Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Potenciální změny pravidel CFD obchodování dle ESMA

Informujeme

Před týdnem vydala ESMA (European Securities and Market Authority) dokument, který popisuje možné budoucí změny v pravidlech obchodování CFD kontraktů a binárních opcí. Potenciální kroky nemají rozhodně kosmetický charakter, spíše se jedná o zásadní změny, které CFD obchodování v Evropě nepamatuje. Omezena bude jednak finanční páka pro koncového obchodníka, který si ji plnými doušky zatím užívá, někde až v poměru 1:500, ale také pravidlo pro uzavírání pozic při nízké marži - individuálně na pozici.

První zmiňovaný krok není globálně žádným průkopnictvím, podobný přístup k pákovým instrumentům je již etablovaný např. v USA, Asii i v některých evropských zemích. Druhý možný zásah je ale mnohem kritičtější, nežli se může na první pohled zdát. V současnosti bylo zvykem u většiny brokerů úroveň stop-out volit na 30 až 50 procentech celkové blokované marže na soubor všech obchodů. Podle ESMA dokumentu, který ale není finálním ustanovením, orgán navrhuje stop-out level počítat na každou pozici zvlášť a uzavírat ji při poklesu individuálního marginu určeného pro tuto jednu pozici na 50 %. Ano, čtete správně. Nezáleželo by tedy na výši účtu obchodníka, jejíž pomocí doposud může balancovat velké tržní pohyby a zodpovědně řídit riziko, ale na každé pozici zvlášť. Nyní se ale dostáváme k tomu nejlepšímu. Pokud tento mechanismus propojíme s navrhovanou maximální pákou na měny 1:30, dostaneme tak opravdu malé okénko, ve kterém nám pozice zůstane otevřená. Uvedu příklad: otevřeme 1 lot EUR/USD (100 000 EUR nominální hodnoty kontraktu) při blokované marži 4 140 USD (páka 1:30), tedy stačí, aby pozice šla proti nám 2 070 USD do ztráty (207 pips/1,67 % pohybu ceny) a dostaneme stop-out. Ať už je na účtu 5 000 USD nebo 2 miliony USD, nehraje to roli.


Dle mého názoru je snížení páky správným krokem, můžeme ale diskutovat v jakém měřítku. Prevenci před negativním zůstatkem také hodnotím kladně, řada brokerů již má tuto funkci implementovanou. Co ale do značné míry diskriminuje drobného obchodníka je stop-out na jednotlivé pozice, kde nenechává systém prostor pro jakékoliv dlouhodobé spekulace na nárůst/pokles aktiva. Na pomyslné váze se tak mnoho ušlých investičních příležitostí zaprodává za přehnanou averzi k riziku z pohledu dohledového orgánu.

Další chystané změny se týkají spíše brokerů samotných (omezení marketingu a poskytování bonusů klientům (cashbacky a jiné incentivy) a jiné méně zásadní návrhy.

Nyní nezbývá nic jiného než čekat na další kroky a doufat, že koncový obchodník bude moci své obchodní myšlenky stále na trhu CFD kontraktů realizovat. Co si o situaci myslíte vy?

Dokument s přehledem navržených opatření najdete na:
https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma35-43-904_call_for_evidence_-_potential_product_intervention_measures_on_cfds_and_bos_to_retail_clients.pdf

Autor: Martin Toman (XTB)

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Potenciální změny pravidel CFD obchodování dle ESMA