Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Nutnost obchodního plánu

Do začátku běžného podnikání je dobré mít zpracovaný kvalitní plán a stejně tak to platí i při obchodování s měnami na forexovém trhu.


Pokud si v počátku obchodování vytvoříte dobrý trading plán, který pokryje všechny aspekty obchodování, zaprvé vám to zjednoduší samotné obchodování a za druhé to usnadní najít oblasti, které bude pro větší úspěch na trhu nutné ještě vylepšit.

Bez plánu na obchodování měn vám také bude chybět způsob, kterým zjistíte, jaké oblasti trhu snižují vaši ziskovost. Způsobů, jak si sestavit trading plán, je velké množství. Rozhodující je hloubka, do které půjdete při jeho tvorbě, výběr závisí čistě jenom na vás. "Obchodování s reálnými penězi hodně změní Vaše emoce, což může negativně ovlivnit Vaši ziskovost."Dobrý trading plán odstraní z vašeho obchodování téměř všechny nežádoucí emoce a chyby jimi způsobené. Udělejme si teď představu o tom, co by měl takový trading plán obsahovat a co všechno byste měli zvážit při jeho sestavování.

Analýza kritérií

Pro výhodné obchodování měnového páru musí být splněno několik podmínek. Pro jejich posouzení používáme technické ukazatele, jako jsou ukazatele trendu, časové nebo hybridní ukazatele.

Strategie pro vstup do pozice

Zpracováním plánu v této oblasti si určíte cenu, při které vstoupíte do pozice. Například signálem ke vstupu nám může být příkaz k nákupu, pokud se trh obchoduje nad určitou úroveň. Naučte se rozumět technickým ukazatelům a zjistěte, jaký vstupní signál vám vyhovuje, zapamatujte si jej a využívejte.  

Strategie po otevření pozice

Tato strategie je pro vás nejvíce důležitá a zaměřuje se na zvládání emocí potom, co vstoupíte na trh. Příliš mnoho otevřených obchodů je náročnější na pozornost a sledování, taktéž dávají v sázku příliš mnoho vašich peněz. Obchodování s reálnými penězi hodně změní vaše emoce, což může negativně ovlivnit vaši ziskovost. Pokud si nehlídáte emoce, může se stát, že přestanete dodržovat svůj tradingový plán ať už kvůli strachu nebo chamtivosti, a to samozřejmě ovlivní i výsledky.

Strategie Stop-loss

Zodpovědná stop-loss strategie je důležitá pro zachování vašich zisků a kapitálu. Její princip spočívá v určení hranice, při které akceptujete minimální ztrátu proto, abyste předešli ztrátám mnohem vyšším. Váš trading plán musí zahrnovat strategie stop-loss pro všechny obchody, které hodláte uskutečnit. Cena, při které se spustí stop-loss záleží pouze na vás, ale měla by být odvislá od toho, jak máte rizikový profil, kolik vlastníte kapitálu k obchodování a jaké jsou vaše finanční cíle. Navrhuje se stop-loss na úrovni 2% z vašeho celkového kapitálu. Pokud začínáte s málem a obchodujete mini loty, možná bude třeba nastavit příkaz pro stop-loss o něco vyšší, aby obchod mohl fungovat. Z tohoto důvodu se "Obecné pravidlo je neriskovat více než přibližně 2% vašeho celkového kapitálu na jeden obchod."někdy připouští vyšší míra rizika.

Strategie vybírání zisků

Předtím, než vstoupíte na trh, musíte si určit úroveň, ze které z něj budete se ziskem  vystupovat. Jako správní tradeři byste v tomto ohledu měli zůstat pružní. Když se obchod vyvíjí ve váš prospěch, můžete uzamknout zisk, který je stejně velký jako částka, kterou riskujete. Následně posunete hranici pro  stop-loss do vstupní pozice, zatímco sledujete rostoucí zisk. Stejně tak můžete zadat příkaz určující limit na cenu, při které automaticky prodáte, pokud se bude obchod vyvíjet vaším směrem. Takto vyberete vaše zisky, i když zrovna nebudete sedět u počítače.

Disciplína

Pamatujte že, bez ní je trading plán zbytečný. Pokud se budete držet svého plánu a nebudete úspěšní, pak váš plán potřebuje vylepšení. Pokud se jej ale nedržíte, není možné říci, jestli je chyba v plánu nebo v rozhodnutí, které uděláte mimo tento plán.

Ohrožení

Vždy byste měli vědět, jaká míra rizika je pro vás ještě přípustná. Obecné pravidlo je neriskovat více než přibližně 2% vašeho celkového kapitálu na jeden obchod. To vám zajistí, že cokoliv se stane, stále budete mít peníze na obchodování, i když utrpíte několik ztrát za sebou.

Řízení peněz

Řízení peněz je velmi důležité, protože se zaměřuje na to, jak ochraňujete a ovládáte váš obchodní kapitál. Stejně tak potřebujete strategii k omezování rizik. Když necháte narůstat vaše zisky, je nezbytné obchodovat při ukazateli rizika/zisku v poměru 1:2 nebo vyšším. Ve chvíli, kdy budete schopni využívat ukazatele rizika/zisku, dokážete rychle zabránit jednotlivým ztrátám, zatímco ostatní ziskové obchody vám dále poběží.