Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Kanada: Trump a OPEC posílají loonie výš

Očima brokerů

Není divu, že kanadská centrální banka se rozhodla ponechat svůj cíl jednodenní sazby na úrovni 0,50%. Bankovní sazba činí 0,75%, depozitní sazba je 0,25%.

Finanční trhy stále očekávají, že náklady na půjčky zůstanou na nízké úrovni po delší dobu a podpoří bubliny v oblasti bydlení. Od roku 2009 se průměrná cena domů zvýšila v nominálních hodnotách o více než 40%.

Je zřejmé, že trh s bydlením je znepokojen. Na posouzení nedávných opatření provinční vlády v Ontariu s cílem zklidnit trh s nemovitostmi (zejména kontrola nájemného) je ještě brzy.

Pokud jde o ekonomické údaje, anualizovaná inflace (1,6%) klesá je stále pod cílovým středním bodem centrální banky. Podle Zprávy o měnové politice klesají spotřebitelské ceny kvůli intenzivní maloobchodní konkurenci. Měsíční maloobchodní tržby (kromě aut) jsou také na slabé straně s meziročním výkonem -0,2%.

Kanadští političtí stratégové se z velké části řídí oživením ekonomiky USA. Představitelé naznačili, že se politika referenčních úrokových sazeb může změnit, pokud se americká ekonomika ve druhém čtvrtletí odrazí. Každopádně kanadská centrální banka je spokojena se současnou úrovní měnových stimulů a zdá se proto velmi optimistická ohledně příštího čtvrtletí v USA, které by jí mohlo umožnit normalizovat měnovou politiku. V souvislosti s měnou mají na CAD největší vliv americký prezident Donald Trump a OPEC. Trh vstřebává další potíže Trumpa uskutečnit reformy. Mimochodem, na dolar nyní působí víc medvědích tlaků.

Loonie (AUD) od začátku tohoto měsíce posiluje a nyní se obchoduje proti americkému dolaru kolem měsíčních maxim pod 1,35. Kromě toho měly fámy trhu pravdu, OPEC bude nadále omezovat produkci i po červnu na dalších devět měsíců, a proto se domníváme, že právě to posílá loonie výš. Páru USDCAD hrozí více negativních rizik.

Autor
Yann Quelenn

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 29.5.-2.6.2017
Můj týden s FE+: Konečně více času
Intermarket analýza: Zastaví se dolar ve svém pádu?

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Kanada: Trump a OPEC posílají loonie výš