Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Dluhopisový výplach smetl dolar. Viníkem Čína

FX NEWS

Téma číslo jedna – dolar. Poté, co si americká měna v první polovině týdne připisovala zisky, během středy nastal zvrat, který kurz eurodolaru poslal krátce zpět nad 1,200 za euro. Rozbušku tohoto oslabení je možné hledat na dluhopisovém trhu.

Hovoříme-li o dění na dluhopisových trzích, je potřeba začít úterkem, kdy japonská centrální banka oznámila, že hodlá omezit objem skupovaných státních dluhopisů, prostřednictvím kterých cílí vývoj výnosové křivky. Tento náznak možného začátku utahování měnové politiky jedné z hlavních centrálních bank rozpoutal nárůst výnosů japonských bondů, který se poté přelil na ty americké. V jejich případě pak tento proces včera ještě zrychlil, a to vinou zprávy, která přišla z Číny. Dolar souběžně s tím oslabil.

Podle informací od neveřejného zdroje agentury Bloomberg Čína aktuálně přehodnocuje svůj postoj vůči nakupování amerických státních dluhopisů, a to na základě doporučení čínských úředníků, kteří zodpovídají za správu devizových rezerv. Jejich hlavním argumentem je nejen relativně nižší atraktivita těchto instrumentů ve srovnání s ostatními, ale rovněž i napětí v obchodní politice mezi oběma zeměmi. Doporučení tedy zní, aby čínská vláda, která je v současnosti jedním z největších hráčů skupujících americký dluh, zvážila omezení, případně i zastavení, dalších nákupů amerických bondů.

Tato zpráva v okamžiku vyvolala další výprodej amerických dluhopisů. Výnos 10letého se dostal až k 2,6 %, tedy k nejvyšším hodnotám od března 2017, 2letý dokonce vystoupal až nad 1,98 %, což je maximum spatřené naposledy v září 2008. Dolar souběžně s tím krátce oslabil až nad 1,200 EURUSD. Poté však část těchto ztrát postupně umazal.

 

Koruna vůči euru během včerejšího dne mírně oslabila. Vše započalo po zveřejnění dat o prosincové inflaci. I přesto, že bylo očekáváno zpomalení tempa růstu cen (z listopadových 2,6 % meziročně na 2,4 %), což se nakonec i potvrdilo, koruna nastartovala pozvolný proces posouvání k slabším hodnotám. Největší výkyv přišel po komentáři ze strany ČNB, který potvrdil, že dosažený výsledek byl pod prognózou centrální banky. Kurz v návaznosti na to oslabil krátce nad 25,60 EURCZK, později však tyto ztráty umazal. Aktuálně je kurz na 25,55 EURCZK. K dolaru pak na 21,39 USDCZK.

I přesto, že se data neshodovala s odhadem ČNB, což dle slov centrální banky bylo způsobeno mírně nižší než očekávanou jádrovou inflací a mírnějším růstem regulovaných cen, nejde o nikterak vážné vychýlení od současné prognózy. ČNB bude tedy i nadále pokračovat v procesu utahování své měnové politiky, který započala minulý rok.

A právě k tomuto tématu se vyjádřil i sám guvernér ČNB Jiří Rusnok. Ten řekl, že, pokud se letos bude vše vyvíjet dle odhadu centrální banky, sazby by mohly být zvýšeny nejméně dvakrát. Pro srovnání, trh očekává zhruba tři až čtyři kola navyšování sazeb, přičemž první letoší hike o velikosti 25 bazických bodů by měl přijít na prvním měnověpolitickém zasedání bankovní rady ve čtvrtek 1. února.

Co se týče dnešního dění, v rámci české ekonomiky budou zveřejněny maloobchodní tržby za listopad. Ze zahraničí přijde průmyslová výroba eurozóny, z USA pak index cen výrobců.

 

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Intermarket analýza: Americký dolar nastartoval rázný downtrend
Jimmyho týdenní Forex výhled 8.-12. 1. 2018
Šéf ČNB Jiří Rusnok je evropským Guvernérem roku

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dluhopisový výplach smetl dolar. Viníkem Čína