Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Velká Británie v centru zájmu

Očima brokerů

Bank of England se rozhodla ponechat na pozadí politických nejistot úrokovou sazbu beze změny na úrovni 0,25%. 8. června se uskuteční nové všeobecné volby poté, co Theresa Mayová požádala královnu Alžbetu, aby rozpustila parlament. Předsedkyně vlády Spojeného království se pokouší získat silnější většinu před jednáním s EU o článku 50.

To je důvod, proč britská centrální banka upřednostnila minulý čtvrtek režim „počkáme a uvidíme“. Politická nejistota ohledně dvouletého vyjednávacího období převládá. Každopádně BoE získala nějaký čas, protože od loňského roku britská ekonomika zjevně těžila z devalvace libry po hlasování o brexitu. Inflace nyní činí meziročně 2,3%. Růst se však zdá být poměrně pomalý (0,3% HDP v 1. čtvrtletí). Míra nezaměstnanosti stále klesá a nyní je na dvanáctiletém minimu.

Spojené království však také čelí určitým potížím. Britský HDP nesplnil výhled a v příštích několika letech se nemusí dostat nad předpověď růstu. Maloobchodní tržby klesají v nejrychlejším tempu za sedm let, ale britská ekonomika se nepropadá, jak někteří slibovali během kampaně o brexitu. Spojené království si vede lépe než mnoho západních zemí, které se stále potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti, nízkým růstem a nízkou inflací.

Momentálně nevěříme, že by BoE v několika příštích měsících naznačila možné zpřísnění. Inflace posiluje a to může být jedna z možností, jak umořit dluh BoE. Připomínáme, že poměr dluhu k HDP činí 90%, nicméně pravděpodobný nárůst sazby o 25 bazických bodů by neměl významný dopad na inflaci a růst. Dalším bodem zájmu BoE je úroveň reálných mezd, které klesají.

Je také důležité říci, že obchodní deficit Spojeného království je i přes slabší libru stále velmi vysoký. Tento trend je jednoznačně negativní a činí 3,6 miliardy liber. Jsme přesvědčeni, že zahraniční poptávka po zboží z Velké Británie se značně snižuje z obavy, že obchodní vztahy s Velkou Británií jsou v současné době nejasné.

Budoucnost obchodních vztahů je hodně zpochybňována a to vede k nižšímu vývozu. Otázkou nyní je, zda budou na zboží z Velké Británie uvaleny zvláštní tarify, které by zasáhly evropské firmy. To je jeden z důvodů, proč Spojené království čelí rostoucímu schodku obchodní bilance. Britské podniky nyní hledají náhradní příležitosti pro zahraniční obchod. Víme, že dlouhodobé vztahy jsou vždy výhodné, ale proč byste nyní dováželi z Velké Británie, pokud existuje hrozba, že obchodní dohody v budoucnu zasáhnou ziskovost vašeho podniku zvýšením nákladů.

Vyjednávání o článku 50 bude samozřejmě klíčové. Jakýkoli pozitivní vývoj poskytne dobrý tah pro britskou ekonomiku a nesmíme zapomenout, že Spojené království má určitý počet dvoustranných dohod, které existovaly před vstupem do EU. Nejistoty týkající se jednání posílají GBP níž. Domníváme se, že libra je z velké části podhodnocena a posílí, když se vyjednávání dořeší. Zvolením Emmanuela Macrona ve Francii se podle našeho názoru příliš nemění, i když se může označit za tvrdého zastánce brexitu a je přesvědčený, že Spojené království má více co ztratit než EU, což skýtá převahu v nadcházejících jednáních. Řekl také, že Spojené království se nyní stává "americkým vazalským státem". Macron se několikrát zmínil o tom, že chce Británii odchod zkomplikovat, protože nechce poskytnout signál, že opustit EU je snadné.

Autor
Yann Quelenn

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 8.5.-12.5.2017
6 věcí, které se nikomu nechce dělat, ale posouvají nás na úplně jinou tradingovou úroveň
Ludvík Turek: Ohlédnutí za FPG MoneyExpo Trading 2017

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Velká Británie v centru zájmu