Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

ČNB dnes zvedne sazby, Fed to včera neudělal

FX NEWS

Hlavní událost týdne je tu, Česká národní banka dnes bude rozhodovat o sazbách. Měsíc po zvýšení úrokových sazeb lze očekávat jejich další růst. Naposledy ČNB sazby dvakrát po sobě snížila v druhé polovině roku 2012, směrem nahoru se to stalo před přesně jedenácti lety. Měnověpolitického zasedání se zúčastní jen šest centrálních bankéřů, chybět bude Oldřich Dědek.

Podle hlavního ekonoma skupiny Roklen Dominika Stroukala argumenty ukazují spíše na zvyšování sazeb. „ČNB nemá důvod měnit svoji dlouhodobou politiku, kdy se chce dostat na sazby ve výši tří procent. Krátkodobě ale zareaguje na slabší korunu, která by jinak mohla stále tlačit inflaci nad cílovaná dvě procenta. I proto dává smysl, že se sazby zvednou spíše dříve než později,“ uvedl Stroukal.

ČNB by tak dnes měla zvýšit hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 1,25 procenta. Centrální banka také zveřejní novou makroekonomickou prognózu. V květnové prognóze počítala s růstem tuzemské ekonomiky o 3,9 procenta a v roce 2019 o 3,4 procenta.

V prognóze bude zajímavé sledovat očekávanou trajektorii kurzu koruny. Vzhledem k očekávanému vyššímu tempu růstu sazeb bude bankovní rada zřejmě pracovat s posilováním domácí měny, vedle toho však bude nutné vzít v potaz i další proměnné, například ty plynoucí ze zahraničního dění. „Pokud by výstup z dnešního zasedání vyzněl ještě mírněji, než trh očekává, není vyloučeno, že by domácí měna mohla oslabit,“ míní analytik Roklen Jan Berka.

Koruna se aktuálně obchoduje na 25,58 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,51 až 25,61 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,77 až 21,96 USDCZK.*

 

Fed včera dle očekávání sazby neměnil, základní úrokovou sazbu ponechal v pásmu 1,75 až 2,00 procenta. Rozhodnutí bylo jednomyslné. Fed očekává, že letos zvýší sazby ještě dvakrát. Letos bychom se tak od šéfa Fedu Jeroma Powella a spol. dočkali celkem čtyř „hiků“, původně měly sazby letos růst jen třikrát.

Týden v režii centrálních bankéřů dnes zakončí Bank of England. Trh čeká růst hlavní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 0,75 procenta. „Bank of England dnes podle nás, tržních analytiků i trhu, zvedne sazby. Po zpomalení v prvním čtvrtletí by jí měla podpořit data za druhý kvartál, která ještě budou zveřejněna v srpnu. Hlasování však podle nás nebude jednoznačné. Očekáváme, že minimálně dva členové měnového výboru budou pro ponechání současného nastavení měnové politiky,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Z dat dnes budou v USA zveřejněny nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, tovární zakázky a zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby.

Aktuálně se dolar vůči euru obchoduje na 1,164 EURUSD, dolarový index se nachází na hodnotě 94,63 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,165 do 1,174 EURUSD.*

  

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
ČNB dnes zvedne sazby, Fed to včera neudělal