Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Zasedání Fedu je za dveřmi a čistky v Bílém domě pokračují

FX NEWS

Dolar během včerejšího obchodování posiloval a přiblížil se úrovni 1,2300 EURCZK. Investoři se pomalu začínají soustředit na zasedání Fedu, které se koná příští týden. Trh čeká, že sazby půjdou ve středu nahoru. Pro nového šéfa americké centrální banky Jeroma Powella to zřejmě bude premiérový „hike“. V USA je tento týden pestrý na personální změny v administrativě prezidenta Donalda Trumpa. Nově došlo na hlavního prezidentského bezpečnostního poradce Herberta McMastera. O jeho konci se spekulovalo už koncem února.

Už v úterý Trump odvolal ministra zahraniční Rexe Tillersona. McMaster zřejmě nebude funkce zbaven hned, napsal Washington Post. Podle listu Trump na jeho místo zvažuje několik kandidátů. Ve hře je údajně bývalý stálý zástupce Spojených států v OSN John Bolton a personální šéf Národní bezpečnostní rady (NSC) Keith Kellogg.

„Domníváme se, že dolar posiluje před zasedáním Fedu,“ uvedl pro CNBC Eric Viloria, měnový stratég Wells Fargo Securities v New Yorku. Poznamenal, že další výhled vývoje americké měny zůstává temný. Důvodem je politická nejistota v administrativě prezidenta Donalda Trumpa a obnovené obavy z obchodních válek.

Fed loni zvýšil úrokové sazby třikrát a dolar celkově oslabil, kolem každého „hiku“ ale dolar částečně zpevnil, později ale opět přišlo oslabení, poznamenal Viloria.

Dolar se dnes ráno obchoduje na 1,2317 EURUSD. Během dnešního dne by se kurz měl pohybovat v rozmezí 1,2314 až 1,2364 EURUSD.*

Koruna včera posílila vůči euru zhruba o čtyři haléře, den končila na 25,40 EURCZK. Včerejší „statistický trojboj“ tak kurzem příliš nepohnul, byť lednová čísla z průmyslu, stavebnictví i maloobchodu byla slušná.

„Nejenže lednový růst průmyslové výroby překonal očekávání a rostl o 5,5 procenta meziročně, ale Český statistický úřad revidoval směrem vzhůru i prosincový odhad z 2,7 procenta na 3,3 procenta,“ uvedl ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. Optimistická data podle něj potvrzují dobrou kondici tuzemské ekonomiky, která i na začátku letošního roku pokračuje v robustním růstu.

Podle hlavního ekonoma ING Bank pro ČR Jakuba Seidlera zůstávají krátkodobé vyhlídky pro průmysl nadále příznivé, nejen pro evropský, ale i ten tuzemský, což potvrzují nové objednávky i stále vysoké ukazatele nákupních manažerů. Rizikem je samozřejmě uvalení cel na evropské výrobce, ale také postupné zpomalování tempo výroby automobilů.

 Dnes ráno se koruna obchoduje na úrovni 25,41 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,37 až 25,45 EURCZK, ve dvojici s dolarem pak od 20,46 až 20,71 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Zasedání Fedu je za dveřmi a čistky v Bílém domě pokračují