Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Důležité zásady pro ochranu vašeho kapitálu

Nyní již znáte nejznámější metody money managementu. Nicméně existují i další zásady, které ochrání váš účet před vymazáním. Jak jsme si již mnohokrát řekli, ochrana kapitálu je v tradingu nejdůležitější. Tyto zásady se týkají navyšování otevřených pozic (pyramidování), propadu kapitálu (drawdown) a celkového rizika v otevřených pozicích.


Pyramidování

Pyramidování je často a mylně považováno za money management. Jde vlastně o opak průměrování cen v situaci, kdy jde trh proti vám. Definice pyramidování zní takto: „Průběžné navyšování pozic v ziskových obchodech.“ Slovo v ziskových je to podstatné.

Řekněme, že na páru EURUSD otevřeme obchod do longu se čtyřmi standardními loty. Pro jednodušší počítání provedeme nákup na ceně 1,3000. Ihned po vstupu se trh vydá naším směrem. Na ceně 1,3020 přikoupíme další 2 loty. I nadále můžeme dokupovat při každém nárůstu ceny o 20 pipů. Pokud dosáhne cena úrovně 1,3080, budete mít nakoupeno již 7,75 lotu s průměrnou cenou 1,3017. Náš zisk tak je 63 pipů, tj. 4882 USD. S původními 4 loty by to bylo jen 3200 USD.

V případě, že cena klesne na 1,3040, pak zisk s předchozím využitím pyramidování prudce klesne na 1782 USD. Bez pyramidování na srovnatelných 1600 USD, avšak s podstatně nižším rizikem.

Pokud cena dále klesne na 1,3015, tak s pyramidováním máme již ztrátu 155 USD. Bez pyramidování jste stále ještě v plusu, a to 600 USD.

Logickým základem pyramidování je předpoklad pokračování trendového pohybu a snaha zachytit tento možný pohyb ve větší než původně otevřené pozici. To se může ukázat jako silný nástroj ke zvýšení zisku. Nicméně vám to také může přivodit zklamání v případě obratu trhu, kdy se trh začne pohybovat proti požadovanému směru. Pokud včas neukončíte pozici, tato pyramidováním navýšená pozice způsobí rychlé snížení původního zisku, případně i rychlé otočení původně ziskové pozice do ztráty.

Nelze jednoznačně tvrdit, zda pyramidování je správnou cestou v obchodování či nikoliv. Za cenu vyššího rizika dostanete vyšší potenciál zisku. Vše závisí na individuální odolnosti obchodníka vůči velikosti podstupovaného rizika.

Doporučovanou strategií při použití pyramidování je pouze jedno navýšení pozice na určité úrovni. Toto navýšení by nemělo přesáhnout ½ velikosti původní pozice. To umožní dosažení relativně dobré, nízké průměrné ceny. Při případném obratu má pak obchodník dostatek manévrovacího prostoru pro ukončení obchodu v zisku.

Drawdown

Drawdown je velmi důležitá veličina, kterou musíte sledovat. Jedná se o propad kapitálu na účtu. Ten vám signalizuje, kdy přestat obchodovat a přehodnotit svou obchodní strategii. V knihách o tradingu se dočtete hranici 20%. To znamená, pokud poklesne váš obchodní účet o 20%, zastavte obchodování. V tuhle chvíli je důležité najít chybu. Zda je to v systému, money managementu nebo v psychice. V každém případě v tuto chvíli není dobré pokračovat v tradingu, jinak budou vaše ztráty narůstat.

Maximální celkový risk v otevřených pozicích

Jedna z nejčastějších chyb, které dělají začínající tradeři. Otevřou příliš pozic najednou. Tím se jim nakumuluje riziko, které je neúměrně vysoké. Pokud budete mít otevřených třeba 8 pozic najednou a budete riskovat na každou z nich 2,5% kapitálu, vaše riziko bude už 20% účtu. To je, jak jsme si ukázali v tabulce, příliš mnoho. Tady doporučuji mít v otevřených pozicích maximálně 6-8%.