Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Rozhovor: V tradingu je potřeba být pragmatikem

Informujeme

Chladnokrevný trading v podobě automatických obchodních systémů (AOS) vám poslední dubnovou sobotu ukáže Petr Široký ze společnosti XTB, který se tradingu věnuje čtyři roky. Atraktivní téma, výdělečný systém strategií, jejich analýza v průběhu času. To vše a mnohem více se dozvíte v Petrově přednášce na letošním MoneyExpo Trading.

Testování automatických obchodních systémů má svá úskalí. Minulé zisky ještě neznamenají zisky budoucí. Jak se těmto nástrahám snažíte vyhnout?
Když jsem s obchodováním začínal, pokoušel jsem se s malým stop lossem zachytit trend. Těchto situací je ale na trhu minimum. Po čase jsem se přesunul na druhou stranu spektra – spíše obchoduji menší profity s poměrně velkým rizikem a zároveň kombinuji v daný okamžik hned několik strategií.

Na jaké instrumenty se specializujete?
Na majors, tedy EURUSD, USDJPY, AUDUSD a také na NZDUSD. Na každém měnovém páru obchoduji několik strategií a rozdílných přístupů najednou, snažím se obsáhnout co nejvíce možných variant, kratších i delších obchodů, některé mají velkou převahu toho, kolik riskují a kolik získají, některé to mají přesně naopak. Obchoduji desítky strategií současně a vím, že v jeden moment budou některé z nich fungovat a pomohou tak jiným, kterým se zrovna nedaří.

CHCI SI POSLECHNOUT A VIDĚT NAŽIVO

Sledujete chování velkých hráčů na trhu?
Ne. Konkrétně na forexu je těžké najít ucelený obrázek o tom, na jakých cenách kdo zadává nebo zadal objednávky do trhu. Vím, že takové přístupy existují a studoval jsem je, ale nakonec mně osobně vždy vycházela nejlépe metoda statistického přístupu. Vstup do trhu je pro mě až na třetím místě. Na prvním místě je strategie následovaná řízením rizika.

Mohl byste vaše zisky vyjádřit procentuálně?
Každá z mých strategií pracuje s jiným rizikem, některé z nich jsou na konzervativní bázi, kdy se jedná o zhodnocení deset až patnáct procent za rok, některé jsou schopny vydělat stovky procent ročně.

Jak velké riziko na obchod jste připraven podstoupit?
Pokud kumulativně obchoduji deset, maximálně dvacet lotů, mám tento objem rozdělen třeba na čtyřicet pozic. Dívám se, do jaké míry je pro mě cenová úroveň na daných měnových párech zajímavá a podle toho se rozhoduji o parametrech svých tradů. Když trh půjde proti mně, tak jsem se zmýlil a odepíšu část peněz. Ale ty ostatní strategie v daný moment zaznamenají poměrně solidní profit. Je důležité v průběhu času analyzovat, jak se všem strategiím daří.

Automatické obchodní systémy jsou pro vás základem obchodování?
Zaměřuji se pouze na ně, ale nevnímám je jako svatý grál, který odbourá moje emoce při tradingu. Vnímám je jako svoji pomůcku při zadávání obchodů. Mám predikci, že konkrétní měnový pár má určitou průměrnou volatilitu a statisticky se daný den vychyluje nějakou hodnotou. Existuje tedy pravděpodobnost, že trh projde korekcí. Takové situace hledám – vnitřní volatilitu a vychýlení z rovnováhy.

Kolik obchodů za týden s těmito přístupy realizujete?
Budeme se pohybovat v rámci jednotek tisíců obchodů za týden. Většinou jsou to obchody, které končí ten samý den, kdy jsou zadány. V každý moment se snažím zjišťovat, která cena je pro mě zajímavá na otevření a která na zavření pozice a jaké riziko této ceně přidělím, což se promítne do velikosti obchodu. Ve chvíli, kdy vyhodnotím, že cena je zajímavá na zavření pozice, ukončím všechny obchody nebo pozice řídím jinak. Někdy to bývá otázka několika minut, jindy několika hodin.

Kdy jste začal být výdělečný?
První rok a půl až dva roky mého obchodování rozhodně nebyly optimální, měl jsem několik systémů a většina z nich úspěšná nebyla. Další rok už moje strategie začaly mít svou relevanci a já začal být ziskový. Naštěstí mám od té doby konzistentní – nikoliv nahodilé - příjmy, což považuji za hodně důležité.

CHCI VĚDĚT VÍC JAK TO DĚLÁ

Jakou roli v tomto procesu hrála vaše psychika?
Možná se jí přisuzuje větší váha, než je skutečnost. Spousta obchodníků na psychiku svádí svoje neúspěchy, navíc celá řada placených vzdělávacích kurzů tradery přesvědčuje, jak je psychika v obchodování zrádná a jak je těžké ji uhlídat. Mě nejvíc uklidnilo, když jsem měl jasně zadaná pravidla každé strategie. Systém za mě obchody zadává a já tak stres eliminuji na minimum. Samozřejmě každý průběh svých obchodů prožívá, trading je určitě také o povaze obchodníka. Jsou lidé, kteří mají psychiku rozhozenou na obě strany – když se daří, víc si to užívají, a když se nedaří, víc neúspěchy prožívají. Já jsem klidný pragmatik v tradingu i v běžném životě. Je důležité spolehnout se sám na sebe a stát nohama pevně na zemi.

Děkuji vám za rozhovor.

Dagmar Krátká

FPG MoneyExpo Trading 2017
Kdy: 28. a 29. dubna 2017
Kde: Konferenční Centrum City, Na Strži 65/1702, Praha 4

Rezervace vstupenek >>>

Čtěte také:
Praha se opět stane centrem fanoušků tradingu
Rozhovor s mužem, který na burze neprohrává

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Rozhovor: V tradingu je potřeba být pragmatikem