Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Draghi: O dalším vývoji politiky ECB rozhodneme zřejmě v říjnu

FX NEWS

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi dnes na trhy vnesl další indicie ohledně vývoje evropské měnové politiky. Byť prozatím sazby i program kvantitativního uvolňování zůstaly beze změn, situace, alespoň co se týče nákupu dluhových instrumentů, by se mohla změnit na dalším zasedání banky, které proběhne v říjnu.

Draghi v rámci tiskové konference nejprve uvedl, že Rada guvernérů rozhodla ponechat beze změn jak úrovně hlavních úrokových sazeb, tak i měsíční objem programu kvantitativního uvolňování. U sazeb stále platí, že na těchto úrovních setrvají po delší dobu, a to až za horizont trvání programu QE. Měsíční nákup soukromých i státních dluhových instrumentů pak setrvává na úrovni 60 miliard euro, přičemž doba jeho trvání zůstává do prosince 2017, případně dále, bude-li si to situace vyžadovat.

Z hlediska hodnocení ekonomického vývoje Draghi uvedl, že obnova je i nadále robustní a stejně tak je i zdrojem optimismu. Na druhou stranu je však potřeba se v tomto směru udržovat v pozornosti. Za možná rizika zpomalení růstu Draghi označil globální faktory.

Souběžně s tímto komentářem byla zveřejněna i aktualizovaná prognóza ECB, v rámci které došlo na:

  • zlepšení výhledu HDP za 2017 na 2,2 %, v 2018 na 1,8 % a v 2019 na 1,9 %
    zhoršení výhledu harmoniz, inflace za 2017 na 1,5 %, v 2018 na 1,2 %, za 2019 na 1,5 %

Na zhoršení očekávaného vývoje inflace se dle Draghiho podepsaly nejen ceny energetického sektoru, ale stejně tak i posilující kurz eura. Na základě toho tak byla volatilita evropské měny označena za zdroj rizika a nejistoty, který bude v rámci dalších opatření měnové politiky potřeba brát ze střednědobého hlediska v potaz, byť jeho cílování není podstatou politiky ECB. Stejně tak zaznělo, že silnější kurz již dávno přispěl k utažení evropských měnových podmínek.

Draghi dále uvedl, že na dnešním zasedání probírali tři hlavní body, a to růst, inflaci a kurz. V rámci těchto oblastí pak velice předběžně, jak bankéř zdůraznil, diskutovali (formou otázek) možné scénáře – a jejich výhody a nevýhody – dalšího vývoje měnové politiky, přičemž nejvíce se prý diskuze točila kolem srovnání dopadů (výhod a nevýhod) možné změny délky či objemu programu QE.

Na základě toho tak Draghi řekl, že možná změna, resp. většina nových rozhodnutí, měnové politiky bude představena na podzim, tedy na zasedání, které se odehraje 26. října. Rada guvernérů v tomto směru očekává, že v říjnu bude mít již dostatek potřebných dat, stejně tak by měla být i připravena k případné akci. Pokud tomu ale tak nebude, další rozhodnutí budou odložena. Sám Draghi pak zdůraznil, že ohledně možných kroků nemá žádné osobní preference.

Kurz eura v návaznosti na Draghiho slova posílil, a to až nad hranici 1,200 EURUSD. Aktuálně se již obchoduje níže kolem 1,199 EURUSD.

Síla společné evropské měny se pak projevila i na koruně, kde jsme se dostali těsně pod hranici 26,15 EURCZK.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 4.8.-8.9.2017
Úzkost vs. trading
Intermarket analýza: ECB a pád eura

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Draghi: O dalším vývoji politiky ECB rozhodneme zřejmě v říjnu