Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Inflace nejrychlejší za pět let? Není na co čekat

FX NEWS

Jak se zdá, Česká národní banka nemá v otázce zvýšení sazeb opravdu na co čekat. Včera to potvrdila poslední – zářijová – data ohledně vývoje inflace, která se tak stala dalším dílem skládačky rozjetého procesu utahování měnové politiky.

Vývoj inflace za minulý měsíc dosáhl, opět především díky segmentu potravin, meziročně +2,7 %, což byl nejen odhad trhu, ale rovněž i odhad samotné prognózy ČNB. Poměrně jasně se tak začíná dokreslovat pohled na vývoj české ekonomiky ve třetím kvartálu. Ten byl navíc doplněn o data z domácího průmyslu za srpen, kde jsme byli svědky lepších čísel, a to 5,8 % meziročně (oček. 4,2 %). Nad očekávání lepší byla i zářijová míra nezaměstnanosti, která dle MPSV dosáhla 3,8 %. Počet uchazečů o práci činil 284 915, což je vůbec nejnižší číslo od května 1998.

Česká ekonomika tedy šlape, byť je patrné, že například právě trh práce se začíná postupně přehřívat, což by výkon domácího hospodářství mohlo zpomalit. Česká národní banka na to bude reagovat nástrojem úrokových sazeb, ovšem, jak řekl sám guvernér Jiří Rusnok, nikoliv aby ekonomiku ochránila před přehřátím, nýbrž v rámci návratu své politiky do „normálu“.

Ano, je pravda, ostatně i sama ČNB to uvedla jak na zasedání, tak i v jeho zápisu, že většina bankovní rady chce počkat na aktualizovanou prognózu, ale už jen vzhledem ke včerejším datům se ukazuje, že „pravdu“ měla spíše menšina rady (členové Hampl, Benda, Mora), která tvrdila, že „nová prognóza nepřinese zásadně jiné informace, než které jsou k dispozici již dnes“.

Pravdou je, že kurz koruny má v sobě již částečně započítáno očekávání ohledně zvýšení sazeb o standardních 25 bazických bodů, tudíž včerejší reakce nebyla nikterak výrazná – odpovídala rozpětí zhruba 6 haléřů. Ihned po zveřejnění dat koruna zpevnila pod 25,87 za euro, aby pak poté, pravděpodobně pod vahou vybírání krátkodobých zisků, oslabila až na nejslabší pondělní hodnoty kolem 25,92 EURCZK. Aktuálně se domácí měna obchoduje na 25,89 za euro.

Z hlediska vývoje příštích dní se dalších domácích dat dočkáme až příští týden, tudíž kurz koruny budou určovat ostatní fundamenty jako například vývoj tržních sazeb či sentiment trhů, kde v rámci Evropy bude klíčové sledovat například dění kolem Katalánska. Právě tam totiž dnes zasedne katalánský parlament, který bude diskutovat výsledek nedávného referenda, stejně tak i možnost vyhlášení nezávislosti, která se však s uznáním ze strany španělské vlády rozhodně nesetká (ve hře je například aktivace článku 155 španělské ústavy, který by omezil moc katalánských úřadů).

Ani v případě eura vůči dolaru nebyl začátek týdne nikterak akční, což bylo způsobeno například nedostatkem klíčových dat z regionu. Aktuálně se nacházíme na 1,178 EURUSD.

Co se týče evropských dat, za zmínku stojí například německá průmyslová výroba, která v srpnu dosáhla 2,6 % meziročně, tedy nejvyššího čísla od července 2011. Největší zrychlení zaznamenala německá tovární výroba, ale dařilo se i energetice. Klesla naopak aktivita ve stavebnictví.

Dnes bude zahraniční dění, nevezmeme-li v potaz již zmíněné Katalánsko, poměrně klidné. Z Evropy bude zveřejněna pouze obchodní bilance Německa či britský průmysl. Z USA pak po včerejší datové pauze bude reportován index NFIB nálady malých podniků.

Jan Berka
Hlavní editor

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 2.10.-6.10.2017
4 psychologické efekty ovlivňující traderovo chování
Kde se zastaví downtrend na libře?

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Inflace nejrychlejší za pět let? Není na co čekat