Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Základní svíčkové formace

Svíčkové formace jsou velmi užitečným nástrojem technické analýzy. Tvar svíček v grafu může obchodníkovi pomoci v jeho rozhodování. Svíčky prozrazují, kdo měl v daném časovém rámci větší sílu, zda kupující nebo prodávající, a jak se tato síla vyvíjela v průběhu času. Díky přehledným informacím o pohybech trhu v minulosti je pak možné předpovídat budoucí průběh.

Efektivita využití svíčkových formací však bude, stejně jako u všech analytických nástrojů, záviset hlavně na dovednostech, znalostech a zkušenostech obchodníka. Pokud však pochopí význam více svíčkových formací, může získat výhodu nad ostatními hráči na trhu.

Původ svíčkových grafů a formací sahá až do Japonska, kde je v 17. a 18. století používali obchodníci s rýží. Chcete-li je využít ve svůj prospěch i vy, neměly by vám chybět pevné základy. Pokud tedy ještě nemáte jasno v tom, co jsou to svíčky, přečtěte si náš článek, kde najdete kompletní přehled, od historie svíčkových grafů až po základní terminologii. V následujícím článku už si představíme ty nejzákladnější svíčky a formace.

Dlouhé stíny a krátké tělo

Jedná se o svíčky, které mají dlouhý horní i spodní stín a malé tělo. Barva těla není důležitá. Indikují nerozhodnost mezi nakupujícími a prodávajícími.

"Mějte však na paměti, že vypovídající schopnost mají doji hlavně v kontextu s celkovým pohledem na trh a jeho vývojem."Malé tělo značí malé rozpětí mezi open a close cenou. Stíny poukazují na boj mezi nakupujícími a prodávajícími, ve kterém žádný z nich neměl navrch. I když obchodní den otevřel a zavřel téměř na stejném místě, cena se v průběhu dne pohybovala výrazně výše i výrazně níže.

Po dlouhém nárůstu, nebo dlouhé bílé svíčce signalizuje tento typ svíčky slabost kupujících a potenciální změnu či přerušení uptrendu. Naopak po dlouhém poklesu, nebo dlouhé černé svíčce signalizuje tento typ svíčky slabost prodávajících a potenciální změnu či přerušení downtrendu.

Marubozu

Svíčky Marubozu jsou charakteristické tím, že nemají žádný spodní ani horní stín. Jejich open a low jsou shodná s high a close. Existují dva druhy těchto svíček. Bílá Marubozu a černá Marubozu (viz obrázek).

Bílou Marubozu charakterizuje bílé nebo zelené tělo. Open je rovno Low a Close se shoduje s High. Patří mezi býčí svíčky. To znamená, že kupující po celou dobu kontrolovali trh. Tato svíčka zpravidla znamená pokračování uptrendu nebo býčí zvrat.

Černou Marubozu charakterizuje černé nebo červené tělo. Open je rovno High a Close se shoduje s Low. Patří mezi medvědí svíčky. To znamená, že prodávající po celou dobu kontrolovali trh. Tato svíčka zpravidla znamená pokračování downtrendu nebo medvědí zvrat.

Doji

"Naznačují nerozhodnost na trhu nebo boj mezi kupujícími a prodávajícími."Svíčky Doji mají stejnou open a close cenu nebo extrémně krátké tělo, které se na grafu objeví jako tenká linka. Naznačují nerozhodnost na trhu nebo boj mezi kupujícími a prodávajícími. Ceny se pohybují nad a pod otevírací cenou, aby pak následně zavřely na úrovní otevírací ceny. Z toho vyplývá, že ani kupujícím ani prodávajícím se nepodařilo získat kontrolu a výsledkem byla „remíza“.

Existují čtyři speciální typy doji lišící se od sebe délkou horního a spodního stínu (viz obrázek). V zásadě platí, že pokud na grafu spatříte jakoukoliv doji, zbystřete svoji pozornost.

Mějte však na paměti, že vypovídající schopnost mají doji hlavně v kontextu s celkovým pohledem na trh a jeho vývojem.

Dlouhá bílá svíčka + doji

Pokud se doji vytvoří po sérii svíček s dlouhými bílými těly, znamená to vyčerpání a oslabení na straně poptávky. K tomu, aby trh dále rostl, je potřeba více kupujících, ale ti už tam nejsou. Naopak prodejci se snaží hledat způsoby, jak cenu stlačit dolů.

Pamatujte však na to, že ani tento pattern neznamená automaticky změnu směru. Vždy počkejte na potvrzení. Tím může být například medvědí svíčka, která zavře pod open dlouhé bílé svíčky.

Dlouhá černá svíčka + Doji

Pokud se doji vytvoří po sérii svíček s dlouhými černými těly, znamená to vyčerpání a oslabení na straně nabídky. K tomu, aby trh dále klesal, je potřeba více prodávajících, ale ti už tam nejsou. Naopak kupující se snaží hledat způsoby, jak cenu dostat nahoru.

I zde opět platí: Počkejte si na další potvrzení možného obratu.

Po zvládnutí základů se pusťte do studování reverzních svíčkových formací. Ty signalizují oslabení současného trendu a možnost, že by mohlo dojít k obratu ceny. Proto jsou užitečné například pro časování obchodů v trendu a k časování výstupů z obchodů.

Tip: Prohlédněte si webinář na téma Svíčkové formace od Admiral Markets a naučte se ještě víc.