Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Fed minutes: Úroky půjdou v prosinci takřka jistě nahoru. Co inflace?

FX NEWS

Úrokové sazby se v prosinci ve Spojených státech takřka na sto procent zvýší. Naznačuje to zápis z jednání měnového výboru Fedu (FOMC). Několik členů výboru chce mít ale před „hikem“ jistotu vyšší inflace. Někteří se také myslí, že k dosažení dvouprocentního inflačního cíle bude třeba více času. Dolar reaguje oslabením na 1,187 EURUSD. Dolarový index se dostal na dvoutýdenní minimum.

Ze zápisu dále vyplývá, že na nízkou inflaci mají vliv hurikány Harvey a Irma. Trh práce dále zesiluje, byť ministerstvo práce minulý pátek oznámilo, že v americké ekonomice v září mimo zemědělství zaniklo 33 tisíc pracovních míst. Trh naopak čekal, že vznikne 80 tisíc nových míst. Úřadovaly totiž zmíněné přírodní živly. Dle Fedu by mohly hurikány mít vliv na ekonomiku ve 3. čtvrtletí, v posledním čtvrtletí ale centrální bankéři předpokládají návrat k normálu.

Členové FOMC debatovali o tom, zda na inflaci měly vliv jednorázové nebo přetrvávající faktory. Zabývali se mzdami a nízkou nezaměstnaností. Ta se přitom v září snížila dokonce až na 4,2 procenta, což je nejnižší úroveň od února 2001.

Investoři před zveřejněním zápisu odhadovali pravděpodobnost „hiku“ do konce letošního roku na 78 procent. Centrální bankéři mají jednání naplánována na 31. října a 1. listopadu a 12. a 13. prosince.

FOMC 20. září rozhodl, že ponechá své úrokové sazby beze změny v pásmu 1-1,25 %. Souběžně s tím oznámil, že osekávání bilance dosahující 4,5 bilionu dolarů započne v říjnu.

Společně s rozhodnutím o sazbách a bilanci byla představena aktualizovaná prognóza Fedu. Měnový výbor zlepšil odhad HDP za letošní rok z 2,2 procenta na 2,4 procenta. Souběžně s tím pak došlo na zhoršení výhledu inflace, a to z předchozích 1,7 procenta na 1,5 procenta pro letošek a z dvou procent pro rok 2018 na 1,9 procenta. Inflačního cíle na 2 % by tak nemělo být dosaženo až do roku 2019.

 

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 2.10.-6.10.2017
4 psychologické efekty ovlivňující traderovo chování
Kde se zastaví downtrend na libře?

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Fed minutes: Úroky půjdou v prosinci takřka jistě nahoru. Co inflace?