Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Zasedání OPEC ve středu zájmu

Očima brokerů

Horkým tématem dnešního dne bude OPEC, kdy se dozvíme, jestli se členům OPEC podařilo dojednat smlouvu o zmrazení produkce. Saudská Arábie tlačí na ostatní členy, aby snížily produkci přibližně o 4%. Očekává se, že snížení přebytku zásob by mohlo dostat cenu ropy výš. Tato komodita už druhý týden po sobě zaznamenává asi 47 dolarů za barel.

Myslíme si, že pro OPEC bude dosažení dohody velmi obtížné, protože od Trumpova zvolení se projevují výrazné geopolitické nejistoty. Především jsme přesvědčeni, že zvolený prezident Donald Trump bude trvat na svém rozhodnutí dosáhnout energetické nezávislosti Ameriky, nebo alespoň bude k tomuto cíli směřovat. Američtí vrtaři by měli z tohoto politického přístupu těžit a jsme přesvědčeni, že břidlicový zemní plyn bude zajímavější. Trumpův plán je využívat břidlicový plyn na topení. Proto si myslíme, že přezásobení ropou ještě není zdaleka u konce. Za druhé Trumpova politika míří ke zvýšení úrokových sazeb a jedním z hlavních důsledků bude silnější dolar. Výsledkem bude negativní riziko pro rozvojové trhy, pro které silnější dolar v žádném případě neznamená dobrou zprávu, především pro jejich poptávku po ropě, protože ta bude dražší. Proto máme pocit, že OPEC bude váhat se zmrazením produkce, proto je možná předčasné předpovídat skutečný dopad americké politiky na EM poptávku.

Za třetí, další otázka, kterou je potřeba zodpovědět, je Trumpova zahraniční politika, především ohledně Íránu. Nejsilnější hypotézou je zatím zrušení jaderné dohody z roku 2015, takže Írán by čelil dalším sankcím. Írán se nyní ocitl na zasedání OPEC před těžkou volbou - souhlasit se snížením produkce a nesmět těžit dostatek ropy před dalším uvalením sankcí, nebo odmítnout snížení s vědomím, že americký břidlicový plyn bude zajímavější.

Od zvolení Donalda Trumpa utrpěl čínský juan masivní výprodej v očekávání tvrdších vztahů mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. USA je největším obchodním partnerem Číny, představuje export v hodnotě 480 miliard dolarů (2015), zatímco USA dováží z Číny zboží „jen“ za 145 miliard dolarů. Proto by rostoucí protekcionismus v době Trumpova prezidentského úřadu mohl Čínské ekonomice výrazně uškodit, protože je i přes současnou snahu soustředit se na domácí spotřebu stále významně závislá na vývozu.

Autor
Yann Quelenn

Čtěte také:
Intermarket analýza: Bude rozbuškou krize nedělní referendum?
Jimmyho týdenní Forex výhled 28.11.-2.12.2016
Můj týden s FE+: Zpackané pondělí

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Zasedání OPEC ve středu zájmu