „retweetnuté“, některé zase napsané v košatých slovních hříčkách. Každý den Okasanman tweetuje dlouhé hodiny. Jako příklad lze uvést 20. prosinec, kdy poslal celkem 111 tweetů za celý den. Z nich bylo 33 o kryptoměnách a tři o hlasování o daňové reformě v Senátu Spojených států. Mezi dalšími byly testy raket KLDR ale také zprávy o bojovníkovi sumo nebo novém filmu o Pokémonech.

Všechny dosavadní informace o Okasanmanovi jsou jen z oblasti teorie. Někteří se domnívají, že se jedná o muže ve středním věku. Soudí tak podle zájmu o Ivanku Trump a typické „taťkovské“ vtipy. To jediné, co se o něm – nebo o ní – ví, je to, že žije na periferii Tokia a chová doma kočku.

Autor: Petr Pospíšil
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 15.1.-19.1.2018
Intermarket analýza: USDJPY a EURUSD u svých bodů obratu
Roman Dvořák - EUR/USD pro rok 2018

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Když anonym hýbe finančním trhem