Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Harmonic Trading: Gartley

Gartley pomáhá identifikovat potenciálně vyšší pravděpodobnost prodejní nebo nákupní příležitosti na téměř každém trhu a v téměř každém časovém rámci (ať už intradenním nebo dlouhodobém).

Samozřejmě, nejde o 100% předpovědi, ale jedná se o vystihnutí okamžiků, kdy je vyšší pravděpodobnost pohybu nebo otočení ceny. Jak již bylo řečeno, přístupy vychází z poměrů zlatého řezu, které lze běžně pozorovat v přírodě. Mezi patterny pro harmonic trading patří: ABCD, Buttefly, Gartley a 3-Drive. Ty mohou mít býčí nebo medvědí tvar. V následujícím článku si představíme pattern Gartley.

Gartley

Gartley je vizuální, geometrický cenově-časový pattern složený ze čtyř za sebou jdoucích cenových swingů, nebo trendů – vypadá jako písmeno W. Jedná se vlastně o formaci ABCD, které předchází významný vysoký swing, zde označovaný jako „X“.

Gartley je indikátor, který pomáhá určit kde a kdy vstoupit do short pozice nebo vystoupit z long pozice. Jako první tento pattern v roce 1935 představil ve své knize obchodník H. M. Gartley, a proto je po něm pojmenovaný.

Proč používat Gartley

Pomáhá identifikovat potenciálně vyšší pravděpodobnost prodejní nebo nákupní příležitosti na téměř každém trhu a v téměř každém časovém rámci (ať už intradenním nebo dlouhodobém). Pattern má v sobě logiku fibonacciho návratů, kde bod D naznačuje potenciálně silné úrovně resistence či supportu (úrovně odporu a podpory), kde je vysoká pravděpodobnost otočení trhu. Z bodu X do bodu A se trh ideálně pohybuje ve směru celkového trendu, pohyb z bodu A do bodu D je zpravidla krátká korekce předchozího trendu dolů nebo nahoru.

Pattern vám jako obchodníkovi může pomoci najít bod nebo oblast s příznivějším poměrem mezi rizikem a ziskem, a to zejména, pokud obchodujete ve směru hlavního trendu - v případě medvědího gartley by měl směřovat hlavní trend dolů a v případě býčího gartley by měl hlavní trend směřovat nahoru.

Medvědí Gartley

Aby byl tento pattern platný, musí každý bod X, A, B, C a D prezentovat významné High nebo významné Low na cenovém grafu. Tyto body otočení určují čtyři po sobě jdoucí cenové swingy nebo trendy, které vytváří čtyři „nohy“ tohoto patternu.



Pravidla medvědího Gartley patternu

  • v pohybu z bodu A do bodu D musí být platný ABCD pattern, jak je vidět na následujících obrázcích
  • pohyb z bodu A do bodu D by měl být ideálně 61,8% nebo 78,6% prodloužení nohy XA
  • v ideálním případě by měl čas mezi body XA a AD být úměrný – čas mezi AD by měl být mezi 61,8% až 161,8% XA
  • ve výjimečných případech se může pattern ABCD dostat až na 100% z XA (a vytvořit dvojitý vrchol), tedy kdy bod D je ve stejné výši jako bod X - v tomto případě by měl být čas z XA a AD roven přesně dvojnásobku
  • pokud je pattern označen za neplatný, tj. kdy se cena pohne až nad bod X, indikuje to potenciálně silné býčí pokračování trhu - v tomto případě by se cena mohla dostat až na úrovně 127,2% nebo 161,8% pohybu XA

 

 

 

 

Býčí Gartley

Aby byl tento pattern platný, musí každý bod (X, A, B, C a D) prezentovat významné High nebo významné Low na cenovém grafu. Tyto body otočení určují čtyři po sobě jdoucí cenové swingy nebo trendy, které vytváří čtyři „nohy“ tohoto patternu.


Pravidla býčího Gartley patternu

  • v pohybu z bodu A do bodu D musí být platný ABCD pattern, jak je vidět na následujících obrázcích
  • pohyb z bodu A do bodu D by měl být ideálně 61,8% nebo 78,6% prodloužení nohy XA
  • v ideálním případě by měl čas mezi body XA a AD být úměrný – čas mezi AD by měl být mezi 61,8% až 161,8% XA
  • ve výjimečných případech se může pattern ABCD dostat až na 100% z XA (vytvořit dvojité dno), tedy kdy bod D je ve stejné výši jako bod X - v tomto případě by měl být čas z XA a AD roven přesně dvojnásobku
  • pokud je pattern označen za neplatný, tj. kdy se cena pohne až pod bod X, indikuje to potenciálně silné medvědí pokračování trhu - v tomto případě by se cena mohla dostat až na úrovně 127,2% nebo 161,8% pohybu XA