Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Co pomůže koruně prolomit hladinu 26,00 za euro?

FX NEWS

Udrží koruna hladinu 26,00 za euro, nebo se dostane na silnější úrovně? Aktuální fundamenty spíše naznačují další posilování koruny, a to klidně pod tuto psychologickou hranici. Páteční revize odhadu růstu HDP za druhý kvartál totiž předčila očekávání analytiků a vyhoupla se vzhůru na 4,7 procenta meziročně. Jak s tím tedy naloží centrální banka? Zvýší ještě letos úrokové sazby?

Tak to bychom měli, páteční revize HDP za druhý kvartál předčila očekávání analytiků a dopadla více než dobře na 4,7 procentech meziročně, resp. 2,5 % mezikvartálně. Růst byl podpořen vyšším příspěvkem všech výdajových složek, přičemž nejvíce vyčnívala spotřeba, která je v posledních měsících tažena růstem mezd.

Ve druhém čtvrtletí tak došlo k rychlejšímu růstu české ekonomiky, než centrální banka prognózovala, a proto bude důležité sledovat další data, která společně s revizí určí další vývoj měnové politiky, především pak úrokových sazeb. Dopomoci by jí k tomu mohla i data zveřejněná v tomto týdnu. Investoři se dočkají údaje z maloobchodních tržeb, průměrné reálné měsíční mzdy a průmyslové výroby, přičemž klíčovým údajem bude srpnová inflace, která bude zveřejněna za týden.

Do hry pak nepochybně vstoupí i čtvrteční zasedání ECB a páteční splatnost státních pokladničních poukázek v hodnotě více než 26 miliard korun.

Koruna zahajuje nový týden kolem úrovně 26,05 za euro. Dnes nás žádná data nečekají. Rozmezí kurzu vidíme od 26,00 – 26,09 EURCZK.

Poklidný by v tomto týdnu nemusel být americký dolar, který se aktuálně obchoduje na 21,91 USDCZK 1,188 EURUSD. Jedinou výjimkou bude snad dnešek, kdy jsou americké trhy zavřené vinou státního svátku.

Trh by v tomto směru mohl ještě vstřebávat páteční data ohledně tvorby nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Zatímco se čekalo 180 tisíc nově vytvořených míst, data ukázala o 24 tisíc méně, tedy 156 tisíc. O desetinu horší oproti očekávání byla i míra nezaměstnanosti, která se dostala na 4,4 %. Na druhou stranu, dolar si vylepšil svou páteční pozici díky indexu ISM sektoru průmyslu, který si polepšil na nejvyšší úroveň letošního roku, a to 58,8 bodu. Ze statistické zprávy vyplývá, že panuje celkový optimismus na trhu jak pro rok 2017, tak i pro 2018. Současné objednávky zboží a služeb jsou pak v USA nyní velmi silné, což by mohlo poslat dolar na silnější úrovně.

Dnešní scénář EURUSD vidíme v pásmu 1,186 – 1,190. Dolar proti koruně pak odhadujeme v rozmezí 21,90 – 22,00 USDCZK.

Autor: Radek Pavlíček
Zdroj: Roklen 24

Čtěte také:
Intermarket analýza: Bude pokračovat mohutný uptrend na euru?
Jimmyho týdenní Forex výhled 4.8.-8.9.2017
GBPUSD se blíží ke svému Volume supportu

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Co pomůže koruně prolomit hladinu 26,00 za euro?