Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Co to jsou svíčky

V dobách, kdy Godzilla byla ještě malý roztomilý ještěr, vytvořili Japonci svou vlastní verzi technické analýzy. Psalo se tehdy teprve 18. století, ale Japonci pomocí této techniky již čile obchodovali na trhu s rýží.

Velká zásluha na rozvoji svíček a svíčkových grafů, je připisována legendárnímu obchodníkovi s rýží jménem Homma. Jeho původní myšlenky se mnohaletým obchodováním postupně vyvíjely a zušlechťovaly.

V 90. letech minulého stolení zaznamenaly svíčky velký „boom“. Obchodník jménem Steve Nison objevil techniku, jak číst a interpretovat svíčkové grafy dávných japonských obchodníků. Po dlouhém studování a zkoumání se rozhodl přiblížit jejich tajemství široké veřejnosti. Tuto dobu můžeme považovat za zrod novodobých svíčkových grafů.

Svíčky, se kterými dnes všichni pracují

Svíčky jsou tvořeny open, high, low a close cenami. Každá jednotlivá svíčka znázorňuje určitý časový úsek (např. pět minut, jednu hodinu, den, rok) a pohyb ceny v tomto úseku.

  • Pokud je close cena nad open cenou, pak svíčka vypadá jako dutá (může mít také bílou nebo zelenou barvu).
  • Pokud je close cena pod open cenou, pak je svíčka vyplněná (může mít také černou nebo červenou barvu).
  • Dutá nebo vyplněná část svíčky se nazývá „Tělo“
  • Tenké linie nad a pod tělem svíčky se nazývají „Stíny“
  • Vrcholem horního stínu je high daného časového úseku
  • Dnem dolního stínu je low daného časového úseku

Dlouhá bílá svíčka ukazuje silný nákupní tlak. Čím delší je bílá svíčka, tím dále je close nad open. To znamená, že cena výrazně rostla a trh zavřel vysoko nad svou otevírací cenou. Kupující byli agresivní.

Dlouhá černá svíčka ukazuje silný prodejní tlak. Čím delší je černá svíčka, tím dále je close pod open. To znamená, že cena výrazně klesla a trh zavřel vysoko pod svou otevírací cenou. Prodávající byli agresivní.

Krátké svíčky naopak naznačují velmi malou nákupní nebo prodejní aktivitu.

Stíny

Dlouhé horní nebo spodní stíny poskytují důležité informace o průběhu obchodní seance. Svíčky s dlouhým horním stínem a krátkým spodním stínem signalizují, že v průběhu obchodování dominovali kupující a vytlačili cenu výše. Prodávající však později donutili cenu klesnout z jejího high, takže close blízko open vytvořilo dlouhý horní stín.

Naopak svíčky s dlouhým spodním stínem a krátkým horním stínem indikují, že v průběhu obchodování dominovali prodávající a stlačili cenu níže. Kupující však později donutili cenu vzrůst z jejího low, takže close blízko open vytvořilo dlouhý spodní stín.

Než se pustíte do analyzování složitějších formací, nastudujte si základní svíčkové formace. Čím více jich poznáte a pochopíte, tím větší výhodu můžete získat nad ostatními hráči na trhu.