Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

I ocas může vrtěti psem, aneb rok 2017 před námi!

Názory

Je tu konec roku a rád bych s vámi sdílel svůj pohled na klíčové údálosti, které ovlivní finanční, respektive měnové trhy v roce 2017. Je těžké odhadovat, do jaké míry bude příští rok tzv. zlomový, nicméně události, které se uskutečnily v tom letošním, jako například Brexit nebo zvolení Trumpa americkým prezidentem, překvapily nejednoho analytika. V posledních měsících se trhy chovají zvláštně. Spousta mých známých zažila nepříjemné okamžiky, když jejich dlouhodobě užívané technicko-analytické metody jakoby přestaly fungovat. Trhy nyní rostou, přičemž otázkou zůstává, zdali je tento růst zdravý. Odpověď by nám měl přinést právě rok 2017.

 

Nejdůležitějším očekáváním ve Spojených státech bude samozřejmě to, s čím příjde nastupující prezident Trump, který má být inaugurován 20. ledna. Jeho ne zcela jednoznačná vyjádření ve volební kampani nastínila, že chce získat Americe zpět respekt, který ztrácela po dobu, kdy byl v úřadě Obama. Jeho sliby zahrnovaly ochranu vnitřního trhu, ať už "přehodnocením" paktu zóny volného obchodu NAFTA nebo uvalením dovozních cel na dovoz z Číny. Ochranářské tendence nejsou příliš pozitivním faktorem pro produktivitu ekonomiky, nicméně na druhou stranu Trump navrhuje i snížení daně firmám až na 15 %.

Zajímavá situace bude panovat i ohledně Federálního rezervního fondu. Jak jistě víte, před pár dny bylo oznámeno spolu se zvýšením sazeb, že zvyšování úrokových sazeb bude i nadále pokračovat v příštím roce. Nastupující prezident však v kampani ostře kritizoval současnou předsedkyni Fedu Yellenovou a mohl by v příštím roce tlačit na její odstoupení v případě, že si uvědomí, že další zvyšování úrokových sazeb nebude výhodné ani pro bobtnající státní dluh USA, ani pro jeho osobní dluhy, které jsou údajně enormní.

Situace v Evropě bude, když to trochu přeženu, ve znamení tlaku na rozpad Evropské unie. Čekají nás důležité parlamentní volby v Itálii, kde, jak jsem již zmiňoval v jednom z mých předchozích příspěvků, má velkou šanci zvítězit tzv. Movimento 5 stelle, které se řadí po bok odpůrcům eurozóny a EU. V březnu začínají parlamentní volby v Nizozemsku, kde na základě předvolebních průzkumů vede Geert Wilders, který, jemně řečeno, EU také nemá zrovna v lásce. Koncem dubna a na začátku května budou probíhat francouzské prezidentské volby, kde se bude nakonec nejspíše vybírat mezi François Fillonem a Marine Le Penovou. Zde je pravděpodobnost "Frexitu" trochu nižší, nicméně počkejme si, co přinese volební klání.

Na závěr bych připomněl, že globalizovaná ekonomika je místem, kde i ocas může vrtěti psem a problémy, ve kterých byly italské banky se nikam neztratily. Špatné úvěry, kterými tyto banky disponují, ohrožují evropskou, potažmo americkou ekonomiku a předpokládám, že rok 2017 bude tím, kdy se spustí lavina pádů jednotlivých bank. Evropská centrální banka sice tyto instituce podporuje jako "příliš velké, aby padly", nicméně si nemyslím, že jejich pádu může zabránit. Na základě těchto událostí, předpokládám, že se investoři znovu uchýlí k "bezpečným přístavům" jako jsou zlato nebo například japonský jen. Společně s posilováním zlata očekávám i další zhodnocení dnes již astronomicky hodnotné kryptoměny bitcoin.

Přeji mnoho úspěchů  v roce 2017
MS

Přečtěte si také další výhledy na rok 2017:
Krize je tady! Nebo je zapomenuta? Výhled na 2017
Prognóza Jimmyho Younga pro rok 2017
Rok 2017: Zmeny cekaju i brokery...

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
I ocas může vrtěti psem, aneb rok 2017 před námi!