Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Kolik se v ČNB slétne jestřábů?

FX NEWS

Česká měna před Vánoci netrpělivě vyhlíží čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky. Výsledek šetření agentury Bloomberg, v jehož rámci 14 z celkem 21 dotazovaných ekonomů a analytiků, nepředpokládá, že by ČNB přistoupila během příštího čtvrtku k manipulaci se sazbami. Z ČNB se ale minulý týden ozývaly jestřábí hlasy.

Z ČNB zaznělo několik hlasů pro zvýšení sazeb. Člen bankovní rady Vojtěch Benda otevřeně řekl, že pravděpodobně zvedne ruku pro vyšší sazby.

Dalším byl viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, který v rozhovoru pro Seznam.cz nejprve uvedl, že potřebuje k rozhodnutí další data. Později však zaujal mnohem „ostřejší“ tón. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg minulý týden poukázal na existující proinflační rizika vyvolaná silnou spotřebou, které dodává sílu především vývoj mezd. Tato situace tak podporuje scénář, který ČNB nastínila ve své citlivostní analýze a který naznačuje zhruba šest úrokových hiků do konce příštího roku, a to včetně letošního prosincového zasedání.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky bude poslední zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice hodně napínavé. ČNB jako jedna z mála bank začala v létě s cyklem zvyšujících se úrokových sazeb. „I když samotná prognóza ČNB na druhé zvýšení úrokových sazeb během tohoto kvartálu neukazuje a dosud publikovaná data jsou s touto prognózou v souladu, možnost zvýšení sazeb reálně existuje. Samotný guvernér Jiří Rusnok se několikrát nechal slyšet, že to vidí 50:50,“ dodal Vejmělek.

Česká měna zahajovala minulý týden kolem úrovně 25,55 za euro a během týdne oslabila o zhruba 15 haléřů. Na koruně se projevil tzv. efekt konce roku. Aktuálně je kurz na 25,68 EURCZK a 21,83 USDCZK.

Bankovní rada ČNB zvýšila na počátku listopadu úrokové sazby letos podruhé. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. ČNB zvýšila úrokové sazby již na počátku srpna, a to poprvé od února 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu.

Český statistický úřad dnes oznámí indexy cen vývozu a dovozu za říjen a také index cen výrobců za listopad. Po Vánocích pak statistici oznámí konjunkturální průzkum za prosince, což bude jejich poslední „kousek“ v letošním roce. Další várka dat z tuzemské ekonomiky dorazí až 8. ledna.

Dolar se dnes ráno obchoduje na 1,1769 EURUSD, minulý týden oslabil až na 1,1835 EURUSD. Dolar se stabilizoval poté, co k ratifikaci míří „fenomenální“ daňová reforma prezidenta Donalda Trumpa.

Minulý týden zasedala Evropská centrální banka (ECB) a Fed. Ani jedna z těchto centrálních bank nijak nepřekvapila. Kurz eura vůči dolaru tak v minulém týdnu osciloval v okolí hladiny 1,18 USD/EUR, aniž by se prosadil významnější trend, poznamenal Vejmělek.

Světový ekonomický kalendář se podle Vejmělka pomalu připravuje na blížící se vánoční svátky. Pozornost investorů bude mířit především na politické události – v Evropě na čtvrteční volby v Katalánsku, ve Spojených státech na prezidenta Trumpa. Ten by měl svým podpisem završit úsilí prosadit daňovou reformu. Musí také vyřešit problém s navýšením dluhového stropu.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Čtěte také: 
Náhled na USDJPY
Live webinář 14. 12. 2017
Intermarket analýza: Blížící se FOMC a příležitost na EURUSD

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Kolik se v ČNB slétne jestřábů?