Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Fed zvýší v prosinci sazby, poté začne zpomalovat

FX NEWS

Americký Fed zveřejnil ve svých Minutes vedle diskuze potvrzující očekávané zvýšení sazeb v prosinci také komentáře, které vyvolaly spíše otazníky. Dolar nakonec během včerejška mírně oslabil.

"Téměř všichni účastníci se vyjádřili tak, že další zvýšení krátkodobých úrokových sazeb je garantováno 'poměrně brzy'. S předpokladem, že bude ekonomika vykazovat výsledky podle očekávání, nebo silnější," píše se zprávě z posledního zasedání na začátku listopadu.

S růstem úrokových sazeb v prosinci na 2,50 procenta se americká centrální banka přiblíží jejich neutrální hodnotě. Další možný růst v první polovině příští roku je už ale diskutabilní. Robert Bergqvist ze švédské SEB odhaduje v současnosti hodnotu neutrálních sazeb na 2,83, do čehož by se dle něj ještě jedno zvýšení o 25 bodů vešlo.

Přestože byly oči čtenářů zápisu upnuté zejména na diskuzi o sazbách, Minutes odhalily i změnu až mechanického zvyšování sazeb o 25 bodů jednou za kvartál. Fed se vyjádřil tak, že do budoucna by mělo být rozhodování o sazbách více flexibilní. To je zásadní změna, je ale v situaci, kdy se sazby blíží cílové hodnotě naprosto pochopitelná.

Zajímavé také bylo zjištění, že se centrální bankéři příliš nebavili o akciovém trhu, který v týdnech před zasedáním zažíval relativně bouřlivé období. Místo toho si více všímali situace na úvěrovém trhu.

V Evropě byl včerejšek bohatý zejména na německá data. Euru ráno mohla pomoci data o německé nezaměstnanosti, která klesla na pět procent. Počet nezaměstnaných tak klesl o 16 tisíc, přestože byl očekáván pouze pokles o 10 tisíc lidí. Odpoledne se potom na posilování společné evropské měny mohlo projevit také lepší než očekávané zpomalení inflace z 2,5 procenta meziročně na 2,3 procenta.

Euro během čtvrtka nejprve po krátkém posilování v poledne spadlo až na úroveň 1,135 EURUSD, v odpoledních hodinách se ale vrátilo zpět na otevírací hodnotu a dokonce posílilo. Celkem si během včerejška připsalo 0,2 procenta.

Aktuálně se euro v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1382 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,73 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1332do 1,1449 EURUSD.*

 

U nás byla situace spíše klidná a mimo vydání dluhopisů ke 100. výročí republiky nebylo příliš co sledovat, a tak koruna jen kopírovala vývoj na dolaru a euru.

Koruna během včerejška začala opět směřovat k 26 korunám za euro a celkem oslabila o 0,1 procenta až na 25,98 EURCZK. Proti dolaru se jí naopak o desetinu procenta podařilo posílit na 22,79 USDCZK, a to i přes prudké oslabení kolem poledne, kde se vyhoupla krátce i nad 22,88 USDCZK.

Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,96 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,93 až 25,99 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,71 až 23,88 USDCZK.*

 

Během dnešního dne budeme sledovat data u nás i v zahraničí. Korunu můžou ovlivnit zveřejnění výsledků odhadu hrubého domácího produktu za 3. čtvrtletí, zatímco v eurozóně se zveřejní index spotřebitelských cen. Očekává se, že ceny meziročně vzrostly o dvě procenta.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Dominik Stroukal
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Fed zvýší v prosinci sazby, poté začne zpomalovat