Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Kombinace Market Profilu a technické analýzy

Většina lidí, která se rozhodne obchodovat na finančních a kapitálových trzích, se ve velmi ranných fázích svého seznamování s trhem dostane k technické analýze. Úskalí technické analýzy je z mého pohledu v tom, že existuje velké množství formací a indikátorů, kterými se musí začínající obchodník probrat, než si najde ty, které mu sedí, kterým rozumí a podle kterých je schopen ziskově obchodovat. Pokud jste obchodníky podle technické analýzy a profitujete, rozhodně u svého stylu zůstaňte. Pokud se však rozhodnete zapojit do svého stávajícího obchodního přístupu MP, tak tím jenom získáte a vylepšíte výkonnost vašeho stávávajícího systému.


Proč technická analýza funguje? Velcí hráči potřebují pro svoje obchodování oblasti, kde je vysoká likvidita (je zde umístěno velké množství objednávek). Cenové úrovně, které identifikují obchodníci na základě technické analýzy, jsou dobrými místy, kde lze očekávat velký počet objednávek. Některé přístupy jsou natolik zpopularizované, že pravděpodobnost, že na nich bude velké množství objednávek a cena zde bude reagovat, je obrovská.

Supporty a resistence z TA + časování obchodů z MP

Vezměme si například 200 denní klouzavý průměr (200 MA). Většina z vás jistě slyšela, že velké fondy sledují právě tento klouzavý průměr. Je pravděpodobné, že mezi „velkými“ technickými obchodníky budou sedět konkrétní jedinci, kteří budou mít za úkol obchodovat na základě 200 MA. Tato poučka je natolik rozšířená, že kvůli ní bude množství obchodníků, od začátečníků až po veterány, umisťovat své objednávky v blízkosti hodnoty tohoto klouzavého průměru. Každý z nich bude mít jiné motivy a jiný časový plán pro svůj obchod, ale všechny bude spojovat fakt, že budou chtít obchodovat v blízkosti tohoto klouzavého průměru.



Začátečník nejspíše umístí svou objednávku bez dalšího přemýšlení na hodnotu klouzavého průměru a bude čekat, že se cena odrazí a půjde hodně daleko, jak to psali na nějakém serveru o tradingu. Zkušenější „technický“ obchodník bude hledat další indicie pro otevření obchodu či zavření obchodu. Může se třeba jednat o odraz od trendové čáry, určitou svíčkovou formaci, nebo překřížení indikátoru, které se uskuteční právě v okolí hodnoty 200 MA. Čím více podpůrných prvků technické analýzy se mu sejde, tím větší je jeho šance na úspěšný obchod.

Fakt, že velké množství obchodníků umístí své objednávky právě sem, bude nutit trh k tomu, aby sem směřoval, se záměrem tyto objednávky vyplnit. Můžeme také očekávat, že cena na těchto úrovních cena alespoň zpomalí svůj předchozí pohyb a bude krátkodobě stagnovat, aby došlo k vypořádání tohoto velkého množství objednávek. Může se také stát, že se cena od této hladiny odrazí do opačného směru (což je obecně vyučovaný princip), protože jednoduše převáží jedna strana objednávek (nákupních, nebo prodejních).

U technické analýzy je poměrně složité rozpoznat, kdy je level platný nebo není a následně k tomu nastavit SL a PT. A to je ten moment, kde je maximálně vhodné použít MP. Nemusíte hned zakládat všechny vaše obchody na Market Profilu. Můžete klidně zůstat u obchodování svých signálů TA, ale pomocí MP lépe určovat místa, kam až by trh mohl v rámci aukčního procesu směřovat a tam buď vybírat zisky, ukončovat obchody se ztrátou, nebo přidat další část do již otevřené pozice.

Na MP je velmi cenná informace o oblasti hodnoty a objemech obchodů. Navíc pohled MP umožňuje mnohem hlubší přehled o dění na trhu optikou aukčního procesu. Na svíčkovém grafu jen stěží objevíte oblasti singles, nebo nedokončené aukce.

Pojďme se podívat na situaci kolem 200 MA z pohledu MP.

Na ilustraci jsem vzal zakroužkovanou oblast z předchozí ilustrace. Je na ní dobře patrné, že trh od 24. 10. do 26. 10. vytvářel POC (založené na objemech obchodů) na velmi podobné hladině, a oblasti hodnoty těchto tří dní byly také na podobných úrovních. To mě upozorňuje na fakt, že se pomyslné kyvadlo trhu překlápí k extrému rovnováhy a mohu tudíž očekávat výraznější (nerovnovážný) pohyb. Nevím ale na kterou stranu. Vím ale, že na ceně 1,4166 je 200 MA.

Poté co trh skoro měsíc rostl bez výraznější korekce, nechci vstupovat do long obchodu. I když iniciativní proražení ze 3 denní oblasti rovnováhy není špatným obchodem, v této situaci ho považuji za zbytečně riskantní. Počkám si raději, zda cena nedojde k 200 MA a nenabídne mi možnost short obchodu.

Po několika dnech pohybu do strany, předvedl trh monstrózní pohyb směrem k 200 MA a níže zanechal oblasti singles. Za povšimnutí také stojí fakt, že největší objem obchodů (POC) se uskutečnil na hladině 1,4139, což je blízko hodnoty 200 MA. Následně se vytvořilo velmi úzké cenové rozpětí a ukázalo na krátkodobou nerovnováhu. Vzhledem k tomu, že pod touto oblastí zůstali oblasti singles a byli jsme velmi blízko okolo hodnoty 200 MA, byla skutečně velká pravděpodobnost pro úspěch při vstupu do short obchodu. Ziskovými cíli pak mohlo být například právě zaplnění oblastí singles. Ty byly vyplněny hned tentýž den.

Další indikátory

Dalšími velmi zajímavými technickými indikátory, které mají vysokou procentuální úspěšnost reakce ceny jsou např. Pivot pointy, Fibonacciho expanze a návraty, trendové čáry nebo kulatá čísla. U všech těchto indikátorů můžeme díky vylepšenému vstupu na základě MP jejich pravděpodobnost ještě mnohonásobně zvýšit.

Supporty a resistence z MP + časování obchodů z TA

Market Profile vytváří také své významné support a resistence. Jedná se hlavně o POC, VAH, VAL, krajní body singles nebo další významné oblasti s vysokým objemem obchodů. Na těchto úrovních lze očekávat reakci ceny v podobě zpomalení pohybu, korekce nebo i celkového obratu trendu. Pokud o těchto úrovních víme, můžeme pro zvýšení pravděpodobnosti úspěchu využít nástroje z technické analýzy. Typicky se pro tyto situace hodí price action, kdy na základě svíček v blízkosti supportu nebo resistence můžeme určit, zda bude tato cenová úroveň proobchodována nebo zde cena zareaguje.

Závěr

Díky kombinaci TA s Market Profile, se vám otevře mnohem hlubší svět vnímání trhů. Prostřednictvím MP totiž vidíte strukturu trhu a objemy na jednotlivých cenách. Technická analýza pak umí dobře predikovat své supporty a resistence, kde lze očekávat reakci ceny (pivot pointy, Fibo, celá čísla). Pokud tyto dva přístupy zkombinujete, získáte unikátní pohled na dění na trhu.