Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

JPY ignoruje Severní Koreu

Očima brokerů

Zůstáváme zaskočeni rychlým zhodnocováním JPY. Napětí kolem Severní Koreje zůstává na znepokojivě vysoké úrovni. Jihokorejský předseda vlády Lee naznačil, že Severní Korea by mohla v sobotu plánovat raketový test, který by následoval po termonukleárním testu z minulého týdne.

Podle indikátorů volatility trhu se na trzích projevují minimální obavy. Ohrožená Jižní Korea ale nasadila čtyři protiraketová obranná odpalovací zařízení THAAD. Je zřejmé, že Jižní Korea vnímá situaci jinak. Na FX trhu se JPY otřepal a patřil mezi nejlepší.

Zdá se, že obchodníci i nadále vnímají JPY jako "bezpečné útočiště", ačkoli Japonsko patří k cílům Severní Koreje. JPY se mírně vlní podle geopolitických nejistot, ale měna se rychle vzpamatuje. Trhy zůstávají v blažené nevědomosti ohledně dopadu těchto událostí.

Jen se obchoduje s diferenciálem úrokových sazeb a trhy nejsou ochotné uvolnit tento motor i přes rostoucí rizika. Strategie výnosové křivky BoJ byla úspěšná u dluhopisů přitlačených na nízkou úroveň. Po celou dobu se americké dluhopisy posouvaly níž a zužovaly rozdíl klíčových úrokových sazeb. Trvale nízké domácí výnosy by měly nutit japonské investory, aby hledali příležitost v zahraničí, ale to se neděje. Doma roste pravděpodobnost, že předčasná rezignace premiéra Abeho by mohla zvrátit politiku BoJ. To by mohlo vysvětlovat, proč nevidíme agresivní odliv od japonských vládních dluhopisů (JGB) do zahraničních aktiv. BoJ ale ovládají Kurodovy holubice, takže pokud není pravděpodobné žádné další uvolňování, BoJ neopustí kontrolu výnosové křivky. Vzhledem k současné logice bude vývoj JPY záviset na strategii normalizace zahraničních centrálních bank.

Protože se úroková sazba Fedu zpomalila, v prosinci očekáváme zvýšení sazeb. Podle našeho názoru by špatné výpočty rizika přicházejícího ze Severní Koreje v kombinaci s vyššími americkými sazbami měly poskytnout podporu USDJPY.

Autor
Peter Rosenstreich

Čtěte také:
USD/CAD proráží 27-měsíční minima po kroku BoC
Intermarket analýza: ECB a pád eura
Jimmyho týdenní Forex výhled 11.9.-15.9.2017

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
JPY ignoruje Severní Koreu