Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Jimmyho týdenní výhled 14.-18.3.2016

Názory

Minulý týden jsme plánovali koupit GBPUSD. GBP byla silná, USD naopak slabý. Pár GBPUSD ze všech hlavních párů udělal největší pohyb, celých 156 pipů.

2 měny, které vůči dolaru neposílily, k tomu měly dobrý důvod

1. NZD byl oslaben nečekaným snížením úrokových sazeb
2. JPY obvykle oslabuje při růstu DOW

Významné zprávy, které můžeme tento týden očekávat

15. března ve 12:30 GMT se budou vyhlašovat prodeje v USA, ve 13:00 GTM pak negativní komentáře ohledně mléka v Novém Zélandu.

Ve středu můžeme očekávat vyhlášení informací ohledně nezaměstnanosti ve Velké Británii v 9:30 GTM a ročního rozpočtu ve 12:30 – zde očekávám škrty v rozpočtu, ale nic dramatického.

Ve 12:30 GTM se vyhlašuje index spotřebitelských cen v USA, jestli budou vyšší, úroková míra prudce vzroste. Zásoby ropy vzrostly o 50 bodu, informace se vyhlásí ve 14:30 GTM ve středu.

V 18:00 ve středu vyhlásí americká komise FOMC svůj výhled. Tato zpráva ovlivní naše očekávání změn úrokové míry a toho, jak bude úroková míra vypadat za 2 roky. Trhy téměř jednotně očekávají, že ke změnám nedojde. Řekl bych, že je to tak 50 na 50, že ze zprávy vyplyne, co se bude s úrokovými měrami dít v dubnu.

V 18:30 GMT bude mít FOMC tiskovou konferenci. Jak silná budou slova paní Yellen?

Ve 21:45 GMT vyhlášení čtvrtletního HDP na Novém Zélandu – nečekané snížení úrokových měr může oslabit NZD.

Ve 23:30 GMT Austrálie vyhlásí informace ohledně nezaměstnanosti.

Ve čtvrtek ve 12:00 GMT se dozvíme informace ohledně monetární politiky (úroková míra a kvantitativní uvolňování) ve Velké Británii. Neočekáváme žádné změny.

V Pátek ve 12:30 GMT bude v Kanadě vyhlášen index spotřebitelských cen a prodeje. Očekáváme, že inflace tento měsíc mírně klesne.

Posledních 20 dní platil RISK ON pro růst u akcií, komodit a komoditních měn

 

 Byly zde však pro RISK ON dvě výjimky: 1) JPY neoslabil 2) ceny mléka nevzrostly

Pokud jde o fundamenty, nechce se mi, vzhledem k tomu, jak slabá je světová ekonomika, u akcií a komodit jít do longu. Pokud jde o technické ukazatele, nechce se mi, vzhledem k silnému růstu v posledním měsíci, jít u akcií a komodit do shortu. Můj odhad pro komoditní měny jako celek je tudíž neutrální.

Když se podíváme na měny jednotlivě, tak mi díky prohlášení a krocích novozélandské centrální banky přijde nejzranitelnější NZD. Při strategii RISK OFF bych NZDUSD prodával.

U CAD vidím jasnou negativní korelaci s ropou, což můžeme vidět na 20denním grafu USDCAD výše. Nicméně zde nemůžeme očekávat jasný pohyb v nějakém směru. Jak jsem již zmínil, fundamenty ukazují dolů, kdežto technická analýza nahoru.
Kdybych si musel vybrat směr, tak bych dal přednost technickým ukazatelům, čili: cena ropy růst a s tím spojený pokles USDCAD.

AUDUSD udělal pěkný pohyb a pokud jde o technické ukazatele, vypadá pořád dobře. Zaznamenal jsem však v posledních dnech návrat na cenových grafech mědi a železa. Pokud bychom viděli oslabování akcií, určitě bych AUDUSD shortoval. Pokles akcií není jistý, poslední měníc vytrvale rostly. Jestliže bude US FOMC opatrný, mohou akcie klidně růst dál.

U JPY vážně netuším, co se stane, proto ho obchodovat nebudu.

Růst eura po komentáři pana Draghiho, že se již nebudou snižovat úrokové míry, dával smysl (tzv. short squeeze). Pár EURUSD benefitoval z obecné páteční slabosti USD. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že na euru není nic fundamentálně dobrého, takže budu hledat příležitosti k prodeji.

Libra na nás byla minulý týden hodná. Myslím, že Brexit jí oslabil až příliš, očekávám korekci. Tento týden nás čekají zprávy o britské nezaměstnanosti, rozpočtu a monetární politiky a MPC minutes. Ty mohou samozřejmě ještě více posílit naše býčí očekávání, nebo ho zcela zrušit. Pokud oslabí EUR, může to mít negativní vliv i na GBP. Ať už se vám to líbí nebo ne. To je holt trading. Nic nemá jasné a jednoduché řešení.


Obchodní plány do tohoto týdne opět zahrnují nákup GBPUSD, samozřejmě za příznivých okolnosti, ne bezhlavě. Pokud možno také nemít otevřenou pozici během vyhlašování zpráv první úrovně v Americe nebo Británii.

Hodně štěstí do tohoto týdne
Jimmy

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Jimmyho týdenní výhled 14.-18.3.2016